Valokuitu vastaa tulevaisuuden tarpeisiin

22.10.2015

Valokuituverkko takaa sähköisten palveluiden lisääntyessä vakaat ja nopeat laajakaistayhteydet. Taloyhtiöiden kannattaa teettää tietoliikenneverkon uusiminen muiden remonttien yhteydessä, jolloin se voidaan toteuttaa vaivattomasti ja edullisesti.

Atte VillbergTiedon määrän tarve lisääntyy jatkuvasti erilaisten nettipalveluiden ja sovellusten muodossa, jolloin tietoliikenteeltä vaaditaan yhä suurempia tiedonsiirtonopeuksia. Kupariverkot alkavat olla jo äärirajoilla nopeuksien suhteen, minkä takia nopeat ja häiriöttömät laajakaistayhteydet mahdollistava valokuituverkko vastaa tulevaisuuden tietoliikenneverkon vaatimuksiin.

Helsinkiläisen Sähkö-Stenvall Oy:n työnjohtaja Atte Villbergin mukaan tietoliikenneyhteyksien päivittäminen putkiremontin yhteydessä toteutettuna on suhteellisen halpa investointi.

– Kuitukaapeli on melkein halvempaa kuin kuparikaapeli, eikä kuitujen hitsaaminenkaan ole nykypäivänä enää niin älyttömän kallista. Kallein ja haastavin osuus on reittien tekeminen, ja siksi valokuitukaapelit kannattaa ehdottomasti vetää sellaisten remonttien yhteydessä, joissa nousureitit ovat jo valmiiksi auki, Villberg painottaa.

Valokuitukaapeleiden vetäminen omana projektinaan tulee taloyhtiöille siis huomattavasti kalliimmaksi ja vaatisi tuolloin epäkäytännöllisten railojen ja listoitusten tekemistä rappukäytäviin.

Kannelmäessä sijaitseva kerrostaloyhtiö on yksi Sähkö-Stenvallin tietoliikennesaneerauskohteista, jossa putkiremontin yhteydessä uusitaan huoneistojen sähkökeskukset ja asennetaan samalla valokuituverkko. Kellarissa sijaitsevasta talojakamosta vedetään sekä kupari- että kuitukaapelit jokaisen huoneiston eteisessä sijaitsevaan IT-keskukseen.

Kuidut tuodaan jokaisen huoneiston kotijakamoon saakka.– Yleensä myös yksi kuparikaapeli listoitetaan jossakin päin huoneistoa sijaitsevaan atk-pisteeseen. Uskon, että seuraavaksi myös kuituja aletaan vetää ihan käyttöpisteelle asti, Villberg toteaa.

Operaattorit tuovat omat kuitunsa talojakamoon.

– Vielä muutama vuosi sitten viestintäviraston ohje salli pelkän varausputkituksen tekemisen, johon saatettiin vetää myös kaapelit mutta ilman että niitä päätettiin. Ilman hitsausta asukas ei voi kuitenkaan ottaa kaapeleita käyttöön. Nykyään yhteydet on tehtävä käyttövalmiiksi asti, Villberg kertoo.

Vaikka valokuituverkkoja asennetaan moniin kiinteistöihin käyttövalmiiksi asti, niin vain pieni prosentti asukkaista ottaa niitä kuitenkaan vielä käyttöönsä.

– Uskon että tämä johtuu pitkälti palveluntarjoajan hinnoittelusta. Aktiivilaitteet, joita asukas joutuu asuntoon hommaamaan, ovat vielä melko kalliita, Villberg pohtii.

 

Artikkeli on julkaistu Sähköalan Sähkö & Rakentaminen 2015 -lehdessä