"Kaikki tarpeellinen tieto löytyy"

20.12.2008

HT-Sähköpalvelun asentajat koelukivat Sähköinfon uuden Maadoitusoppaan työmaalla.

Petri Samiola testasi uuden Maadoitusoppaan. Kuva Mikko Käkelä.HT-Sähköpalvelu Oy:n asentaja Petri Samiola pyörittelee Sähköinfon uutta Maadoitusopasta espoolaisella toimistotyömaalla.

– Eniten kiinnostaa tietenkin se, mitä itse on parhaillaan tekemässä, joten luin kaikkein huolellisimmin perusrakennusmaadoituksista. Edellisessä kohteessa meillä oli haastavampiakin maadoituksia, kuten hammaslääkäriasema ja tietokonesali, joihin on ihan omat määräyksensä, Samiola kertoo.

Suurjännitepuolella oppaassa oli uutta tietoa Samiolalle, mutta muutoin kyseessä oli enemmänkin tuttujen asioiden kertailua.

– Varmaan oppaasta saa suurimman hyödyn, jos sitä lueskelee ennen töiden alkua. Työn edetessä ei niinkään kannata enää vilkuilla tekstiä, Samiola pohtii.


Satoja metrejä maadoituskaapelia

Maadoituskaapelit tulee asentaa rakennusten perustuksiin tai niiden alle. Kuva Mikko Käkelä.Espoon Leppävaaraan kohoavan toimistorakennuksen on määrä valmistua maaliskuussa. Jo ennen juhannusta Samiola oli mukana maadoittamassa rakennuksen perustuksia. Uuden standardin mukaan sähköasentajat pitää kutsua työmaille selvästi aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa, jotta perustusmaadoituselektrodin saa perustusanturan alle uusien määräysten mukaisesti.

– Nyt maadoitus kiertää koko talon perustukset, kun ennen tehtiin vain keskuksesta lenkki ulkopuolelle. Ennen lenkki oli 30 metriä, nyt sellaiset 300 metriä, joten on siinä pikkuisen enemmän levitettävää maan alle.

Sekä Samiolan että hänen kollegoidensa Tommi Hartlinin ja Mikko Hyvösen mukaan uusi opas vaikuttaa varsin kattavalta.

– Tästä löytyy varmasti kaikki tarpeellinen tieto, mutta jos tätä pitäisi lukea vasta työn edetessä, niin saisi tämä olla vähän tiiviimpi, miehet tuumaavat yli satasivuista opasta selaillessa.

Miesten mielestä oppaan kieli on kuitenkin selkeää ja ymmärrettävää. Kiitosta saavat myös hyvät ja havainnolliset kuvitukset.


"Hankitaan sopiva määrä konttorille"

Maadoitusoppaassa keskitytään erityisesti rakennusten sähköasennusten maadoituksiin, mutta kirjassa esitellään perusasiat myös jakeluverkkojen ja yleensäkin suurjänniteasennusten maadoituksista. Myös yleisimpiä erikoisasennuksia, kuten lääkintätilojen maadoituksia, on käsitelty erikseen.

– Ratkaiseva asiasisältö on kohdallaan. Kirja on pieni, mutta ehkä kuitenkin niin suuri, että työmaiden sijasta hankimme niitä sopivan määrän konttorille, josta niitä sitten saa, HT-Sähköpalvelu Oy:n toimitusjohtaja Vesa Paajanen sanoo.

Eteläisessä Suomessa sähköasennuksia urakoiva HT-Sähköpalvelu tunnettiin aikaisemmin Timo Kurki Oy:nä. Nimensä yritykselle antanut Timo Kurki jätti toimitusjohtajan tehtävät muutama vuosi sitten.

– Ryhdyimme pohtimaan viime keväänä nimenvaihdosta. Halusimme säilyttää sähköpalvelu-sanan ja toisaalta viitata nykyiseen omistajaamme. Näin syntyi HT-Sähköpalvelu Oy, toimitusjohtaja Paajanen kertoo.

Timo Kurki, Juhani Aarto ja Vesa Paajanen myivät yrityksen vuosituhannen vaihteessa Rakennusosakeyhtiö Hartelalle, johon muodostettiin alakonserni Hartela Talotekniikka Oy. HT-Sähköpalvelu on yksi Hartela Talotekniikan tytäryhtiöistä.

  

Taskukokoisia tietopaketteja

Sähköinfon uuden Asentajasarjan kirjat on suunniteltu kompaktin kokoisiksi: tarvittaessa ne mahtuvat vaikka haalarintaskuun.

Sähköinfo Oy lanseerasi loka–marraskuussa uuden Asentaja-kirjasarjan. Käteen sopivan kokoiset, noin satasivuiset oppaat on tarkoitettu käytännönläheisiksi, myös työmailla luettaviksi tietopaketeiksi. Ensimmäisenä sarjasta ilmestyi Maadoitusopas, ja pian tämän jälkeen painosta tuli kiinteistöjen parikaapelointien asennuksia käsittelevä Parikaapeloinnit-opas.

Jatkossa kirjoja tullaan julkaisemaan todennäköisesti kaksi kappaletta vuodessa. Vuonna 2009 ilmestyvät ainakin jakokeskuksia sekä valokaapeliasennuksia käsittelevät oppaat. Noin kymmenosaiseksi kaavaillun sarjan kirjoittajat ovat alojensa johtavia asiantuntijoita.

– Oppaat on suunnattu erityisesti asentajille, minkä vuoksi niihin on koottu runsaasti havainnollisia esimerkkejä käytännön toteutuksista. Havainnollisuutta edesauttaa myös nelivärikuvitus, Maadoitusoppaan kirjoittaja, Sähköinfon tekninen johtaja Esa Tiainen kertoo.

Sarja aloitettiin Maadoitusoppaan julkaisulla, sillä työmailla otetaan parhaillaan käyttöön uusia maadoitusrakenteita, joiden tunteminen on tärkeää myös sähkö- ja työturvallisuuden takia.

– Kirjaan kannattaa tutustua ensiksi rauhassa, jotta saa käsityksen, millaisiin kysymyksiin se antaa vastauksia. Myöhemmin oppaasta on helppo tarkistaa asioita vaikka työmaalla, kun tietää missä niitä on käsitelty, Tiainen neuvoo.

Jos tekijä on jostain asiasta hiukankin epävarma, kannattaa asia aina tarkistaa ennen töiden aloittamista.

– Mitä helpommaksi tiedon tarkistaminen on tehty, sitä matalampi asioiden tarkistamiskynnys on, Tiainen sanoo.