EMC Talotekniikka on nyt Assemblin

21.11.2016

Assemblin Oy:llä eli entisellä EMC Talotekniikka Oy:llä on historiaa vajaat seitsemän vuotta. Tapahtumia vuosiin mahtuu enemmän kuin monen yrityksen historiassa vuosikymmeniin.

Vuonna 2007 kotimainen sijoitusyhtiö Vaaka Partners ja neljän talotekniikkayhtiön avainhenkilöt päättivät muodostaa alalle uuden ison toimijan, EMC Talotekniikan.

Puuhamiesten tavoitteena oli neljän yhtiön pohjalta rakentaa 100 miljoonan euron talotekniikkayhtiö ja nousta yhdeksi alan suurista toimijoista Suomessa. Vuosina 2007-2012 EMC osti peräti 12 yritystä. Se on yhä alan Suomen ennätys.

Vuosina 2011-2012 EMC teki tulosta, vaikka raskaat rakennejärjestelyt painoivat tasetta. Vuoden 2012 joulukuussa Vaaka Partners yllätti. Se kertoi myyneensä yhtiön hollantilaiselle, 150 vuotta talotekniikka-alalla toimineelle Imtechille. Euroopan kolmanneksi suurin talotekniikkayhtiö Imtech oli toki tullut jo aiemmin omilla yritysostoillaan Pohjoismaiden markkinoille.

Vaaka Partnersin partneri Ilkka Pentikäinen perusteli EMC:n myyntiä, sillä että ”omistajan vaihtaminen mahdollistaa EMC Talotekniikan jatkokehittämisen aiemmin asetetun vision suuntaan”. Samalla hän kertoi, että EMC saavuttaa vuonna 2013 tavoittelemansa 100 miljoonan euron liikevaihdon.

Korttitalo suli nopeasti

Hollantilaisia pidetään yhtenä Euroopan ovelimmista kauppakansoista. EMC:n tapauksessa suomalaiset taisivat olla ovelampia. EMC:n tulos kääntyi näet vuonna 2013 kiperään laskuun. Saavutettu 100 miljoonan euron liikevaihtokin oli ollut korttitalo. Nopeasti kootun yritysryppään tuloskunto petti, kun suhdannetilanne heikkeni.

Seuraavina vuosina liikevaihto suli vauhdilla. Vuonna 2014 se oli 82 miljoonaa euroa ja 2015 enää 68 miljoonaa euroa.

Vuoden 2015 elokuussa Imtech teki konkurssin. Se olikin iso konkurssi, kun neljän miljardin ja 25 000 työntekijän yhtiö romahti. Konkurssiin johtaneita epäselvyyksiä ja vastuita selvitellään yhä eri oikeusasteissa.

Imtech Nordic eli Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa liiketoimintaa harjoittanut osa yhtiöstä oli kuitenkin terve. Suuri pääomasijoittaja Triton näki tilaisuuden ja osti Imtech Nordicin konkurssipesältä elokuussa 2015. Puoli vuotta myöhemmin yhtiön nimeksi vaihdettiin Assemblin.

”Nyt ollaan kovalla maalla”

Teemu Hausen

Suomessa Assemblin Oy:tä on nyt reilun vuoden verran johtanut Teemu Hausen, 54. Schneider Electricillä kansainvälistä liiketoimintakokemusta hankkinut Hausen on saneerannut yhtiötä niin ahkerasti, että tänä vuonna sen pitäisi yltää jo positiiviseen tulokseen.

– Uskon, että myönteinen käänne on nyt käsillä. Viime vuoden parin miljoonan euron liiketappio käännetään tänä vuonna positiiviseksi tuloksi. Liikevaihtomme laskee johonkin 63 miljoonaan euroon, mutta se on terveellä pohjalla, hän sanoo.

Assemblin on lopettanut esimerkiksi tappiollisen Hämeenlinnan yksikön ja LVI-urakoinnin Oulussa. Linjasaneerauksen volyymiä on pienennetty ja yhtiöryppään rakennetta tiivistetty.

– Muutimme strategiaa alkuvuodesta. Kasvatamme hyvin kannattavia liiketoimintojamme, kuten energia- ja automaatioliiketoimintaa ja sähköurakointia, jossa kannattavuus on LVI-urakointia selvästi parempi. LVI-urakointia ja linjasaneerausta tehostamme. Myös huoltoliiketoiminta on painopistealue, hän kertoo.

Vuonna 2017 yrityksen liikevoiton tason pitäisi olla jo kuusi prosenttia eli ruotsalaisen emoyhtiön tasolla. Hausenin mukaan talotekniikassa Ruotsissa tehdään kuitenkin parempaa tulosta kuin Suomessa.

– Ehkä siellä maksetaan laadusta enemmän kuin meillä. Täällä tuntuu, että esimerkiksi linjasaneerauksessa vain hinta ratkaisee, hän sanoo.Artikkeli on julkaistu Sähköala Sähkö & Rakentaminen 2016 -lehdessä