UPS-laitteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti

22.10.2015

Vaikka sähkökatkoja ja muita sähköverkon häiriöitä esiintyy Suomessa ja muissa teollisuusmaissa entistä harvemmin, kasvaa keskeytymättömän virransyötön varmistamiseen tarkoitettujen UPS-laitteiden (Uninterruptible Power Supply) kysyntä silti jatkuvasti.

Veli Sissonen. Kuva Mikko Arvinen

UPS-laitteiden valmistukseen erikoistuneen Eaton Power Qualityn myyntipäällikkö Veli Sissosen mukaan jo sekunninkin sähkökatkos voi aiheuttaa ongelmia herkille atk- ja automaatiolaitteille.

– Vaikka sähköntoimitusten varmuus on Euroopassa 99,9 prosentin luokkaa, tarkoittaa tämä vuosittain yhdeksän tunnin katkosta, mihin on syytä varautua, Sissonen sanoi Eatonin lokakuussa Finlandia-talolla järjestämässä seminaarissa.

Sähkökatkosten lisäksi UPSit suojelevat laitteita myös muilta sähköverkon häiriöiltä, kuten satunnaisesti esiintyviltä yli- ja alijännitteiltä. Yleensä UPSeja käytetään suojaamaan kaikkein herkimpiä järjestelmiä, jotka ovat alttiita pienillekin sähkönjakelun häiriöille. Tietotekniikan yleistyessä tällaisia laitteita on jatkuvasti enemmän, mikä on johtanut myös UPSien maailmanlaajuisen kysynnän lisääntymiseen. Tämä on puolestaan ollut hyvä uutinen Eatonin Espoon tehtaalle, mikä tuotantoa on kasvatettu jatkuvasti viime vuosina.

Yleensä UPSit on varustettu vain pienillä akuilla, mistä saadaan virtaa minuuttiluokan tai korkeintaan tunnin pituisten sähkökatkosten ajaksi. Yleensä tämä riittää varavoiman käynnistymiseen esimerkiksi sairaalaolosuhteissa tai järjestelmien turvalliseen alasajoon ja sammutukseen, mutta tarvittaessa UPSit voidaan varustaa myös suuremmilla akustoilla.

 

Artikkeli on julkaistu Sähköala Sähkö & Rakentaminen 2015 -lehdessä