Pienjännitesähköasennusten mitoitus vaivattomastu Febdokilla

4.8.2015

Febdok-ohjelma helpottaa ja nopeuttaa sähkösuunnittelua ja varmistaa asennusten standardinmukaisuuden.


Febdok-ohjelman käytön peruskurssilla käydään ohjelman kaikki vaiheet juurta jaksaen läpi, aina sähköverkon mallinnuksesta dokumentaation tulostukseen.

– Ohjelmassa on tietyt työkalut, mistä verkko rakennetaan, kuten keskukset, moottorit, pistorasiat ja kiinteät kuormat. Verkkoon ja dokumentaatioon voidaan lisätä myös ylijännitesuojia ja erotuskytkimiä, jotka eivät sinällään vaikuta suojauksen mitoitukseen, kertoo kurssin kouluttaja, Sähköinfon tekninen johtaja Esa Tiainen.

Tiainen kuitenkin muistuttaa, ettei kuka tahansa, joka ohjelmaa osaa käyttää, pysty sähköverkkoa mitoittamaan. Käyttäjän täytyy hallita sähköverkon mitoituksen perusteet kuten ylivirtasuojaukset,
vikasuojaukset ja tietää, mitkä standardit niitä koskevat.Febdok


Vauhtia ja varmuutta verkon mitoitukseen

Terawatt Oy:n sähkösuunnittelupäällikkö Erkki Leppälä ja sähkösuunnittelija Lauri Kokko ottivat osaa Espoon Sähkötalolla keväällä pidetylle Febdokin käytön peruskurssille. Espoossa työskentelevät miehet olivat tutustuneet ennen kurssia Febdokin ilmaiseen demoversioon ja todenneet ohjelman tarjoaman lisäarvon suunnittelutyössä.

– Suunnitteluun ja piirustusten tekemiseen on käytössä oma ohjelma, mutta aikaisemmin on pitänyt periaatteessa Excelillä tehdä näitä laskuja, eli tästä on kyllä iso apu. Tulostettava raportti on hyvä ja sen voi sitten tulostaa jokaiseen projektiin, Leppälä sanoo.

Ohjelman lisenssi on yrityksessä ollut käytössä jo pari kuukautta, mutta miehet päättivät tulla kurssille, kun ohjelman käyttö ei meinannut startata ilman pientä lisäavustusta.

– Ei se nyt niin vaikea ole, sitten kun siitä on päässyt vähän jyvälle. Ohjelma helpottaa elämää, kun ei tarvitse enää käsin laskeskella näitä arvoja. Meillä on sen verran samantyyppisiä kohteita, että
kun ohjelmalla kerran luo ja tallettaa projektin tietokantaan, niin voi hakea aina sen saman projektin ja muutella metrimääriä ja liittymän oikosulkuvirtaa. Sitten kaikki tarvittavat arvot saakin kätevästi tulostettua raporttiin, Kokko kertoo.

 
Ohjelmasta on apua myös sähkötarkastajille

Tarmo Keskinen

Myös Valkeakoskelaisen yhden miehen sähkötarkastus ja -suunnitteluyritys Sähkötare Ky:n Tarmo Keskinen osallistui kevään Febdok-kurssille. Yli 40 vuoden kokemuksen sähköalalta omaava Keskinen tekee pääosin määräaikais- ja varmennustarkastuksia sekä siinä sivussa myös jonkin verran sähkösuunnittelua.

– Tarkastuksissa täytyy valvoa, että nykystandardien vaatimat laskelmat on tehty suunnitelmiin ja että ne ovat oikein. Ja kun teen myös suunnittelua, niin olisi hassua jos minulta ne arvot puuttuisivat, Keskinen kertoo.

Sähköpiirustuksia Keskinen on tehnyt CADS-ohjelmistolla, mutta yhtä kattavia arvoja siitä ei saa dokumentoitua. Osan laskelmista hän on joutunut tähän saakka tekemään käsin. Myös Keskinen latasi ensin Febdokin ilmaisen demoversion, mutta aika ei oikein riittänyt sen opetteluun, joten hän päätti tulla kurssille hiomaan taidot kerralla kuntoon.

– Luulen kyllä, että tämän kurssin avulla lähtee homma sujumaan, työnteko tehostuu ja tulee tarkempia arvoja. Nyt pitää vaan yrittää ottaa ohjelma käyttöön ihan oikeissa kohteissa ja katsoa miten sujuu. Ja jos tulee ongelmia, niin onhan täällä Sähköinfolla tämä tukiverkosto olemassa, mistä saa apua jos tarvitsee, hän toteaa.