Porvoon jalostamolla siirrytään loistelampuista ledeihin

1.11.2017

Neste Oyj:n Porvoon jalostamolla vaihdetaan Ex-alueiden loistelamppuvalaisimia kiinteiksi ledivalaisimiksi. Kuva Neste.

Neste Oyj:n Porvoon-jalostamolla on alettu vaihtaa Ex-alueiden kiinteää loistelamppuvalaistusta ledivaloihin. Valaisimilta vaaditaan turvallisuuden lisäksi tuulen, pakkasen ja lian kestävyyttä.

Nesteen ja Atexor Oy:n yhteistyön tuloksena syntyi valaistusratkaisu, joka vastaa työturvallisuuden tarpeita ja minimoi elinkaarikustannukset. Loistelamppuvalaisimien (2x18 ja 2x36 wattia) tilalle on jo asennettu tuhansia ledivalaisimia (25 ja 50 wattia). Valaisimien puhtaanapitoa helpottaa varauksia purkavaa muovimateriaalia oleva suojaputki sekä lisävarusteena saatavissa oleva vaihdettava suojakalvo. Valaisimien SafeEyeominaisuus tarkoittaa, että valaisimet eivät ole vaarallisia silmille eivätkä häikäise.

– Jokaiselle valaisimelle tehdään Seinäjoen-tehtaalla lopputestaus, josta saadaan sarjanumerokohtainen ja yksilöllinen testausraportti. Sarjanumeron avulla valaisin ja valaisimen rakenne voidaan tarvittaessa identifioida, sanoo Atexor Oy:n avainasiakaspäällikkö Pilvi Mäntylä.

Aukoton asennuslupakäytäntö

Työympäristönä öljynjalostamoilla on hyvin tiukat turvallisuuskriteerit ja jokaisen yksikön huolto- ja asennustilanne määritellään erikseen.

– Sähkötöiden työlupa haetaan joka aamu ja tarvittaessa myös työpäivän aikana, mikäli olosuhteet työkohteessa muuttuvat. Alueen vastaavalta sähkömestarilta haettavan sähkötyö-työluvan lisäksi tarvitaan yksikön käyttöhenkilökunnalta varsinainen työlupa itse työkohteeseen. Jos kyse on vaativista tai laajoista työmääristä, niin ennen työn aloitusta pidetään työnriskien arviointi yhdessä palvelutoimittajien ja tilaajan kesken. Jokaisesta työtehtävästä tehdään työryhmän kanssa myös kirjallinen turvallisuussuunnitelma, kertoo Mattila Porvoo Oy:n työnjohtaja Jari Hänninen.

Tarkan työhön perehdytyksen ja säännöllisen koulutuksen myötä työnjohdolla ja työntekijöillä on selkeä tietoisuus siitä, miten räjähdysvaarallisissa työkohteissa kuuluu toimia. Exalueille saa asentaa vain kyseisen tilaluokituksen mukaisia sähkölaitteita. Atexorin SLAM FIXED -valaisimien tehdasasennetut kiinnikkeet ja valmiit kaapelimitat nopeuttavat asennusta.

– Kentällä teemme tarvittavat putkitukset ja rasioihin kytkennät sekä kiinnitämme valaisimet paikoilleen. Asentajat ovat olleet tyytyväisiä valaisimien asennettavuuteen ja keveyteen, Hänninen jatkaa. 


Artikkeli: Räjähdysvaarallisissa tiloissa valaistus on tarkoin säädeltyä