Ratkaisuja kuuluvuusongelmiin

4.8.2015

Ikkunoiden tiivistyessä ja energiatehokkuuden parantuessa yhä useammassa kiinteistössä törmätään matkaviestimien kuuluvuuongelmiin.

ST-kortistossa julkaistaan syksyllä uusi Matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkon
suunnitteluohje (ST 625.10). Ohjeiden kirjoittajan, matkapuhelinsisäantenniverkkojen
kuuluvuusmittauksiin ja suunnitteluun erikoistuneen Radiotie Suomi Oy:n Jouni Pekosen mukaan
kuuluvuusongelmat ovat lisääntyneet sitä mukaa kun rakentamisessa on siirrytty lämmön karkaamista estävien, selektiivikalvoilla varustettujen ikkunoiden käyttöön.

– Ongelma johtuu seinien ja ikkunoiden yhteisvaikutuksesta. Betoniseinien
radiosignaalien vaimennus on suurin piirtein samanlaista kuin tähänkin saakka, mutta uudet selektiivi-ikkunat vaimentavat tehokkaasti radiosignaaleja. Ongelmiin alkaa törmätä nyt myös korjausrakentamiskohteissa, Pekonen kertoo.

Uudessa ST-kortissa käydään läpi sisäantenniverkon rakenne ja vaatimukset sekä esitellään vaihtoehtoisia verkkojen toteutustapoja. Lisäksi kortissa käydään läpi kuuluvuusmittausten perusasiat, hankesuunnitteluohjeet sekä operaattoreiden monioperaattorisisäantenniverkoille
asettamat vaatimukset. Suuremmissa kiinteistöissä kännyköiden kuuluvuusongelma on mahdollisesta ratkaista talon sisälle rakennettavalla matkapuhelinsisäantenniverkolla, mutta rivi- ja omakotitaloihin tukiasemien tai toistimien tuominen olisi varsin arvokas ratkaisu.

– Pienemmissä kiinteistöissä ratkaisu on talon ulkopuolisen antennin liittäminen kännykkään. Huonona puolena tässä tietenkin on, että puhelimesta tulee sitten kiinteä puhelin, eikä sitä voi liikutella.

Mittaukset tehdään tietokoneen mittausohjelmaan liitetyillä kännyköillä.Matkapuhelimien kuuluvuuden lisäksi uudet ikkunat blokkaavat myös mokkulat ja muun langattoman dataliikenteen. Nettiliikenne on kuitenkin pientaloissa suhteellisen helppo saada toimimaan liittämällä WLAN-lähetin talon ulkopuolelle sijoitettavaan datamokkulan antenniin.

Kokonaan uuden ST-kortin tekourakkaan Pekonen ryhtyi kuuluvuusongelmia koskevan yleisen tiedon lisäämiseksi.

– Nyt olisi tärkeää alkaa rakentaa laadukkaita monioperaattorisisäantenniverkkoja, mihin kaikki
operaattorit voivat kytkeytyä.

Pekonen suosittelee uusiin ohjeisiin tutustumista paitsi sähkö-, tele- ja antennialan ammattilaisille, myös rakennuttajille, jotta he osaisivat ottaa kuuluvuusongelmat huomioon. Kortti on ostettavissa Sähköinfon verkkokaupasta. Sähköinfo järjestää myös kursseja sisäantenniverkkojen toteutuksesta kaikille aiheesta kiinnostuneille.