Sähkökatkoihin kannattaa varautua ajoissa

20.8.2012

Akkuvarmennuksen merkityksen huomaa yleensä vasta sähkökatkoksen iskiessä. Tällöin UPSien huollon laiminlyöntiä on kuitenkaan enää turha murehtia.

 Espoon Leppävaarassa sijaitseva toimisto pimeni keväällä vajaaksi pariksi tunniksi.  

Sähköinfon Espoon Leppävaarassa sijaitseva toimisto pimeni keväällä vajaaksi pariksi tunniksi
onnettoman oravan löydettyä tiensä Sähkötalon naapurissa olevan aluejakamon johtoihin. Sähköasemalta johtolähtö menee yli kymmenelle muuntajalle, joten sähköt katkesivat kerralla yli tuhannelta Pohjois-Leppävaaran asukkaalta.

Sähköinfon toimistolla sähkökatkos ei aiheuttanut töiden keskeytymistä ja optisia verkkoja käsitelleen kurssin pitopaikan siirtämistä suurempaa katastrofia, mutta monissa paikoissa sähkökatkokset voivat
aiheuttaa suurempiakin taloudellisia menetyksiä ja vahinkoja myös yhteistyökumppaneille.

UPSien, vara-akkujen ja varavoimalaitteistojen huollon laiminlyönti huomataan valitettavan usein vasta siinä vaiheessa, kun niitä oikeasti tarvittaisiin. Sähkötalossa muutama vuosi sitten uusitun puhelinjärjestelmän UPSit olivat vielä iskussa, ja talon puhelimet toimivat normaalisti sähkökatkon
ajan.

Sähkökatkon alettua Veijo Kauppi joutui toteamaan, etteivät kulunvalvontajärjestelmän viisi vuotta vanhat vara-akut jaksaneen pitää järjestelmää käynnissä.Esimerkiksi kulunvalvonta ja valvontakamerat pimenivät kuitenkin välittömästi sähköjen katkettua.
Järjestelmästä vastaavalle Sähköinfon tekniselle asiantuntijalle Veijo Kaupille ei jäänyt muuta tehtävää kuin todeta tilanne ja sammuttaa kovaääninen hälytyspiippaus, mihin kuulosti riittävän jostakin vielä hyvin virtaa.

– Meteli häiritsi niin pahasti henkilökunnan kahvinjuontia, että tähän oli pakko puuttua, Kauppi nauroi.

Sähköiset ovet lukittuivat

Seuraavaan ongelmaan törmättiin, kun huomattiin, ettei talon sähköinen lukitusjärjestelmä toimi ilman virtaa. Kerroksista pääsi ulos kun joku keksi avata väliovien mekaaniset salvat, mutta parkkihallin avaimen löytyminen kesti selvästi pidempään.

Kun kulkuovi saatiin auki, huomattiin seuraavaksi, ettei myöskään parkkihallin sähköinen nosto-ovi
tietenkään toimi.

Tämäkin saatiin kuitenkin lopulta auki ja kouluttajat ehtivät autoillaan ajoissa sovittuihin tapaamisiin, mutta oven raskasta, mekaanista nostokampea pyöritettäessä huomattiin nopeasti, ettei sitä ole suunniteltu päivittäiseen, tai edes jokavuotiseen käyttöön.

– Nyt huomaa, että me voisimme tarkistaa kunnossapito-ohjelmamme ja turvallisuussuunnitelman.
Tärkeintä kuitenkin on, että talon varavalaistus ja poistumisopasteet toimivat niin kuin pitääkin, Kauppi sanoi.

Orava katkaisi sähköt

Orava katkaisi sähköt.Empowerin asentajat ehtivät paikalla puolessa tunnissa saatuaan hälytyksen viranomaisverkon kautta.

– Tämä oli selkeä vikapaikka, mitä ei tarvinnut kauaa hakea. Orava on iloinen vesseli, mutta aikamoinen murheenkryyni meille. Ei näitä keikkoja tule meille kymmeniä kertoja vuodessa, mutta aika usein kuitenkin, asentajat kertoivat korjauskiireiden keskellä.

Eläinten aiheuttamat sähkökatkokset ovat suhteellisen yleisiä. Myös maakaapeliverkon muuntajat ovat haavoittuvaisia ja sähköt voivat katketa kerralla tuhansilta käyttäjiltä. Toisin kuin ilmajohtoverkoissa, ei kaapeliverkoissa ole yleensä jälleenkytkentää. Virta pitää käydä palauttamassa päälle käsipelillä paikanpäällä.