Antenniurakoitsijasta kuituosaajaksi

1.1.2014

RK Antenni Ky:n perustaja Rauno Kaila on toiminut antenniurakoitsijana jo yli 20 vuoden ajan. Valokuitujen yleistyessä Kaila päätti opetella lisäksi kuitujen asennuksen, mikä on kannattanut.

Rauno Kaila arvioi tehneensä suunnilleen 15 vuotta pelkkiä antennitöitä, ennen kuin kuvioihin astuivat atk- ja valokuituasennukset. Kailan mukaan digikunnostuksien aikaan töitä riitti hyvin paljon ja RK Antenniinkin palkattiin uusia työntekijöitä. Häntä kuitenkin huolestutti, mitä ylimääräiselle työvoimalle tapahtuisi digikunnostuksien loputtua. Silloin Kaila päätti mennä takaisin koulunpenkille ja luki itsensä sekä tietoliikenne- että sähköteknikoksi.

– Siihen aikaan ostin ensimmäisen kuituhitsauskoneen ja atk-mittarin. Kun antennipuolen hommat hiljenivät, tilalle tuli kuitu ja atk. Tällä tavoin pystyin pitämään kaikki työntekijät töissä. Jos olisi pelkkää antenniurakointia tehnyt, olisi pitänyt pistää porukkaa pihalle, Kaila kertoo.

Ensimmäiset valokuitua käyttävät antennipuolen laitteet Kaila asensi 1990-luvun lopulla. Valokuituasennuksia ei vielä silloin opetettu kouluissa, vaan työn kautta täytyi kerätä kokemusta. Nykyisin valokuituasennukset ovat Kailalle jo rutiinityötä ja hän on käynyt Mikkelin ammattikoululla myös opettamassa alan opiskelijoille kuituasennuksia.

– Meillä on firmassa kolme omaa kuituhitsauskonetta ja ammattikoululla on neljäs, joka on myös meidän käytössä. Opetamme siellä kuituasennuksia vaihtokauppana, Kaila kertoo.

Valokuitutöiden lisääntymisen myötä Kaila perusti RK Antenni Ky:n rinnalle vuonna 2010 toisen yrityksen, Kikapitti Oy:n, joka tekee kuitutöitä operaattoreille. Molemmat yritykset työllistävät muutaman työntekijän.

 
Töitä riittää

Antennimittari Kuva Paula MyöhänenKailan mukaan uudisrakennus- ja saneerauskohteita on ollut viimeisen vuoden aikana ympäri Suomea yllättävän paljon huonosta taloustilanteesta huolimatta. Hän uskoo asennustöiden vielä lisääntyvän entisestään uuden sisäverkkomääräyksen myötä. Tällä hetkellä työt jakautuvat melko tasan antenni-, atk- ja kuitutöiden kesken.

– Kyllä se kuitupuoli kuitenkin vie näistä muista alueista koko ajan enemmän ja enemmän. Siellä on se kasvupotentiaali, Kaila sanoo.

Asennuskohteina on ollut muun muassa Mikkelin lääkärikeskus ja Kuopion Kauppakeskus Matkus Ikano. Operaattoripuolella on ollut erilaisia päivystystehtäviä lääkärikeskuksissa, joita on saattanut joutua tekemään yöaikaankin.

– Jos siellä menee kaapeli poikki, se on saatava saman tien kuntoon. Jokin aika sitten käytiin Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa. Siellä oli 192-kuitunen kaapeli poikki ja se piti yöaikana saada korjattua, Kaila kertoo.

Lokakuun lopulla Kaila oli Mikkelin Karkialammella viimeistelemässä uuteen rivitaloon tehtyjä antenni-, atk- ja kuituasennuksia loppumittausten merkeissä.

Kailan mukaan on tärkeää, että mittauksissa käytetään oikeanlaisia ja tarkkoja mittareita. Hänellä on käytössä muun muassa HD-antennimittari, valokuitututka ja valokuitutehomittaripari, joiden avulla esimerkiksi antennisignaalin laatu ja tasot sekä kuidun vaimennus saadaan mitattua.

– Antennimittauksissa hyödynnetään lisäksi kohinageneraattorin tuottamaa omaa signaalia. Se lähettää mahdollisimman pienen ja ison taajuuden. Operaattorihommissa otetaan vielä laadunvarmistukseksi kuvat joka vaiheesta, Kaila kertoo.

Mittauslaitteista mittaustulokset saadaan ulos pdf-tiedostona, jotka liitetään mittauspöytäkirjaan. Kaila arvioi 21 asunnon mittauksiin kuluvan suunnilleen yhden päivän.
 

Koulutus ja pätevyydet kunnossa

Rauno Kaila Kuva Paula MyöhänenKaila opiskeli 80-luvulla Mikkelin ammattikoulussa ensin radio- ja TV-asentajaksi ja muutama vuosi myöhemmin antenniasentajaksi.

– Silloin tarvitsi vielä luvat yhteisantenniverkkoasennuksiin, joten kävin siitäkin tutkinnon ja sain luvat, Kaila kertoo.

Kaila on vuosien varrella käynyt ahkerasti lukuisilla kursseilla ja hankkinut pätevyyksiä ammattitaidon todistukseksi. Kaila pitää pätevyyksien ja sertifikaattien hankkimista melko itsestäänselvyytenä, vaikka ne ovatkin vapaaehtoisia.

Kaila on hankkinut Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n hyväksymän antenni- ja tietoverkkourakointipätevyyden ja viimeisimpänä OL-asiantuntijasertifikaatin. Sitä varten hän kävi pari vuotta sitten täydennyskoulutuksena Sähköinfo Oy:n kurssit Optiset verkot ja järjestelmät sekä Optisten verkkojen mittaukset.

– Kyllä ne ihan hyviä kursseja olivat. Sitä ei etukäteen tajunnut, että se oli täysin operaattoripuolta. Jos olisin tehnyt pelkkiä sisäverkkoja, siellä olisi ollut paljon sellaista, mitä ei olisi välttämättä sisäistänyt. Paremmin sitä oppii ja osaa soveltaa, kun tietää vähän ennestään, Kaila toteaa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Kailalla on RK Antennin palveluiden tuotteistaminen. Kailan mukaan operaattoripuolella kaikki tehdään pakettina ja samanlaiseen suuntaan olisi tarkoitus lähteä omassakin yrityksessä.

– Kävin sitä varten tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon Olen ollut melkein putkeen 10 vuotta koulussa. Nyt täytyy vähän pitää taukoa, Kaila naurahtaa.