Antennijohtoina myydään täyttä roskaa

22.1.2008

Digitaalinen tv-signaali kestää pääsääntöisesti enemmän häiriöitä ja vääristymiä kuin vanha analoginen tv-lähete. Käytännössä on kuitenkin havaittu, että digisignaalikin voivat häiriintyä. Häiriöiden syyksi osoittautuu usein huono antennijohto.

Testatut kaapelit Liitäntäjohdoille on olemassa standardi (SFS-EN 50083-2), jossa määritellään esimerkiksi johdon kyky vaimentaa suurtaajuisia häiriöitä. Mikään viranomaismääräys tai direktiivi ei kuitenkaan vaadi standardin noudattamista. Kaupoissa saa myydä minkälaisia liitäntäjohtoja tahansa. Monien liitäntäjohtojen suunnittelussa on keskitytty enemmän halpaan rakenteeseen kuin kunnolliseen suojaukseen.

 Sähkömaailma-lehti testasi kahdeksan erilaista liitäntäjohtoa, joiden hinnat vaihtelivat 1,95 eurosta 15,90 euroon. Testissä johtojen suojausvaimennus vaihteli välillä 33–71 dB. Mitä suurempi lukuarvo on, sitä parempi on myös suojaus. Pelkän koaksiaalikaapelin suojausvaimennus on tyypillisesti noin 30–40 dB, jos kaapelin ulkojohtimena on yksinkertainen kuparipunos. Yleisesti käytettävien asennuskaapeleiden ulkojohdin on kaksinkertainen. Siinä on sekä metallifolio että punos. Tällaisen kaapelin suojausvaimennus on noin 90 dB.

Huonosti vaimennettu liitin Valmiissa liitäntäjohdossa on paitsi kaapelia myös liitin kummassakin päässä. Mittauksista jäi sellainen yleisvaikutelma, että liittimet ovat useissa tapauksissa syynä huonoon suojausvaimennukseen.

 Monet tekevät liitäntäjohtonsa itse sen mittaiseksi kuin tarvitaan. Tällöin suojaus jää usein puutteelliseksi, koska rakenne ei säily koaksiaalisena koko matkalta. Koaksiaalikaapelissa siirrettävä signaali kulkee periaatteessa ulkojohtimen sisäpinnalla, jolloin ulkojohdin toimii samalla häiriösuojana. Suojaus heikkenee, jos osa virrasta karkaa ulkojohtimen ulkopinnalle. Tällöin se on vapaa säteilemään.

 Langasta punottu ulkojohdin tuottaa melko vaatimattoman suojausvaimennuksen. Lisäämällä ulkojohtimeksi umpinainen metallifolio suojausvaimennus paranee oleellisesti. Pieni vuoto lähtee folion saumasta. Umpinainen metalliputki, jossa sauma on hitsattu, antaa kaapelille yli 120 dB suojausvaimennuksen.

 Liittimien tiiviys saattaa kuitenkin pilata hyvänkin kaapelin. Pelkkä muovikotelo on edullinen valmistaa, mutta tuloksena on kuitenkin puutteellinen häiriösuojaus. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa näkyvän liittimen takana on vain läpinäkyvää muovia, mikä tarkoittaa käytännössä suurtaajuussignaalin vuotokohtaa.


Kirjoitus on tiivistelmä Sähkömaailma-lehden laajemmasta artikkelista. Koko juttu ja testien tulokset ovat luettavissa lehden numerosta 1/2008.