Porin jäähallin remontti valmistui tiukasti liigakauden alkuun

22.10.2015

Porin Ässät pääsivät pelaamaan kauden ensimmäiset SM-liigapelinsä täysin uusittuun Isomäen kotihalliinsa lauantaina 10.10.2015.

Punainen ja musta hallitsevat Porin remontoidun jäähallin värimaailmaa. Halli on tällä hetkellä jo käyttökuntoinen, kun sisätilojen sekä kaukalon ja sähköverkon remontti on jo valmis. Töitä jäähallilla on kesästä 2015 saakka tehty ympärivuorokautisesti, ja siksi työt ovatkin edenneet vauhdilla.

Porin jäähalli

Kuitenkaan, kuten jo alkuperäisessä aikataulussa oli suunniteltu, ei kaikkea ollut mahdollista saada valmiiksi ennen kiekkokauden alkua. Ensimmäisen SM-liigapelinsä Ässät pääsi kuitenkin pelaamaan kotihallissaan lauantaina 10.10.2015.

Jäähallin ravintolamaailma valmistuu vuoden 2016 puolella, näillä näkymin helmikuun loppuun mennessä. 2000-luvun alussa edellisen kerran remontin alla olleen Porin Isomäen jäähallin uudistaminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 2014. Saneerauksen alle tulivat lähes kaikki muut tilat paitsi katsomot, ja lisäksi halliin laajennettiin myös muita oheistoimintoja mahdollistavia tiloja. Porin kaupungin ja Ässien yhteisen hankkeen kokonaisbudjetti oli hieman yli 11 miljoonaa euroa.

Uusi kaapelointiratkaisu mahdollisti nopean aikataulun

Jäähalli on haastava remonttikohde, koska rakennuksen käyttöaste on korkea sekä käyttösesonki pitkä. Remontin aikatauluttaminen lyhyelle ajanjaksolle oli haastavaa, sillä ensiksi kausi jatkui pitkälle kevääseen, ja uusi jää piti päästä jäädyttämään jo loppukesästä.

Projektin sähköurakoista vastaava Satakunnan Sähköasennus Oy pääsi aloittamaan kaapelointiurakan vasta kesän alussa. Mittavan valaisinten vaihtourakan takia kaapelointityöt oli saatava valmiiksi kahden viikon aikana. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Peuralan mukaan poikkeuksellisen tiukassa aikataulussa pysymistä helpotti huomattavasti Wagon jakorasioihin lukittavien Winsta-kaapeleiden valitseminen kohteeseen.

– Kaikki sähköverkkoon ja kaapelointiin liittyvät työt etenivät sovitussa aikataulussa. Lukittavien kaapeleiden asentaminen on erittäin helppoa ja nopeaa perinteisiin kaapelointiratkaisuihin verrattuna. Me olimme käyttäneet Winsta-kaapeleita myös aiemmissa projekteissamme, mikä nopeutti työtä entisestään, Peurala kertoo.

Asennuksia helpottivat myös Wago Finland Oy:n Keijo Virkkalan laatimat kaapelointisuunnitelmat.

– Winsta-kaapelointijärjestelmän lukitusjärjestelmän ansiosta liittimet lukitaan jakorasioihin ja haaroittimiin. Liittimessä ei ole lukkoa, joten sitä ei voi asennusvaiheessa vahingossa rikkoa. Näin varmistetaan, että laillinen kiinteä asennus toteutetaan, Keijo Virkkala kertoo.

HD-tason otteluvalaistus

Haasteita jäähallikohteessa asetti myös rakennuksen korkeus sekä lajiliiton televisioinnille asettamat vaatimukset. Porin jäähallin kaapelointi asennettiin 12 metrin korkeuteen ja valaistus uusittiin vastaamaan Suomen Jääkiekkoliiton vuoden 2014 valaistukselle asettamia ohjeita myös teräväpiirtoisia ottelutelevisiointeja silmällä pitäen.

Valoja on mahdollista säätää eri kohdissa, koska kotimaisten Easyledin toimittamien valaisimien DALI-ohjaus voidaan tehdä yksikkökohtaisesti.

– Valmistamiemme PRO12X-valaisimien virrankulutus on vain 360 W, mutta lux-taso 2000. Valaisimissa on HDFS-toiminto, joka mahdollistaa muun muassa yhtenevän valaistuksen esimerkiksi televisioinnin hidastuksissa, joissa halutaan erittäin hidasta kuvaa, Easyled Oy:n Jon Backman mainitsee.

Remontin myötä jäähallin energiatehokkuus parani huomattavasti. Muurisen mukaan 73 kWh:n kulutus pienenee 45 kilowattituntiin, ja tästä on vielä mahdollisuus tinkiä esimerkiksi silloin, kun on kyse muusta kuin SM-liigatapahtumasta.

Projektin sähkövalvojana toimivan Porin kaupungin Mikko Muurisen mukaan yhtenä valaisten valintakriteerinä oli lamppujen vaihtamisen helppous.

– Jäähallin henkilökunnan on kyettävä itse vaihtamaan valaisin, kun sellainen vikaantuu. Winsta-tekniikalla väärin kytkentä ei ole mahdollista, siksi vaihtaminen käy myös koulutetuilta huoltohenkilöiltä, Muurinen kertoo.

– Hyvän tekniikan ansiosta tulevaisuuden huoltotoimenpiteet ovat erittäin helppoja ja nopeita tehdä, Jukka Peurala lisää.

Ilmainen Wi-Fi -verkko tuhansille käyttäjille

Täysin uusittu talotekniikka tuo monia etuja myös yleisölle. Matkapuhelinverkon kapasiteettia on parannettu kattamaan reilut 6 000 käyttäjää ja remontin myötä halliin saatiin myös ilmainen Wi-Fi-verkko.

Lisäksi sisäverkon valokuitukaapelointi mahdollistaa maksupäätteiden määrän lisäämisen, mikä lisää myös asiakasviihtyvyyttä nopeuttaen myyntipisteissä ja ravintoloissa asiointia.

– Tämä parantaa asiakkaiden viihtyvyyttä hallissa huomattavasti, jäähallin Hallimestari Jani Rantanen kiittelee.

Porin Isomäen tekojää katettiin jäähalliksi vuonna 1971 Ässien ensimmäisen Suomen mestaruuden jälkeen. Tämän jälkeen halliin on tehty vuosien varrella useita mittavia peruskorjauksia ja laajennuksia.

  

Artikkeli on julkaistu Sähköala Sähkö & Rakentaminen 2015 -lehdessä