Television katselu ja tekniikka muuttuvat

1.6.2017

Satelliitti ja antenniliitto SANT järjesti huhtikuun alussa kevätinfon uusitussa Lahden radio- ja tv-museo Mastolassa. Infossa paitsi tutustuttiin museoon, käytiin myös läpi television tulevaisuudennäkymiä.

Radiolaitteita. Kuva Samuli Mononen

YLEn verkko- ja jakeluteknologian kehityspäällikkö Risto Huoso esitteli tilaisuudessa näkemyksiään television tulevaisuudesta. Hänen mukaansa katselu on selvästi siirtymässä yksilöllisempään suuntaan. Siinä, missä television suosio on laskenut jo pitkän aikaa, puhelinten ja tablettien suosio katseluvälineenä jatkaa tasaisesti kasvuaan. Tämä johtuu siitä, että Internetin välityksellä suoratoistoa tarjoavat palvelut mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman katselun. Tekniikan osalta Huoso mainitsi äänipuolella seuraavaksi kehitysaskeleeksi objektipohjaisen äänen.

– Objektipohjaisella äänellä katsoja pääsisi itse valitsemaan haluamansa äänet eri parametreistä, esimerkiksi oman jääkiekkojoukkueen selostuksen.

Videopuolella kiinnostavimmaksi tekniikaksi Huoso nosti HDR:n (High Dynamic Ratio), joka mahdollistaa suuremman dynamiikan esittämisen.

– HDR:llä musta ja valkoinen erottuvat paremmin ja tummasta saadaan paremmin sävyjä ulos.

Nykyisiä teräväpiirtolähetyksiä noin neljä kertaa tarkempi 4K-resoluutio ei hänen mukaansa sen sijaan ole yhtä merkittävä, sillä ihminen kykenee havaitsemaan eron vain lyhyillä etäisyyksillä. Ongelmana on myös maanpäällinen jakelu. Huoson mukaan 4K:ta ei nimittäin ole järkevää siirtää antenniverkon välityksellä sen suuren kaistantarpeen takia.

Lopuksi hän kertoi, että tulevaisuudessa televisiot voisivat olla jopa läpinäkyviä. Niistä on siten mahdollista tehdä kodin sisustuselementtejä, joilla voidaan esimerkiksi himmentää tiloja.

Antenniverkon maksu-tv-kanavat HD-aikaan

Antenniverkon kautta lähetettävät maksu-tv-kanavat siirtyivät käyttämään DVB-T2 (Digital Video Broadcasting, Terrestrial ver. 2) -tekniikkaa 17.5.2017. Digitan teknisen palvelujohtajan Airi Mölsän mukaan muutokset koskivat koko Manner-Suomea ja ne toteutettiin yhden yön aikana.

– Osalla tv-kanavista lähetystaajuus muuttui kanavien siirtyessä kanavanipusta toiseen. Osalle kuluttajista tuli myös muutoksia vapaasti katsottavien ja maksullisten tv-kanavien tarjonnassa.

DVB-T2-tekniikkaa tukevan television tai digiboksin omistajan täytyy mahdollisesti tehdä kanavahaku ja palauttaa tv:n tai digiboksin asetukset. Vanhaa DVB-T-tekniikan omistavien kuluttajien täytyy kuitenkin joko hankkia uusi televisio tai tekniikkaa tukeva digiboksi. Loput SD-laatuiset tv-lähetykset lopetetaan 31.3.2020. Vapaasti vastaanotettavat kanavat siirtyvät silloin myös DVB-T2-teknologiaan.

Studiotekniikkaa pääsee itsekin kokeilemaan

Ari Flyktman. Kuva Samuli Mononen

Kevätinfoon osallistuneet pääsivät myös tutustumaan uusittuun radio- ja tv-museo Mastolaan. Museossa oli esillä tv- ja radiotekniikkaa historian ensimmäisistä laitteista nykypäivään asti. Tarjolla oli muun muassa mahdollista kokeilla oman säätiedotuksen tekemistä vihreällä seinällä, joka perustuu värierotteluun ja toimii siten, että videota kuvattaessa vihreälle alueelle voidaan lisätä omaa videokuvaa, kuten sääennustuksen grafiikkaa.

Samuli Mononen, teksti ja kuvat