Haastavia asennuksia räjähdysvaarallisiin tiloihin

11.8.2011

St1 Biofuelsin uusi Jokioisten bioetanolijalostamo.

St1 Biofuelsin uusi Jokioisten bioetanolijalostamo on valmiina 10 miljoonan etanolilitran vuosituotantoon. Vanhan siirappitehtaan muuttaminen nykyaikaiseksi tuotantolaitokseksi tarjosi monipuolisen haasteen kaikille suunnittelu- ja asennustöihin osallistuneille.

St1 Biofuelsin uusi bioetanolijalostamo ei pistä erityisesti silmään Jokioisten maalaismaiseman keskellä. Suuret viljasiilot ja vanhat punatiiliset tehdasrakennukset eivät heti tuo mieleen, että näiden keskelle on juuri valmistunut huippumoderni bioetanolijalostamo. Totuus paljastuukin vasta tehtaiden seinien sisäpuolella.

Ex-suojaamattomalla kameralla ei ollut asiaa laitoksen sisätiloihin etanolin tuotannon ollessa jo käynnissä, mutta sisällä ymmärsi hyvin rakennushankkeen vaativuuden satojen kaapeleiden risteillessä kymmenien sähkömoottoreiden ja kytkinten välillä putkien keskellä. Koko laitos on täysin automatisoitu. Laitoksen käyttöönottovaiheessa valvomo on jatkuvasti miehitetty, mutta periaatteessa prosesseja voitaisiin etäohjata myös St1:n Haminassa sijaitsevasta keskusvalvomosta.

Vuoden kestänyt projektiTomi Metsä-Keisteri

Lähes vuoden kestänyt projekti työllisti parhaimmillaan parikymmentä Elcoline Oy:n sähköasentajaa ja neljä Rejlers Oy:n suunnittelijaa. Sähköasennusten lopputarkastus pidettiin 7.6.

 – Oli tämä suuri kohde meille. Kun sata vuotta vanhaan ympäristöön rakennetaan uutta vanhojen asennusten keskelle, ja vanhaa ja uutta sekoitetaan, niin siinä on aina omat haasteensa. Kaikki saatiin kuitenkin toimimaan yllättävän helposti ilman mitään suurempia yllätyksiä, kohteen sähköistyksen pääsuunnittelija, Rejlersin Tomi Metsä-Keisteri kertoo.

Räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennukset toivat suunnitteluprojektiin oman mielenkiintoisen lisänsä.

 – Meidän firmasta löytyy ex-töihin paremminkin erikoistuneita henkilöitä, mutta pääsuunnittelijan vastuuseen kuuluu tietenkin ymmärtää mitä asennuksia on tehty. Kyllä tässä projektissa oppi itsekin paljon, Metsä-Keisteri kertoo.

Jukka HuhtalaRejlersin Länsi-Suomen osastopäällikkö Jukka Huhtalan mukaan tehtaan räjähdysvaarallisten tilojen suunnittelu ei kuitenkaan aiheuttanut ylimääräistä päänvaivaa, sillä uusien tuotantolaitteiden sähköistys päästiin rakentamaan puhtaalta pöydältä.

 – Ex-alueet ovat käytännössä kaikki uutta, joten se oli siinä mielessä helpompaa. Mahdollisten vuotojen tunnistamiseksi on esimerkiksi erilaisia haistelijoita, mutta nyt kaikki asennukset on tehty niin, etteivät ne aiheuta kipinöintiä, eivätkä kuumene liikaa, jos ilmassa on kaasua, Huhtala kertoo.

Vahvaa ATE X-osaamista

Elcolinen asentajat tekivät lähes kaikki kohteen kaapeloinnit ja asennukset, mutta St1:n oma henkilökunta vastasi suurelta osin itse valvomoiden ja automaatioratkaisujen kytkennöistä.

 – Ex-puoli ei aiheuttanut ylimääräistä päänvaivaa, sillä tislaamo tuli käytännössä valmiina pakettina. Me hoidimme Ville Itkonenvain kaapeloinnin keskukselle, Elcolinen asennuspäällikkö Ville Itkonen kertoo.

St1 Biofuelsin palveluksessa on kaksi sähkösuunnittelijaa sekä useita muita sähköalan ammattilaisia.

Mika Jokinen – Siihen nähden, että me olemme vuonna 2006 perustettu yritys, niin meiltä löytyy vahvaa suunnittelu- ja laitosrakennus-osaamista myös sähkö-, automaatio- ja instrumentointipuolelle, yhtiön tuotantojohtaja Mika Jokinen kertoo.

ATEX-osaaminen on yhtiön asentajien keskuudessa itsestäänselvyys, sillä kymmenen miljoonan etanolitonnin vuosituotantoa tavoittelevassa laitoksessa pienikin kipinöinti voisi luonnollisesti aiheuttaa pahimmillaan valtaisaa tuhoa.

Linkit:

Räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennukset -kurssi Sähköinfon sivuilla.