Turvallisuuden digitalisaatio nousi Finnsec-messujen ykkösaiheeksi

8.10.2019

Turvallisuusalan joka toinen vuosi pidettävä päätapahtuma Finnsec-messut järjestettiin 2. - 3.10. Messukeskuksessa Helsingissä.

Nyt 13. kertaa yhdessä Finnsecurity ry:n ja Suomen palopäällystöliitto ry:n kanssa järjestettyyn tapahtumaan osallistui 115 turvallisuusalan yritystä, mikä oli hieman enemmän kuin edellisellä kerralla vuonna 2017.

Tämän vuoden teema, turvallisuuden digitalisaatio, näkyi erityisesti erilaisten pilvipalveluiden huomattavan laajana tarjontana sekä tietenkin myös messujen yhteydessä järjestetyssä Cyber Security Nordic -tapahtumassa.

Kameratekniikka on harpannut eteenpäin

Valvontakameroiden tekniikka on kehittynyt valtavasti parin viime vuoden aikana. Kuvan tarkkuuden lisäksi kameroiden valovoimaisuus ja hämäräkuvausominaisuudet ovat kehittyneet niin paljon, ettei infrapunakameroille ole pian enää juurikaan tarvetta. Kiinalaisen Zhejiang Dahua Technology Co:n myyntipäällikkö Anton Chenin mukaan erityisesti kameroiden värintoistokyky hämärässä ja jopa lähes pimeässä on parantunut huomattavasti.

– Uusin sensoriteknologia osaa hyödyntää kaiken ympäristössä olevan valon ja kamera osaa tasata kuvan pimeimpien ja valoisimpien kohtien välistä eroa niin, että kuva pysyy selkeänä. Tämä uusin kameramme toistaa myös värit suhteellisen hyvin erittäin hämärässä. Eräällä kilpailijallamme on tällä hetkellä vielä parempi pimeäkamera, mutta me esittelemme pian päivitetyn version kamerastamme, joka tulee olemaan parempi kuin kilpailijallamme, Chen kertoi.

Myös kuvien analysointimahdollisuudet ovat kehittyneet huimasti. Esimerkiksi auton rekisterinumeron automaattinen tunnistus on käytössä jo Messukeskuksen parkkipaikallakin, mutta tekoäly vie kuvien tulkintamahdollisuudet paljon pidemmälle.

Kradient Intelligencen Tomi Niittumäki ja Arttu Laitinen.

Turkulaisen, koneoppimispohjaisiin konenäköratkaisuihin keskittyneen Kradient Intelligence oy:n teknisen johtajan Tomi Niittumäen ja myyntipäällikkö Arttu Laitisen mukaan koneelle voidaan opettaa suhteellisen helposti asioita, joita ihminen osaa päätellä kuvasta sekunnissa.

– Esimerkiksi työturvallisuussovelluksemme osaa analysoida helposti kuvasta, onko henkilöllä kypärä päässä, mutta koneen on paljon vaikeampi päätellä, onko kypärän hihna kiinni vai auki. Tämä vaatisi paljon hyväresoluutioista kuvadataa monesta eri kuvakulmasta. Pienten objektien tunnistaminen kaukaa on edelleen iso haaste, Niittumäki ja Laitinen kertovat.

Järjestelmien integraatio etenee

Schneider Electric Finland oy:n Offer Manager Anssi Liskin mukaan digitalisaation myötä asiakkaat haluavat jatkuvasti enemmän avoimia rajapintoja turvajärjestelmiin, jotta esimerkiksi kulunvalvonta pystytään integroimaan yrityksen muuhun IT-ekosysteemiin.

Anssi Liski.

– Nykyään kun katsotaan isojen tarjouspyyntöjen integraatiolistaa, niin se voi olla sivun mittainen. Se vaatii fiksun alustan ja työkalut integraation mahdollistamiseksi ja lopputuloksen dokumentoimiseksi ja validoimiseksi, Liski sanoi.

Siinä missä turvajärjestelmistä keskusteltiin Liskin mukaan aiemmin pääasiassa yritysten kiinteistö- ja turvallisuuspäälliköiden kanssa, nykyisin käydään keskusteluja yhä enemmän yritysten IT-vastaavien kanssa.

– Kulunvalvonta- ja turvallisuusjärjestelmiä ei nähdä enää erillisinä järjestelminä, vaan osana suurempaa kokonaisuutta. Jos kulunvalvontajärjestelmä halutaan saada toimimaan yhteen neuvottelutilojen varausjärjestelmän, kalentereiden, henkilöjärjestelmien ja vaikkapa rahtijärjestelmän kanssa, eri järjestelmien välillä alkaa liikkua todella paljon dataa, Liski selvitti.

Alan uutena trendinä mobiilisovellukset alkavat yleistyä myös kulunvalvontajärjestelmien käytössä, mikä lisää entisestään järjestelmien tietoteknistymistä.

Turvallisuusalan kasvunäkymät näyttävät hyvältä

Finnsecurityn messuilla julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan peräti 75 prosenttia yhdistyksen jäsenistä odottaa liikevaihtonsa kasvavan ensi vuonna.

– Valtio ja kunnat sekä rakennusala ovat jo vuosien ajan olleet turvallisuusalan tärkeimpiä asiakaskohderyhmiä. Uusimmassa kyselyssämme teollisuus nousi tähän joukkoon kolmanneksi. Turvallisuuspalveluita hankkivat organisaatiot arvostavat kyselyn vastausten perusteella erityisesti palvelun laatua, Finnsecurityn yritysryhmän puheenjohtaja, Siemens-osakeyhtiön liiketoimintajohtaja Matti Helkamo kertoi.