Määräluetteloiden laadintaohjeet ST-kortistossa

31.10.2017

Sähkötieto ry:n sähkötietokortiston STkortti 13.80 ”Tarjouslaskenta. Pisteiden määrät ja sähköiset tarjouspyyntöasiakirjat” on päivitetty määrälaskennan tarpeita vastaavaksi.

– ST 13.80 on kevyempi malli, jonka avulla määrätiedot saadaan sähköisessä muodossa olevasta sähkösuunnitelmasta ilman tietomalliakaan, toteaa työryhmää vetänyt Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n pääarvioija Arto Kari.

Määrätiedoilla halutaan korvata 2D-suunnitelmista tapahtuva mekaaninen laskeminen.

– Tavoitteenamme on saada selville ne määrät, jotka sähkösuunnitelmasta on helposti saatavissa, kuten pistorasioiden ja kytkinten määrät sekä johtoteiden ja hyllyjen pituudet, Kari sanoo.

Karin mukaan on ymmärrettävää, että suunnittelijat eivät ala laatia määräluetteloita ilman korvausta. Pallo on tilaajilla.

– Tilaajat on saatava ymmärtämään, että massaluetteloista on heille hyötyä, vaikka toki suunnittelu, jossa määräluettelot ovat mukana, maksaa hivenen enemmän. Kun useampi urakoitsija laskee samoja massoja, ja aikaa kuluu yhteensä vaikkapa kymmenen työpäivää, niin jostakin urakoitsijoiden on tämä hinta otettava, Kari toteaa.

Laskennan hinnan urakoitsija saa vain tilaajalta. Hinnassa on mukana paitsi voittanut urakka, myös edellisten urakoiden laskennat, jotka menivät ohi.

– Pidemmällä ajanjaksolla tilaajalle tulee siis edullisemmaksi tilata massat yhdeltä taholta, kuin että useampi taho laskee ne käsityönä erikseen.

Karin mukaan suunnittelijoiden on turha pelätä joutuvansa vastuuseen määräluetteloissa mahdollisesti olevista virheistä.

– Urakoitsija tarjoaa tietyn määräluettelon mukaan lasketun urakan. Sen liitteeksi annetaan yksikköhintaluettelo, jolla korjataan mahdolliset määräluettelossa olevat poikkeamat. Silloin tilaaja maksaa sen, mikä sinne asennetaan ja urakoitsija saa hinnan siitä, mitä on kohteeseen asentanut. Ei siitä suunnittelijalle tule ylimääräistä korvaustarvetta, Kari toteaa.

ST-kortiston sähköinen versio julkaistaan Sähköinfo Oy:n Severi-palvelussa.

Artikkeli: Määräluetteloista ase hukkatyötä vastaan