3D tulee elokuvateattereista olohuoneisiin

20.8.2010

Piirros Kalle Kemppainen 

3D on tulossa elokuvateattereista koteihin ensimmäistä kertaa. Suuret televisiovalmistajat toivat kevään ja alkukesän aikana markkinoille omat 3D-tekniikalla toteutetut televisionsa. 

Vaikka teräväpiirtolähetyksetkään eivät ole lyöneet vielä täydellisesti läpi, niin seuraava kehitysaskel televisionkatselussa on jo ovella, kun 3D-tekniikka pyrkii olohuoneisiin. Samsung ehti ensimmäisenä maailmassa tuomaan markkinoille sekä 3D-Bluray-soittimen että 3D-television. Molemmat tarvitaan, jotta 3D-katseluelämys olisi paras mahdollinen.

Teemu Lehikoinen. Kuva Veli-Matti Yli-Kätkä– Kun ne pikkuhiljaa rantautuvat kotikatsomoon, niin ihan varmasti 3D lyö itsensä läpi. Ei se välttämättä heti tänä vuonna ole valtavirtaa, mutta pikkuhiljaa, Teemu Lehikoinen Samsungilta ennustaa.

Pelkät 3D-televisiot eivät kuitenkaan riitä, vaan niihin tarvitaan myös 3D-sisältöä. Kiitos 3D-hittielokuvien, elokuvateatterit tekivät viime vuonna Yhdysvalloissa huikean tuloksen, mutta elokuvien 3D-versioiden julkaisu Blu-ray-levyillä on käynnistynyt rapakon takana kuitenkin odotettua hitaammin. Tämän seurauksena suomalaisia 3Djulkaisuja saataneen odotella jopa ensi vuoden puolelle saakka.

Kolmiulotteisista tv-lähetyksistä on puhuttu jo jonkin aikaa, ja muutamia 3D-lähetyksiä on jo toteutettu pioneerihankkeina. Kaapelitelevision puolella Welho on tehnyt vii-me vuoden joulukuusta lähtien koelähetyksiä, mutta testilähetykset on toteutettu ilman laseja katsottavalla 3D-tekniikalla. Welhon mukaan kuluttajakäyttöön ensimmäisessä vaiheessa tuleva 3D-materiaali on kuitenkin todennäköisimmin laseilla katseltavaa. Welhon verkkosivut lupailevat myös, että yhtiön ensimmäiset 3D-kuluttajapalvelut tulevat saataville jo tämän vuoden aikana.

Eurosport lähetti toukokuun lopulla Ranskan avoinlityksellä. Otteluiden 3D-kuvauksesta vastasi Panasonic. Sony puolestaan kuvasi kesän jalkapallon maailmanmestaruuskisoja Etelä-Afrikassa omalla 3D-kalustollaan. Myös nämä ja monet muut suuret televisiovalmistajat ovat olleet kovaa vauhtia tuomassa omia 3D-televisioitaan myyntiin.
 

3D-lasit. Kuva Samsung2D-kuva voidaan muuntaa 3D-kuvaksi 

Samsungin 3D-televisiolla mikä tahansa materiaali, vaikka uutiset, voidaan katsoa 3D:nä. Muunto voidaan tehdä reaaliaikaisesti. 3D-television prosessori erottelee tavallisen kaksiulotteisen kuvan alueisiin ja erottelee niissä sijaitsevat lähellä ja kaukana olevat kohteet syvyyskarttaan. Kuva ja syvyysinformaatio erotetaan vasemmaksi ja oikeaksi kuvaksi ja televisio näyttää kuvainformaation vuorotellen vasemmalle ja oikealle silmälle.

– Käytännössä muunnos tapahtuu niin, että TV laskee liikkeen ja objektien sijainnin perusteella, mikä kohde on lähempänä ja mikä kauempana, Lehikoinen kertoo.

Kyseessä on kuitenkin vain lisäominaisuus, joka ei korvaa aitoa 3D-kuvaa, sillä muunnoksen laatu vaihtelee riippuen lähdemateriaalin laadusta. Parhaiten muunnos toimii teräväpiirtomateriaalilla, kuten Blu-ray-elokuvissa ja konsolipeleissä.


Pelaajille ja elokuvien ystäville  

Lehikoinen uskoo, että 3D-televisiot tulevat yleistymään alussa konsolipelaajien keskuudessa. Kevään kynnyksellä PlayStation 3 -konsoli sai uuden päivityksen, joka lisäsi siihen tuen 3D-peleille. Ensimmäiset 3D-pelit rantautuivat Suomeen kesäkuussa.

Riittävätkö pelit ja elokuvat sitten siihen, että 3D lähtee yleistymään? Lehikoinen uskoo että todennäköisesti ne riittävät aika pitkälle, sillä 3D on elämys eikä välttämättä jokapäiväinen tarve.

– Tietyissä jutuissa, kuten pelaamisessa ja leffan katsomisessa, se on tosi hyvä. En näe sitä tarpeelliseksi, että uutiset muuttuvat ihan heti 3D:ksi. Ajankohtaisen kakkosen voi jatkossakin katsoa kaksiulotteisena, Lehikoinen uskoo.
  

Mitä on 3D?

Idea kolmiulotteisesta kuvasta perustuu jo 1800-luvulla esitettyihin periaatteisiin. Tämä stereoskopiaksi nimetty tekniikka tuottaa katsojan vasempaan ja oikeaan silmään saman kuvan, mutta hieman eri kuvakulmasta. Näin syntyy kolmiulotteinen kuvavaikutelma.

Tekniikan toteuttamiseen on elokuvateattereissa sekä televisiovastaanottimissa vuosien varrella käytetty monia tekniikoita. Yhteistä näille tekniikoille on se, että kuvan katsomiseen tarvitaan erilliset käyttötarkoitukseen suunnitellut lasit. Autostereoskopia, jossa 3D-kuvaa voidaan katsoa ilman laseja, on myös tulossa kuluttajakäyttöön, mutta vasta tulevaisuudessa. nykytekniikalla kolmiulotteinen elämys tuotetaan aktiivilaseilla.

Laseissa on kaksi läpinäkyvää lCD-näyttöä, joita suljetaan TV:n lähettämän infrapunasignaalin tahtiin. Ensin näytetään vasen kuva ja heti perään näytetään oikea kuva, ja lasit aina sulkevat sen silmän, joka ei saa nähdä kuvaa.

– Toisin sanoen vasemmalle silmälle näytetään vain vasenta aikaan ja tästä syntyy 3D-efekti, Samsungin edustaja Teemu lehikoinen kuvailee.

3D-televisiot toistavat myös tavallista TV-kuvaa siinä missä muutkin televisiot.


Veli-Matti Yli-Kätkä, teksti ja kuva 
Piirros Kalle Kemppainen  

Juttu on tiivistelmä Sähköinfo-lehden numerossa 2/2010 julkaistusta artikkelista.