Kurssilta valmiudet jännitetöihin

2.8.2013

Jännitetöiden määrät ovat kasvaneet, sillä yhä useammissa kohteissa halutaan välttää sähköjen katkaisua huoltotöiden aikana.

Jännitetyöhön suunnitellut suojahanskat ja pihdit suojaavat sähkömiestä valokaarilta.Jännitetöiden tekemiseen tarvitaan sähköasentajan ammattikoulutuksen lisäksi erikoiskoulutus turvallisuuden takaamiseksi. Sähköinfo Oy:n Jännitetyökoulutus-kurssilla opetetaan asiaankuuluvat standardin mukaiset määräykset ja ohjeet. Se on suunnattu kaikille sähköalalla työskenteleville, jotka joutuvat työssään jännitteisten osien läheisyyteen. Työpäivän mittaiseen kurssiin kuuluu teoriaosuus sekä käytännön harjoitusosio, jossa kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan suojavarustuksessa työskentelyä.

Kurssilla kouluttajana toimiva Sähköinfon tekninen asiantuntija Henrik Rousku painottaa jännitetyökoulutuksen tarpeellisuutta ja muistuttaa, ettei töitä saa koskaan tehdä ilman vaadittavaa osaamista ja pätevyyttä. Rouskun mukaan jännitetyöoikeudet kuuluvat tänä päivänä sähkömiehen perusosaamiseen. Valitettavasti joillakin työpaikoilla töitä tehdään silti vieläkin ilman asiaankuuluvaa koulutusta ja suojavarustusta.

Kristen Kaert osallistui jännitetyökoulutukseen voidakseen tehdä ylläpito- ja korjaustöitä tehtailla.Ammattitaidon lisäksi jännitetöitä tehtäessä tärkeitä ovat turvalliset työvälineet ja asiaankuuluva suojautuminen. Vaativien jännitetöiden tekoon tarvitaan vähintään kaksi jännitetyökoulutuksen saanutta sähköalan ammattilaista.

– Kaikissa jännitetöissä tulisi noudattaa ohjeistusta. Ilman suojavarustusta toimittaessa asentaja ottaa riskin ja riskejä ei sähkötöissä saisi ottaa, Rousku muistuttaa.

Sähköinfon kevään jännitetyökurssille osallistuneella, Fazer Leipomot Oy:ssä työskentelevällä Kristen Kaertilla on 12 vuoden kokemus sähköautomaatiosta. Kurssille hän tuli, koska tehtaissa tapahtuva kunnossapito hoituu pääosin jännitetyönä, sillä tuotantolinjan pysäyttäminen pilaisi koko tuotannon. Kaert kertoo omanneensa jo ennen kurssia jonkinlaisen käsityksen jännitetyöhön liittyvästä ohjeistuksesta, mutta oppi kurssilla myös paljon uutta.

– Turvallisista toimintatavoista ja eri vaatimuksista olen oppinut paljon ja näillä tiedoilla pystyn toimimaan sekä suojautumaan tilanteen vaatimalla tavalla. Rauhassa ja ajatuksella tekeminen on turvallista myös jännitetyössä, Kaert kertoi.

Kurssi tulee uusia viiden vuoden välein. Jos jännitetöitä ei tee säännöllisesti, on koulutus voimassa vain kolme vuotta.

 

Teksti ja kuvat, Mika Suomi