Quattro Mikentillä on iso vaihde päällä

21.11.2016

Henri Juvan pääosin omistama Quattro Mikenti Group (QMG) vastaa Suomeen vuoden sisällä tulleen kolmen ison ruotsalaisen talotekniikkayhtiön rynnistykseen.

Henri JuvaQMG teki vuonna 2015 80 miljoonan euron liikevaihdon. Yhtiö kasvaa nyt yritysostoilla ja viiden prosentin orgaanisella kasvulla ja puhkaisee tänä vuonna jo 100 miljoonan euron rajan. Konsernissa on reilut 500 työntekijää.

– Vuoteen 2018 mennessä tavoittelemme 140-150 miljoonan euron liikevaihtoa, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Henri Juva sanoo.

QMG on nettovelaton yhtiö ja tehnyt vuosia hyvää tulosta, mutta sen omavaraisuusaste on vain 35 prosenttia. Siksi kasvussa on pidettävä maltti mukana.

Venäjälläkin toimiva yhtiö on yksi harvoista suomalaisyrityksistä, joka on tehnyt siellä hyvää tulosta viime vuosina.

Vuonna 2013 silloin vielä Mikenti Yhtiöt -nimellä toiminut QMG osti itseään kolme kertaa suuremman Quattroservices Oy:n tytäryhtiöineen ja pääsi samalla Venäjän markkinoille. Yhtiön uudeksi nimeksi tuli vuotta myöhemmin Quattro Mikenti Group Oy.

 
Vähemmistöosuuksia huoltoyrityksistä

Konsernin talotekniikan huoltoon ja kunnossapitoon erikoistuneen QMG Partnersin osakkuusyhtiöiden arvioidaan yltävän tänä vuonna (2016) 12 miljoonan euron liikevaihtoon, mutta vuonna 2018 jo 30 miljoonaan euroon. Tuoreimmat QMG Partnersin vähemmistöosakkuusostot ovat pääkaupunkiseudulla toimivista Sähkösalvasta ja JT-Sähkötekniikasta. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on viitisen miljoonaa euroa.

Konsernissa on myös Jypro-niminen yhtiö, joka on erikoistunut rakennusten sprinklerijärjestelmien toimittamiseen ja on alansa johtavia yrityksiä.

Suomeen rantautuneilla ruotsalaisilla Bravidalla, Instalcolla ja Assemblinilla on vahva kasvustrategia. Kaksi ensimmäistä ovat ilmoittaneet ostavansa lisää alan yrityksiä Suomesta.

– Talotekniikka-alalla on Suomessa vielä paljon konsolidoitavaa, Juva toteaa.

Pääkaupunkiseudulla QMG on hankkinut kaksi yritystä, Putki-Kolmion ja Talotekniikka-Kolmion. Niistä QMG hankki 64 prosentin osuudet suunnatulla osakeannilla. Tuorein hankinta on Oulun seudulla, Kainuussa ja Koillismaalla toimiva ja viime vuonna 13,1 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt sähköurakoitsija Paikallis-Sähkö Oy. Yhtiö on alueellisesti merkittävä toimija.

 
Hajautettu konsernirakenne

QMG:n strategiaan kuuluu hajautetun konsernin malli. Ostettujen yritysten johto on jatkanut tehtävissään. Usein yhtiö hankkii aluksi vain vähemmistöosuuden yhtiöstä. Se ei fuusioi yrityksiä, vaan tyttäret jatkavat itsenäisinä yrityksinä.

– Ruotsalaisella Instalcolla tuntuu olevan hyvin samanlainen strategia kuin meillä. Meilläkin konsernissa yhteistyötä yritysten kesken tehdään eniten hankinnoissa, Juva kertoo.

Juvan mukaan strategia on toiminut.

– Tavoitteenamme on olla kannattavin kymmenen suurimman talotekniikkaurakoitsijan joukossa. Joinakin vuosina olemme siinä onnistuneetkin, hän sanoo.

Kimmo Liukkonen. Kuva Esko Lukkari

Toimitusjohtaja Kimmo Liukkosen mukaan QMG:n hallintokustannukset ovat vain yksi prosentti liikevaihdosta, kun suurilla kilpailijoilla se voi olla kuusikin prosenttia.

QMG:n sisäinen slogan kuuluukin, että ”me emme ole hallinto-organisaatio vaan ansaintaorganisaatio”.

– Kun konserneissa usein puhutaan tytäryhtiöiden fuusioimisen tuomista säästöistä, niin tarkoitetaanko sillä sitä, että säästetään vähentämällä parin taloushenkilön palkat? Suurempi hyöty saadaan sillä, että yrityksissä on yrittäjähenkeä ja siellä halutaan tehdä tulosta, Liukkonen sanoo.

  
Ei asuntomarkkinoille

Yhtiössä on analysoitu tarkkaan alan markkinoita ja sillä toimivien yhtiöiden liiketoimintastrategioita.

– Emme ole mukana asuntojen linjasaneerauksessa muilta osin kuin kapeassa sukitussegmentissä. Linjasaneerauksen katteet ovat matalat ja se on riskibisnestä. Meitä kiinnostavat korjausrakentamisessa tekniikan modernisoinnit, Liukkonen selvittää.

Venäjän strategiana on toimia teollisuuden projekteissa.

– Asiakkainamme on kansainvälisiä yhtiöitä, kuten Ikea, Pepsi, Mars ja Astra Zeneca.

Vuonna 2015 QMG teki Venäjällä 27,7 miljoonan euron liikevaihdon. Tämän vuoden näkymät ovat samanlaiset kuin viime vuonna. Kalugan lääketehdas, Valion juustolan laajennus ja Marsin maailman suurin kissanruokatehdas ovat työn alla olevia kohteita.

– Venäjä laajentaa omaa teollisuuttaan korvatakseen tuontia. Kunnossapito ja kylmätekniikka ovat siellä kasvavia liiketoimintasektoreita, Juva sanoo.

  

Uutinen 31.3.2017: Quattro Mikentin enemmistöomistus pääomasijoittajalle

Artikkeli on julkaistu Sähköala Sähkö & Rakentaminen 2016 -lehdessä