Teollisuuden sähköasennukset ovat oma kiehtova maailmansa

20.8.2010

Lohjalla yhteensä vajaat 50 henkeä työllistävä Sähkö-Sinssi Oy harjoittaa pääasiassa kiinteistöpuolen urakointia, mutta osa yrityksen noin 35 asentajasta on erikoistunut teollisuuden huolto-ja kunnossapitotöihin. 

Lauri Puustinen, kuva Mikko Arvinen 

Sähkö-Sinssin teollisuusasentajien työnjohtajan, sähköinsinööri Lauri Puustisen mukaan teollisuusasennusten monipuolisuus ja työkohteiden vaihtelevuus tuo työhön oman mielenkiintoisen lisänsä, ja tehtaiden työskentelyolosuhteet ja tiukat aikataulut tuovat töihin omat haasteensa. Myös koneiden koko ja suuret jännitteet vaativat usein erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta.

– Isojakin sähkömoottoreita voidaan joutua asentamaan hankaliin paikkoihin eikä paksujen kaapeleiden vetäminen ole aina helppoa, Puustinen kertoo.

Asennusympäristö voi vaihdella prosessiteollisuuden vanhoista tuotantohalleista elektroniikkateollisuuden puhdastiloihin. Myös tiukat turvallisuusmääräykset tuovat töihin oman mielenkiintoisen lisänsä.

– Teollisuuslaitoksissa pitää tietää talon tavat ja tiedostaa miten pitää toimia. Töissä pitää olla ajatus mukana ja muistaa tietty rauhallisuus.

Joissakin vaativammissa teollisuuskohteissa on vaadittu, että työnjohto on jatkuvasti paikalla valvomassa töitä. Muutaman asentajan töiden valvominen sujuu mukavammin, jos tekee samalla muutakin kuin vain katselee työntekoa vierestä.

– Olen minä muutaman kytkinvarokkeen käynyt vaihtamassa itsekin. Ei sitä jaksa koko päivää vain seisoskella vieressä, Puustinen nauraa.

Puustisen mukaan teollisuuden asennusmääräyksiin ei ole tullut viime aikoina suuria muutoksia, mutta esimerkiksi häiriösuojaukseen joudutaan kiinnittämään jatkuvasti enemmän ja enemmän huomiota.

 

Sähköasennukset 3 - SähköinfostaSähköasennukset 3 -kirja johdattaa teollisuuden sähköasennuksiin.

Sähköinfon teknisen johtajan Esa Tiaisen mukaan teollisuuden sähköasennuksia käsittelevä kirja on alalle merkittävä, sillä esimerkiksi koneiden sähkölaitteistoja, sähkömoottoreiden asennusta, suurjännitemuuntajia ja taajuusmuuttajia käsittelevää kirjallisuutta on julkaistu suomeksi selvästi vähemmän kuin kiinteistösähköistystä käsitteleviä oppikirjoja.

Tiaisen mukaan kirja on pyritty laatimaan mahdollisimman havainnollisiksi ja selkeiksi, jotta myös vaikeammat asiat ja esimerkiksi tekniset määräykset avautuisivat lukijoille mahdollisimman helposti. Kaikista asioista ei kuitenkaan pysty kertomaan kovin käytännönläheisesti.

– Esimerkiksi räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennuksia sekä loistehon kompensointia käsittelevät luvut vaativat jo aika paljon teoreettista teknistä osaamista, ennen kuin tekstistä pääsee jyvälle, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan kaikki, tai ainakin lähes kaikki, Sähköinfon sähköpuolen kirjat on saatu viimeisten parin vuoden aikana hyvin ajan tasalle. Sähköasennukset-kirjasarjassa on huomioitu kaikki viimeisimmät standardimuutokset, eikä näihin ole odotettavissa lähivuosina muutoksia.

Kirjoitus on tiivistelmä Sähköinfo-lehden numerossa 2/2010 julkaistusta artikkelista.