Antenniverkon HD-lähetykset alkavat

3.1.2011

DNA:n lähetysverkko on valmiina maanpäällisten teräväpiirtolähetysten aloittamiseen Etelä-Suomessa. Kaupalliset HD-lähetykset alkavat toden teolla lähiviikkojen aikana.

Valtioneuvosto myönsi DNA:lle kesäkuussa 2009 luvan antenniverkon teräväpiirtolähetysverkon rakentamiseen. Toimiluvan mukaan lähetykset oli aloitettava viimeistään vuoden 2010 lopussa, joten DNA sai aloittaa nopeasti uuden verkon suunnittelutyöt.

Yhtiöllä on runsaasti kokemusta matkapuhelinverkkojen rakentamisesta ja kaapelitelevisiotoiminnasta, joten tekniset haasteet eivät olleet ylitsepääsemättömiä. Kokonaan uuden verkon rakentamisessa riitti kuitenkin runsaasti tekemistä niin DNA:lle kuin sen aliurakoitsijoillekin. DNA vastaa verkon suunnittelusta, mutta teräväpiirtoverkon rakennus- ja mastotyöt on ulkoistettu pääasiassa Erikssonille ja Empowerille.

Juhani Simpanen. Kuva Mikko ArvinenDNA:n kehityspäällikkö Juhani Simpasen mukaan hanke eteni suunnittelupöydältä nopeasti parhaiden lähetinpaikkojen kartoittamiseen.

– Suomessa on noin 5 000 GSM-tukiasemamastoa, ja näistä on varaa valitakin. Kaikki GSM-mastot eivät kuitenkaan ole kovin korkeita, sillä GSM-lähetyksissä ei ole mitään hyötyä olla 100 metrin korkeudessa, Simpanen kertoo.

Ensimmäiset koelähetykset DNA lähetti jo vuoden 2009 lopussa Lahdesta. Tv- ja radiolähettimet kannattaa yrittää sijoittaa niin korkealle radiohorisontin yläpuolelle kuin vain mahdollista. Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset lähetetään 174–230 MHz:n taajuudella kun ”tavallisissa” digi tv-lähetyksissä käytetään 470–862 MHz:n UHF-taajuutta, mikä etenee selvästi huonommin esimerkiksi maastoesteiden yli.

– Verkkoteknisesti VHF-taajuusalue on hyvä. Pienemmällä lähetinmäärällä saadaan peitettyä isompia alueita, ja tämänkin takia meidän on mahdollista tehdä kustannuksiltaan kilpailukykyinen verkko, Simpanen kertoo.

Rakennustyöt jatkuvat vuonna 2011

Tällä hetkellä DNA:n teräväpiirtolähetysverkko kattaa Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Lahden, Hämeenlinnan sekä Tampereen alueet. Vuoden 2011 aikana verkkoa laajennetaan Poriin, Kotkaan, Kouvolaan, Lappeenrantaan, Kokkolaan, Vaasaan, Seinäjoelle, Jyväskylään, Mikkeliin ja Savonlinnaan.

Toimiluvan ehtojen mukaan verkon pitää saavuttaa 60 prosentin väestöpeiton vuoden 2011 loppuun mennessä. Simpasen mukaan todellinen väestöpeittoalue nousee tuolloin 70 % tienoille, mutta häiriöalueen rajamaille lähetyksiä ei kuitenkaan haluta markkinoida. Varsinkin teräpiirtolähetyksiltä odotetaan luonnollisesti täysin virheetöntä kuvanlaatua. Yhteensä DNA rakentaa hieman yli 30 lähetinasemaa.

– Parhaimmillaan verkossa voisi olla 60–70 lähetintä. Maksutelevisiopalveluiden kannalta olisi hyvä, jos väestöpeitto saataisiin 80–90 % tienoille, Simpanen sanoo.

Mikko Arvinen, teksti