Valomeri valtasi Jyväskylän

7.10.2019

Jyväskylässä 26. - 28.9. järjestettyyn Valon kaupunki -tapahtumaan sisältyi noin 80 valoteosta ja valoteemaista oheistapahtumaa.

Jyväskylä on Valon kaupunki. Kuva Maria Heinola.

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma järjestettiin nyt jo 14. kerran. Tapahtuma toteutettiin Jyväskylän kaupungin, oppilaitosten, yritysten, yhdistysten ja eri toimijoiden yhteistyönä. Kokonaisuuteen sisältyi noin 80 valoteosta ja valoteemaista oheisohjelmaa.

Tänä vuonna merkittävin uusista valaistuskohteista on Matti Nykäsen hyppyrimäen erikoisvalaistus Laajavuorella. Valaistuksella halutaan kunnioittaa mäkihyppymestarin muistoa ja tuoda esiin mäen näyttävä siluetti horisontista.

Matti Nykäsen mäki. Kuva Maria Heinola.

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgenin suunnittelema valaistuskonsepti ”Hyppääjä” on ajastettu liikkumaan niin, että se ilmentää mäkihyppääjän matkaa ylös torniin ja vauhdilla kohti hyppyrimäen nokkaa.

Valaistuksen sähkösuunnittelusta ja asennuksesta vastasi Huoltotyö Pentti oy. Yrityksen toimitusjohtaja Jari Pentin mukaan valaistus on toteutettu DMX-ohjatuilla ledeillä.

– Normaalia työtä kaikki muuten, mutta ohjelmoinnissa opittiin uutta. Sähkösuunnittelu aloitettiin keväällä ja asennukset tehtiin kesällä. Hyppyrimäen valaisimet asennettiin turvavaljaiden varmentamina eikä nostotyötä tarvittu, sillä asennukset pystyttiin tekemään hyppyrin huoltokulkuväylien jyrkiltä portailta, Pentti kertoo.