Valomainosliitto palkitsi loistavimmat mainokset

28.1.2019

Suomen valomainosliitto ry järjesti loppuvuonna 2018 ”Bongaa loistavin valomainos” -kilpailun, jonka voitti Turun seudun osuuspankin seinällä oleva Elämän puu. Kunniamaininnan sai Tervetuloa Virttaalle! -valomainos ja erikoismaininnan fuck instagrammers -mainos.

Valomainosliiton puheenjohtajan, Tammerneon oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Timo Mattilan mukaan kilpailun avulla yleisön toivottiin kiinnittävän tarkemmin huomiota laadukkaisiin valomainoksiin. Mattila kertoo, että kilpailuun saapui lukuisia ehdotuksia, sekä kaupallisia valomainoksia, että valomainostekniikalla toteutettuja valotaideteoksia.

”Lähetetyt ehdotukset olivat laadullisesti korkeatasoisia ja perustelujen mukaan parhaat valomainokset ovat merkittävä osa kaupunkielämää ja siksi ihmisille tärkeitä. Voittajan valinnassa korostui teoksen ympäristölleen tuoma positiivinen tunnelma, visuaalisesti ja teknisesti korkealuokkainen toteutus.”

Kilpailuaika alkoi lokakuun alussa ja kesti marraskuun loppuun. Valomainosyrittäjistä koostuva ammattilaisraati valitsi voittajan 12.12. Facebookissa ja Instagramissa kymmenen eniten tykkäyksiä keränneen päivityksen joukosta ja palkitsi kuvaajan 1 000 euron palkinnolla.

Voittajamainoksella on monta nimeä

Elämän puu -mainoksesta valokuvan otti Joona Silvennoinen ja kuva sai 254 tykkäystä.

Tämä vuonna 1960 valmistettu valomainos on taiteilija Kalevi Mannisen suunnittelema ja sijaitsee Turussa Puutorilla, osoitteessa Maariankatu 4. Mainos tunnetaan myös nimillä Rahapuu sekä Siemenestä puu kasvaa.

Valomänty on 15 metriä korkea ja se luo alueelle sympaattisen ilmapiirin ja tuo asuinalueelle viihtyvyyttä. Mainos toimii alueen maamerkkinä ja parantaa suunnistettavuutta. Tekniikka on uusittu neonputkista ledeiksi. Mainos ei aiheuta häiriövaloa talon asukkaille.

Kunniamaininta annettiin Sari Lehtisen kuvaamalle Tervetuloa Virttaalle! -mainokselle, joka sai 50 tykkäystä.

Mainoksen on suunnitellut Loimaalle kuuluvan Virttaan kylän oma taiteilija. Sen valmistus ja pystytys on tapahtunut kyläläisten voimin. Sympaattiseen, perinteiseen ja moderniin mainokseen on kuvattu kylätaajaman tärkeimpiä ja kauneimpia rakennuksia. Betonin tekstuuri taustalla on mielenkiintoinen yksityiskohta.

Erikoismaininnan saaneesta fuck instagrammers -mainoksesta kuvan otti Max Blomfelt ja kuva sai huimat 3 168 tykkäystä.

Tämä mainos on ravintola Butchersissa Helsingissä, osoitteessa Uudenmaankatu 16 - 20. Mainos on hieno sisämiljöötoteutus, joka yhdistää valomainoksen sosiaaliseen mediaan. Mainos on toteutettu perinteisillä neonputkilla ja sen yksinkertainen viesti saa aikaan paljon keskustelua.