YSEn pykälät haltuun

20.8.2012

Rakennusurakan yleiset sopimusehdot aiheuttavat monesti päänvaivaa myös sähköistysalalla. Kalliiden virheiden välttämiseksi pykälät kannattaa kerrata säännöllisesti.

Empowerin Siirtoverkkoprojektitdivisioonan Sähköasemat-yksikön päällikkö Antti Keskisen mukaan
YSEn kiemuroihin törmää jatkuvasti useammin sopimuksia mietittäessä.

– Tilaajat viittaavat usein YSEen sopimuksissa, ja siellä on kaikenlaisia alistamisia sivu-urakoihin. Siinä joutuu oikeasti miettimään, mitä velvoitteita niistä meille seuraa, Keskinen kertoo.

Myös sähköasemaprojektien alihankintasopimusten laadinta on Keskisen organisaation vastuulla.
Empowerin Seinäjoen toimistolla pääasiassa työskentelevän Keskisen vastuualueena on periaatteessa koko Suomi, ja sähköasemien rakennus- ja kunnossapitotöitä seurataan ja suunnitellaan ulkomaita myöten.

YSE-kirjaReklamaatiot aina kirjallisesti

Niin ikään Empowerin Seinäjoen toimipisteessä työskentelevän projektipäällikkö Heikki Kujalan mukaan rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin törmää usein työmaakokouksissa ja esimerkiksi reklamaatioita käsiteltäessä.

– Reklamaatiot pitää muistaa tehdä aina kirjallisesti. Näin paremmin selville jos esimerkiksi työmaan valmistuminen viivästyy virheellisten tavaratoimitusten takia, Kujala sanoi.

Empowerin Harjavallassa toukokuun lopulla pidettyyn koulutustilaisuuteen saapui yhtiön projektipäälliköitä ja muita sopimuskysymysten kanssa tekemisiin joutuvia työntekijöitä sähköasema-, voimajohto- ja tuulivoimarakentamisen yksiköistä eri puolilta Suomea.

Yleensä Sähköinfon tilauskurssit pyritään viemään niin lähelle asiakkaita kuin mahdollista, ja näin
tehtiin myös Suomessa yli 40 paikkakunnalla toimivan Empowerin tapauksessa. Jos koulutukseen osallistuu saman divisioonan väkeä Olkiluodosta, Seinäjoelta ja Hämeenlinnasta, näyttää Harjavalta olevan kartalla paljon keskeisemmällä paikalla mitä äkkiseltään ajattelisikaan.

Sähköinfon lakimiehet Roger Lehtonen ja Inka-Liisa Ahokas perehdyttivät Empowerin väkeä YSE:n kiemuroihin Harjavallassa.Sähköinfon julkaisemassa Urakoitsijan YSE-oppaassa perehdytään kattavasti urakkasopimusten ja -asiakirjojen laadintaan, reklamaatioiden käsittelyyn sekä tarjouslaskennassa huomioitaviin sopimusehtoihin.

Vaikka rakennusurakan yleiset sopimusehdot, YSE 1998, julkaistiin lähes 15 vuotta sitten, aiheuttaa
sopimusten tulkinta edelleen runsaasti päänvaivaa. Sähköinfon lakimies Roger Lehtosen ja STUL:n varatuomari Inka-Liisa Ahokkaan mukaan YSE-keskustelut käydään edelleen valitettavan usein käräjäoikeudessa, vaikka kalliit oikeudenkäynnit olisi ollut usein mahdollista välttää huolellisemmin laadittujen sopimusten avulla.