Automaatiota ja älykkyyttä on yhä enemmän asuntomessukohteissa

20.8.2018

Asuntomessukohteissa nähtiin tänä vuonna älyä niin lämmityksen ja valaistuksen ohjauksessa kuin lukoissa, kaiuttimissa ja pihaovissakin. Sähköautot ladataan tyypillisesti aurinkosähköllä.

Leena ja Tapio Ollonqvist
Leena ja Tapio Ollonqvist ovat todenneet sähkölukon käteväksi: avainta ei tarvitse ottaa mukaan, eikä se huku minnekään. "Lapsille tai satunnaisille tavarantoimittajille voi antaa väliaikaisen koodin ja seurata näiden koodien käyttöä", he lisäävät.

Asuntomessut järjestettiin tänä vuonna Porissa. Pientalokohteita oli 28, ja niistä muutamassa oli panostettu myös taloautomaatioon tai muutoin älykkäisiin ratkaisuihin.

Casakivessä on ABB:n Free at Home -järjestelmä, jota hyödynnetään erityisesti valaistuksen säädettävyydessä.

”Päädyin tähän, koska isoilla toimijoilla on toimintavarmoja laitteita, ja varaosia saa tarvittaessa todennäköisesti myöhemminkin. Tarjolla oli myös tukea ohjelmointiin”, kertoo aiemmin sähköalalla pitkään työskennellyt, talon rakennuttanut Johannes Hautamäki, joka hoiti itse myös talon sähköurakoinnin.

Casakiven valaistus on toteutettu ledein monenlaisin ratkaisuin: on epäsuoraa valaistusta, upotettuja valaisimia sekä olohuoneen akustiikkalevyjen väleihin sijoitettuja ledinauhoja. Ulkovalaistus toimii pääosin hämäräkäynnistyksellä. Lisäksi
järjestelmä huolehtii lämpötilan säädöstä ja tarkkailusta. Esimerkiksi äkillisestä lämpötilan laskusta tulee tieto talon omistajalle.

Turvajärjestelmäkin on kytketty samaan yhteyteen.

”ABB:n ovipuhelimessa on tunnistuslaite ja kamera ovenpielessä. Vieraasta otetaan kuva, joka näkyy olohuoneessa olevassa näytössä. Nappia painamalla vieraan
voi päästää sisään”, Hautamäki kuvaa.

Talon asukkailla on sähköiset avaimet, joita näytetään ulko-ovella avaimen lukijalle.

Katolla olevien 16 aurinkopaneelin tuottamaa energiaa käytetään käyttöveden lämmitykseen ja valaistukseen. 3,7 kilowatin aurinaurinkosähköjärjestelmällä lämmitetään ulkona olevaa poreammetta kuumaksi joskus jo päivän aikana, jolloin vesi on illalla viilentynyt juuri sopivan lämpöiseksi. Ja jotta mahdollinen vaihto sähköautoon myöhemmin olisi helpompaa, sähköauton latauspisteelle on valmius.


Langaton järjestelmä monine toimintoineen

Johan SaarniDekotalo Villa Vaskessa päädyttiin Celotron oy:n langattomaan Pulse taloautomaatiojärjestelmään.

”Siihen on nyt liitetty vuotovahdit, turvakamerat, liiketunnistimet, ovitunnistimet ja häkävaroittimet, mutta tulevaisuudessa sitä voi vielä täydentää rajattomasti uusilla laitteilla”, talon rakennuttanut Johan Saarni kertoo.

Talon kaikki valaistus on toteutettu ledeillä: ledinauhoin ja -spotein.

Sähköautolle ei ole vielä lataustolppaa, mutta siihen on varauduttu. Autotallissa on varaus sähköauton latauspistoketta varten.

Saarni kertoo, että kohteessa on kaukolämpö, jota ohjataan ulko- ja sisäilman mukaan.

”Järjestelmä toimii käytännössä automaattisesti, eikä sitä tarvitse säätää eri vuodenaikoina”, Saarni toteaa.


Sähköinen pihaovi estää koria karkaamasta

Pori-energian kohteessa Valovoima osa energiasta tulee kirjaimellisesti valovoimasta eli aurinkoenergiasta. Talon katolla on kymmeniä aurinkopaneeleita, joiden tuottamalla energialla on arvioitu säästettävän viidennes vuosittaisesta sähkölaskusta. Talossa on ABB:n taloautomaatiojärjestelmä Free at Home, jota voi ohjata etänä.

”Valitsimme sen, koska siihen voi kätevästi liittää niin valaistuksen, ilmastoinnin kuin lämmityksenkin sekä esimerkiksi musiikkijärjestelmän. Meillä on myös vuotovahti, joka katkaisee vuodon havaitessaan veden tulon. Järjestelmään on helppo lisätä toimintoja myöhemmin”, talon miehensä kanssa rakennuttanut Leena Ollonqvist kertoo.

Valovoimassa on myös turvaratkaisuja, kuten videovalvonta, älylukko ja pihan sähköinen laskuovi eli rulo-ovi.

”Piha on muutoin aidattu. Rulo-ovi haluttiin pääasiassa koirien takia, jotta ne pysyvät pihalla. Samalla se palvelee näkösuojana, kun kuljetaan saunasta paljuun. Toki se estää myös kutsumattomien vieraiden pääsyn pihalle”, Ollonqvist perustelee.


Aurinkosähkö käytetään moneen tarkoitukseen

Winnovan Tähdessä talo-automaatiojärjestelmänä on Hager KNX easy, jolla toteutetaan tällä hetkellä valaistuksen ohjaus. Myöhemmin siihen on helposti lisättävissä muitakin toimintoja. Turvajärjestelmäksi valittiin Yale Doorman ja paloilmoittimeksi DSC, jotka ovat erillisiä järjestelmiään.

Lämmityksessä on käytetty hybridiratkaisua, jossa ilmavesilämpöpumppu hyödyntää aurinkosähköjärjestelmää.

”Aurinkosähköjärjestelmänä on 9,6 kilowatin Biolanin Solarthor, jonka tuottamaa aurinkosähköä käytetään pääasiassa sähköauton lataukseen, käyttöveden lämmitykseen sekä huoneiston viilennykseen ilmavesilämpöpumpun avulla", Länsirannikon koulutus oy Winnovan koulutuspäällikkö Juhani Nygren kertoo.

Kohteessa on valmiina sähköauton lataustolppa 11 kilowatin ja 3,6 kilowatin hybridilataukselle.

”Valaistus on hoidettu pääsääntöisesti ledein, joita ohjataan osin liiketunnistimin”, Nygren lisää.

Juhani Nygren

Älyä täynnä oleva nukkekoti

Telian älykoti poikkesi muista messukohteista siinä, että kohteen ei alun perinkään ollut tarkoitus jäädä pysyväksi asuinrakennukseksi, vaan tilapäinen rakennelma purettiin messujen jälkeen. Kuusi metriä korkeassa, nukkekodiksi kutsutussa, esittelytilassa pääsi tutustumaan älykodin mahdollisuuksiin ja keskustelemaan, miten älykkäät ratkaisut, kuten lämmityksen ohjaus, helpottavat oman kodin arkea.

”Haluamme madaltaa älykotiin tutustumisen kynnystä. Meillä on esimerkiksi laajakaistaliittymän yhteydessä ilmainen toiminto, joka lähettää viestin vanhemmille, kun lapsi tai lapset tulevat kotiin”, Telian liiketoiminnan kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlampi kertoo.

Telian osastolla esiteltuun myös älyvaloja, älylukkoa, turvakameroita, lämmitysjärjestelmiä ja älylehteä, jonka lukuoikeus on jaettu kodin verkkoon. Älyvaloilla voi luoda hetkessä haluttuja tunnelmia etukäteen ohjelmoituihin tilanteisiin, kuten
elokuvien katsomiseen, tai poistaa iltaisin nukahtamista vaikeuttavaa sinistä valoa.

Älylukko on avattavissa koodilla tai tunnisteella ja se on myös etäohjattavissa. Avainta ei tarvitse kuljettaa mukana, ja toisaalta älylukkoon voi antaa koodeja tilapäiseen käyttöön esimerkiksi siivoojalle tai kotipalvelulle. Älylukot ovat lisänneet suosiotaan hintojen pudotessa.


Sari Alhava