Aurinkosähkön kysyntä on huimassa kasvussa

31.10.2017

Viikin aurinkopaneelit. Kuva Elina Raukko.

Suomessa on otettu tänä vuonna käyttöön lukuisia suuria, kiinteistökohtaisia aurinkovoimaloita.

Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu tänä vuonna Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Asiasta ei ole vielä tarkkoja tilastoja, mutta esimerkiksi verkkoyhtiö Caruna ilmoitti kesällä, että jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla sen verkkoon oli kytketty enemmän aurinkosähköjärjestelmiä kuin koko viime vuoden aikana yhteensä eli yli 700 kappaletta. Näistä suurin osa oli omakotitalojen suhteellisen pieniä järjestelmiä, mutta Carunan mukaan myös yritysten ja julkisyhteisöjen suurempien aurinkovoimaloiden määrä on kasvamassa nopeasti.

Kylmäkoneet käyvät aurinkoenergialla

K-ryhmä on yksi Suomen suurimmista aurinkosähkön tuottajista ja käyttäjistä. Ainakin 15 K-Supermarketin ja K-Citymarketin katoilla on yhteensä yli 13 000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat vuosittain lähes 200 omakotitalon vuotuista kulutusta vastaavan määrän sähköä eli noin 3 500 MWh. Keskon kylmätekniikan asiantuntija Aki Ruuskasen mukaan aurinkopaneelit sopivat hyvin kylmälaitteiden rinnalle, sillä aurinkoisina päivinä jäähdytystarvekin on suurimmillaan.

– Tyypillisessä supermarketissa kylmän tuotanto kuluttaa noin puolet myymälän sähköstä. Seuraavana tulee valaistus, minkä osuus on yksi kolmas- tai neljäsosa, Ruuskanen kertoo.

K-ryhmän kauppojen katoille asennettavat aurinkosähköjärjestelmät mitoitetaan kattamaan tyypillisesti 10 – 15 prosenttia kiinteistön vuosikulutuksesta. Tällä mitoituksella aurinkoenergian tuotanto kattaa aurinkoisena päivänä yli puolet kaupan kulutuksesta, mutta samalla varmistetaan, että koko tuotanto saadaan taloudellisesti kannattavimmalla tavalla omaan käyttöön. Äkäslompolossa toimiva K-marketti Jounin Kauppa on tilannut 2 000 neliöisen myymälän katolle peräti 1 080 paneelin aurinkovoimalan.

– Oma aurinkovoimala oli haaveena jo uutta kaupparakennusta rakennettaessa ja nyt se on mahdollista toteuttaa. Meillä liiketoimintaa kehitetään kestävän kehityksen mukaisesti ja ympäristöasiat huomioiden, kauppias Sampo Kaulanen kertoo.

Aurinkovoimalan asennuksesta vastaa Green Energy Finland Oy ja ylläpidosta Helen Oy. Helenin aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallion mukaan valon määrä pohjoisessa yltää yöttömän yön ansiosta vuositasolla lähes Etelä-Suomen lukemiin, mutta lumitilanne voi vaikuttaa sähkön tuotantoon.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pikkuparlamentti sai oman aurinkovoimalan
Helsingin yliopisto tilaa suuren aurinkovoimalan Viikkiin
Ennätysmäärä aurinkosähköjärjestelmiä verkkoon