Televisiovastaanoton uudet tekniikat arkipäiväistyvät

2.8.2013

OTT, IPTV ja HbbTV nousivat FiComin Espoon Hanasaaressa keväällä järjestämän Cable Days -seminaarin pääpuheenaiheiksi.

Yksi Cable Days -seminaarin odotetuimmista puhujista oli yhdysvaltalaisen Netflixin viestintäjohtaja Joris Evers. Melko tasan yhden vuoden aikana netin yli tuhansia ja tuhansia elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava palvelu on onnistunut paitsi ottamaan paikkansa suomalaisilla markkinoilla, myös tuomaan internettelevision tuhansiin suomalaiskoteihin.

Joris EversMaailmanlaajuisesti noin 40 miljoonaa maksavaa asiakasta palveleva Netflix ei julkaise tarkkoja maakohtaisia asiakasmääriään, mutta Eversin mukaan palvelu on otettu Suomessa ja muualla Skandinaviassa hyvin vastaan, eikä palvelun käyttöönottoon ole liittynyt juuri mitään teknisiä haasteita.

– Meidän suomalaisasiakkailla on keskimäärin nopeimmat internetyhteydet kaikista Netflixin asiakkaista. Meidänkin kannalta on mielenkiintoista seurata, miten nopeat nettiliittymät vaikuttavat esimerkiksi parempilaatuisen HD-kuvan kysyntään. Yhdysvalloissa ainoastaan yhdessä kaupungissa, Kansas Cityssä, on tällä hetkellä nopeampi netti kuin Suomessa, Evers sanoi.

Tämä kuvaa hyvin Suomen laajakaistapeiton kattavuutta, sillä niillä haja-asutusaleilla, missä nopeita laajakaistayhteyksiä ei ole saatavilla, tuskin innostutaan maksamaan lisähintaa nopeille yhteyksille suunnitellusta nettipalvelusta.

Teräväpiirtoa seuraa ultrateräväpiirto

HD-kuvan arkipäiväistyessä markkinoilla valmistaudutaan jo 4K UHD eli ”ultra high definition” -television tuloon. UHD-formaatin resoluutio on 3 840 × 2 160 pikseliä, mikä lähes nelinkertaistaa Full HD -kuvan 1 080 pikselin tarkkuuden.

Eversin mukaan Netflix saattaa alkaa välittää ensimmäisiä UHD-formaatin mukaisia ohjelmia lähitulevaisuudessa.

– Netin yli uusien palveluiden tarjoaminen onnistuu valtavan paljon perinteistä televisiojakelua helpommin, sillä uuteen formaattiin pakatun kuvan lähettäminen ei vaadi meiltä käytännössä kovinkaan suuria uudistuksia. Netflixin älykäs streamaus tekee myös vastaanottajan elämän helpoksi, sillä jos käytettävissä oleva kaista ei mahdollista parhaan mahdollisen kuvanlaadun vastaanottoa, pienenee resoluutio automaattisesti, Evers sanoi.

Pekka VäisänenDNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen uskoo, että kodeissa tulee jatkossakin olemaan suuri – todennäköisesti entistäkin suurempi – televisio, josta halutaan katsoa laadukkaita sarjoja, elokuvia ja suoria urheilulähetyksiä.

– UHD tulee tuplaamaan nykyisen HD-kuvan tarkkuuden, ja yhä suuremman ja parempilaatuisen kuvan kautta tapahtumat tulevat entistä näyttävämmin olohuoneisiin, Väisänen sanoo.

Tabletit, älypuhelimet ja muut laitteet tulevat korvaamaan kodin pienempiä kakkostelevisioita, ja samalla televisiota halutaan katsella entistä enemmän myös kodin ulkopuolella. 3D-televisiot eivät sen sijaan ole ottaneet vielä kunnolla tulta alleen.

– Markkinoilla on tarjolla jo runsaasti 3D-laseilla katseltavia televisioita, mutta DNA:lla me uskomme, että läsnäolon tunnetta lisäävä 3D tulee yleistymään vasta siinä vaiheessa, kun laadukkaat lasittomat vaihtoehdot tulevat kohtuuhintaan kuluttajien saataville.

HbbTV:stä älykkääseen nettitelevisioon

Digita aloitti kaikille älytelevisioiden omistajille avoimesti käytettävien HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) -palveluiden tarjoamisen maaliskuun alussa. Ensi vaiheessa entistä hienomman ja nopeammin toimivan teksti-TV:n ja ohjelmaoppaan koteihin tuovan palvelun käyttöönotto ei vaadi Digitan johtaja Kalle Luukkaisen mukaan käytännössä muuta, kuin television liittämisen internetiin.

Kalle Luukkainen– Kuluttajille markkinoitavana terminä HbbTV on hyvin epäkäytännöllinen ja harhaanjohtava. Yksinkertaistetusti sanottuna me olemme tuoneet helposti käytettävät nettitelevisiopalvelut nyt kaikille, Luukkainen sanoi.

Nyt avattu ohjelmaopas on ensiaskel matkalla kohti monipuolisempia palveluita.

– Me uskomme, että tästä voi kasvaa vielä jotakin hienoa, mutta tämä vaatii lisää tukea ja palveluita kaikilta televisiokanavilta. Tärkeintä kuitenkin on, että olemme onnistuneet tekemään yhteisiä teknologiavalintoja, jotka palvelevat kaikkia televisionkatselijoita.

Monissa Euroopan maissa esimerkiksi videoiden tilauspalveluita ja muita kaupallisia palveluita on rakennettu HbbTV:n päälle.

– Alusta mahdollistaa monien eri palveluiden tarjoamisen, mutta käytännössä minä odotan sitä seuraavaa laulukilpailua tai tanssiohjelmaa, jota lähdetään rikastuttamaan erilaisilla lisätiedoilla ja äänestyspalveluilla. Urheilulähetyksiin HbbTV tuo myös monia mielenkiintoisia lisätietojen tarjoamisvaihtoehtoja, jota kanavien kannattaa harkita.

VTT:n erikoistutkija Ville Ollikaisen mukaan HbbTV tuo todennäköisesti jatkoaikaa myös perinteisille tv-lähetyksille.

– Jos ihmiset siirtyisivät kerta heitolla pelkästään OTT- ja muiden online-palveluiden käyttäjiksi, saattaisi heitä olla hankala tämän jälkeen houkutella takaisin perinteisten tv-palveluiden asiakkaiksi, Ollikainen sanoi.

FiComin syksyn kaapelitelevisiopäivät järjestetään Tampereella 26.–27.11. Sähköinfon ja Satelliitti- ja antenniliiton yhteinen Antennialan tekniikkapäivä järjestetään puolestaan Hyvinkäällä 31.10. Tekniikkapäivillä käsitellään esimerkiksi maanpäällisen verkon teknologiasiirtymää, antennialalle lisätöitä lähivuosina tuovia taajuusmuutoksia sekä Viestintäviraston uutta sisäverkkomääräystä 65, joka astuu voimaan 1.1.2014.