Mångsidighet tryggar verksamheten på Kimitoön

2.8.2013

Då tekniken går framåt är det viktigt att företagets anställda hålls med i den snabba utvecklingen. På Strandells el försöker man se till att de anställda har en möjlighet att upprätthålla yrkeskunskapen.

Familjeföretaget Strandells El i, beläget i Nivelax på Kimitoön, har en lång erfarenhet inom elbranschen. Verkställande direktör Kim Strandell har följt sin fars fotspår i över 30 år.

Kim Strandell– Företaget grundades av min far Harry Strandell 1950. Jag utbildade mig själv i tiderna till eltekniker och började jobba här 1981. Idag är vi ett aktiebolag som ägs tillsammans av mig och min bror Tommy.

Förutom olika installationsarbeten driver företaget även en butik i sina utrymmen med ett sortiment av verktyg, redskap samt el- och VVS-material. Dessutom försöker de också betjäna sommargästernas behov och säljer bland annat hushållmaskiner, gräsklippare och Tv:n. Enligt Strandell har deras breda urval av produkter och tjänster varit en av faktorerna som möjliggjort företagets fortsatta framgång.

– Vi strävar att vara så mångsidiga som möjligt. För att vi alla ska ha jobb på ett litet ställe som det här så måste man prova på nya saker. Butiken grundade vi på 90-talet, och sedan dess har sortimentet ökats och utrymmena utvidgats med jämna mellanrum. Vi försöker också komma med något nytt hela tiden. Jordvärme och luftvärmepumpar blev populära för fem till tio år sedan, och då var vi tidigt framme med att erbjuda det åt våra kunder. Idag vill nästan alla här ha jordvärme när de bygger nya hus.


Sommargästerna är viktiga kunder

Företaget med 15 anställda samt två sommararbetare utför El- och VVS-installationer både på fastlandet och i skärgården. Området har rikligt med fritidsbostäder, vilket gör att invånarantalet ökar mångfalt på sommaren. Det är också något som enligt Strandell syns i företagets verksamhet.

– Av våra kunder är cirka 60 procent sommargäster, så arbetsmängden är ganska säsongbaserad.

Recensionen har påverkat också Strandells El, och Strandell tror att det beror på att sommarstugor inte är det som mest prioriteras då tiderna är sämre.

– Det är nog nu lite lugnare tider. 2009 började svackan men sedan har det kommit upp lite igen. Jag tror nog att det är samma problem i hela landet. När det är lite sämre ekonomiska tider så investeras det inte så mycket i sommarstugor, åtminstone verkar det vara så här. Det syns sedan också i vår arbetsmängd då en stor del av våra arbeten gäller just sommarstugor.

Bekvämligheter till sommarstugan

Småkraftverk blir allt mer populära i Finland då tekniken blir bättre och billigare, och ofta är energieffektivisering motivationen för installering av t.ex. solpaneler. Strandells El gör också mycket solpanelinstallationer, men enligt Strandell görs deras installationer av mera direkta orsaker än bara för att spara på elräkningen.

– Dagens sommarstugor börjar motsvara egnahemshus, och det blir även vanligare att folk vill ha samma bekvämligheter ute på stugan som hemma. Det kan ändå vara svårt att få tillgång till elnätet, och om det kostar flera hundra tusen euro att få ström till din stuga börjar man ju fundera på andra möjligheter. Då är solceller ett alternativ. Största delen av våra solpanelsinstallationer gäller just sådana ställen som inte har kontakt till elnätet, förklarar Strandell.

Ett annat särdrag för sommarstugor är att de saknar normal vattentoalett, och även om folk traditionellt inte har något emot att gå på utedass på stugan, så finns det enligt Strandell ändå flera som idag gärna skulle skippa komposttoan om det var möjligt.

– En ny produkt vi tagit med i vårt försäljningssortiment är en vattenspolande torrdass. Stadsborna är kanske inte så vana med torrdass och vill gärna ha en vattentoalett, men ute på holmen kan det vara svårt att ha avloppsbrunn. Produkten vi säljer består av en vattenspolande toa med en vakuumpump, som motsvarar de som finns på kryssningsfartyg. Från toan går det en avloppsledning till ett brännverk utomhus där avfallet blir aska, så ingen avloppsbrunn behövs.

Skolning då det är möjligt

Då tekniken går framåt är det viktigt att företagets anställda hålls med i den snabba utvecklingen, och även på Strandells El försöker man se till att de anställda har en möjlighet att upprätthålla yrkeskunskapen. Enligt Strandell har företagets anställda deltagit i skolningar som ordnats av bland annat Sähköinfo, och de skulle även gärna delta aktivare ifall det skulle finnas mera resurser från företagets sida.

– Våra planerare studerar alltid nya saker vid sidan om deras vanliga arbete, och för kunskapen sedan vi-dare till våra montörer. Importörerna håller också skolningar som vi går på. Vi har också varit på Sähköinfos kurser då vi har haft möjlighet att delta. Vi skulle gärna gå på mera kurser men alltid har man inte tid eller ekonomiska resurser att skicka folk på skolning.
 

Bra erfarenheter av Sähköinfo

Strandells El har bra erfarenheter från de tjänster som Sähköinfo erbjuder, speciellt elplaneringsprogrammet FebDok har enligt Strandell varit nyttigt vid renovering av gamla hus.

– Vi har Sähköinfos superlisens och använder FebDok-elplaneringsprogrammet, som Sähköinfo säljer. Vi gör ganska mycket arbeten på hus som inte blivit renoverade på länge, och som ofta har en bristfällig dokumentation av gjorda installationer. Då är FebDok bra för att göra de antekningar som krävs av lagen och försäkringsbolagen.

Enligt Strandell är det dessutom bra att delar av Sähköinfos material också finns på svenska.

– Det är ju alltid bra om man får läsa materialet på sitt eget modersmål. Dessutom är det flera av våra montörer vars finska inte är så stark, och om man då ska kolla upp något är det bra om det finns tillgängligt på svenska.