Vastaanottimet teräväpiirtoaikaan

3.1.2011

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry on päivittänyt Pientalon antennioppaan teräväpiirtoaikaan. Oppaasta löytyy ohjeita pientalon antennijärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen sekä tv-palvelujen hankintaan.

Tauno Hovatta ja Martti KemppiAlkuvuodesta alkavien DNA:n teräväpiirtolähetysten vastaanotto vaatii analogisen television ajoilta tutun VHF-antennin käyttöä. SANTin Pientalon antenniopas on suunnattu etenkin pientalojen rakentajille ja remontoijille sekä niille, jotka suunnittelevat antennijärjestelmän päivittämistä teräväpiirto- eli HD-aikaan.

Opas ohjeistaa miettimään, mitä tv-palveluja kiinteistössä halutaan katsella ja rakentaa järjestelmä sen pohjalta. Opas käy läpi antennijärjestelmän rakenneosat antennin valinnasta ja asentamisesta aina tarvittaviin päätelaitteisiin asti.

Suuri osa vanhoista VHF-antenneista otettiin pois digisiirtymän myötä, eikä katoille hapettumaan jätettyjen antennien kunnossa ole välttämättä kehumista. Antennit joudutaan joka tapauksessa suuntamaan uusiin teräväpiirtolähettimiin, joten samalla kannattaa harkita vanhojen antennien vaihtamista uusiin.

– Antennin valinta on keskeinen asia, mihin aina tulisi kiinnittää huomiota. Yleisin virhe pientalon antenniratkaisuja hankittaessa on, että ostetaan jostain halpahallista perusantenni sen tarkemmin selvittämättä, miten se soveltuu omaan käyttötarkoitukseen, SANTin toiminnanjohtaja Tauno Hovatta harmittelee.

MPEG4-pakattu DVB-T2-standardi

Teräväpiirtolähetyksissä käytetään uutta DVB-T2-standardia ja MPEG4-pakkausta, joka mahdollistaa nykyistä useamman ohjelmiston lähettämisen yhdessä kanavanipussa. Lähetysten vastaanotto vaatii uuden teräväpiirtodigiboksin hankkimista tai teräväpiirtotelevision sisään rakennettua DVB-T2-viritintä. Nämä tunnistaa joko HD-televisio tai ”Antenna Ready HD”  tunnuksista. Antennipuolella HD-kanavien katselu edellyttää ohjelmakortin hankkimista, vaikka katselisi vain ilmaiseksi lähetettäviä kanavia. Lisäksi teräväpiirtolähetysten myötä antennipuolelle tulee uutena asiana mukaan ohjelmakorttien linkitys, jolla pyritään estämään teräväpiirtosisällön laiton levittäminen.

Teräväpiirtolähetysten alkaminen tuo antennitalouksien saataville vuoden 2011 aikana ennakkotietojen mukaan parikymmentä HD-kanavaa.

– Täytyy muistaa painottaa, että teräväpiirtolähetysten katseleminen ei ole pakko, vaan se perustuu vapaaehtoisuuteen. Sitä kautta sen ei pitäisi herättää ihmisissä negatiivisia mielikuvia, SANTin puheenjohtaja Martti Kemppi toteaa.

Opas häiriöttömään vastaanottoon

Oppaan tavoitteena on opastaa toteuttamaan antennijärjestelmä, joka on turvallinen sekä häiriösuojattu ja mahdollistaa näin eri palvelujen käytön siten, etteivät eri lähetteet häiritse toisiaan.

Painopiste oppaassa on pientalopuolella, mutta ohjeita voi soveltaa myös taloyhtiöpuolella. Taloyhtiöiden taloverkkojen vaimennusten säätäminen teräväpiirtolähetyksille sopivalle tasolle vaatii kuitenkin yleensä ammattilaisten apua.

Oppaasta löytyvätkin SANTin jäsenyritysten yhteystiedot. Antennialan ammattilaisia löytyy lähes paikkakunnalta kuin paikkakunnalta. Kaapelitalouksissa asuvien kannattaa tutustua Pientalon antennioppaan sijaan SANTin pari vuotta sitten julkaisemaan Asuinkiinteistöjen monipalveluverkot -oppaaseen, jossa kuvataan tämän päivän antenniverkon ja sisäjohtoverkon suunnittelua ja toteutusta.

Pientalon antennioppaan ja Asuinkiinteistöjen monipalveluverkot -oppaan voi ladata veloituksetta SANT ry:n nettisivuilta osoitteesta www.sant.fi.

Veli-Matti Yli-Kätkä, teksti ja kuva