Mobiililaitteita hyödynnetään työmailla yhä enemmän

26.1.2018

Digitalisaatio näkyy vahvasti myös sähköurakoinnissa. Mobiililaitteet alkavat olla yksi asentajan perustyökaluista, vaikka paperisilla kuvilla ja muilla dokumenteilla on vielä paikkansa.

Sähköistyminen on joustavoittanut monen asentajan työpäivää. Esimerkiksi työmääräykset saa sähköisenä mobiililaitteeseen, eikä töihin lähtiessä tarvitse käydä sitä varten toimiston kautta. Myös työtuntiseuranta voidaan hoitaa sähköisesti.

Helsinkiläisessä, noin 30 asentajaa työllistävässä, Web Sähkö Oy:ssä on käytössä GPS-pohjainen projektinseuranta.

– Työntekijä kuittaa itsensä sisään ja ulos, kun hän on korkeintaan 200 metrin päässä työmaalta. Järjestelmän käyttöönoton alussa oli hieman muutosvastarintaa, koska systeemi tuntui joistakin tuntien vahtaamiselta. Järjestelmä hyväksyttiin, kun työntekijät huomasivat, ettei sen myötä tarvitse enää täytellä ja lähetellä tuntilappuja, yrityksen toimitusjohtaja Antti Rantala kertoo.

Muutoin asentajilla ei ole Web Sähkössä vielä juuri ollut mobiililaitteita työmaakäytössä.

– Paperikuvat ovat toistaiseksi tablettia parempi vaihtoehto pölyn ja lian keskellä. Paperikuvien etuna on se, että niistä näkee yhdellä vilkaisulla laajemman kokonaisuuden. Niihin on myös helpompi tehdä työmaalla merkintöjä, jos täytyy muuttaa vaikka pistorasian paikkaa. Pystymme myös laskemaan tarjoukset paremmin paperikuvista, Rantala listaa paperisten asiakirjojen etuja.

Sen sijaan työnjohdolla on mobiililaitteet aina mukanaan. Heidän pitää pystyä vastaamaan nopeasti asentajien esittämiin kysymyksiin vaikkapa upotettavien asennusten upotusaukon halkaisijasta.

– On huomattavasti näppärämpää kuljettaa mukanaan tablettia kuin kaikkien työmaiden monia mappeja. Kaikki kuvat muut asiakirjat ovat pilvessä, ja niihin pääsee käsiksi joka paikassa. Paperisia kuvia, pöytäkirjoja ja muita raportteja säilytetään toimistossa, Rantala kuvaa.

 
Raportointi sähköistyy vauhdilla

Amplit Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kuusela kertoo, että yrityksessä vähintään kärkimiehillä on älypuhelimet työnantajan puolesta.

Jussi Kuusela. Kuva Juha Loikkanen

– Kärkimiehillä on lisäksi käytössä hieman työmaasta ja työnjaosta riippuen tabletteja ja kannettavia tietokoneita.

Laitteita käytetään keskinäiseen viestintään, työvaiheilmoitusten täyttämiseen, aikataulu- ja tuntiseurannan tekemiseen, 3D-mallinnusten katsomiseen sekä tiedon etsimiseen yleisesti internetistä ja projektipankista, Kuusela luettelee.

Sekä Amplitilla että Web Sähköllä käytetään Tarketti-tarkastussovellusta työmaan dokumentointiin sekä itselle luovutukseen ja tarkastusten tekemiseen.

– Kärkimiehet täyttävät ja tulostavat kuitattavaksi myös muita eriasteisia raportteja ja kuitattavia lisätyölappuja työmaalla. Tuntilaput lähetetään sähköisesti toimistolle palkanmaksua varten, Kuusela kertoo.

 
3D apuna monissa vaiheissa

Amplitilla 3D-mallinnusta hyödynnetään monin tavoin.

– Meillä on muun muassa menossa tavoitehintahanke, jossa meillä on koko talotekniikka. Tässä hankkeessa projektiryhmämme kokoontuu säännöllisesti ja tarkastelee alkavien työvaiheiden suunnitelmien toteutettavuutta. Niissä kohteissa, joissa meillä on jokin osa-alue talotekniikasta, kärkimies ja joskus myös työnjohto, käy 3D-mallit läpi ja pyrkii löytämään malleista mahdolliset törmäyskohdat ja hakemaan niille ratkaisut jo ennen työn aloitusta, Kuusela kertoo.

– Joskus harvoin mallit ovat käytettävissä jo tarjouslaskenta-aikana, jolloin niitä voidaan käyttää hyödyksi määrälaskennassa joko suoraan ohjelmallisesti tai ainakin katsomalla todellisia ratkaisuja käsin massoittelua varten.

3D-malleja on alettu hyödyntää sitä tahtia, kun niitä on suunnittelussa tehty ja saatu käyttöön.

– Valinta siitä, ovatko mallit käytössä vai eivät, ei ole urakoitsijan, joten vaihtelu mallien käytössä on suurta. Arvioni mukaan meillä on 3D-malleja noin 5-10 prosentissa kohteistamme. Esimerkiksi asuntotuotannosta en ole nähnyt vielä yhtään mallia, hän sanoo.

 
Uusi sähköinen opas sähköasentajille

Sähköasentajilla tulee työmailla eteen monenlaisia tilanteita, joissa pitäisi tarkistaa vaikkapa pistorasioiden etäisyysvaatimuksia märkätiloissa tai muita säädöksiä. Yksityiskohtien tarkastamista helpottaa Sähköinfon uusi Työmaahelppi-sovellus.

Työmaahelppi on kehitetty asennusmääräysten tarkastamiseen.

Sovelluksen kehittämisestä vastanneen Sähköinfon teknisen asiantuntijan Henrik Rouskun mukaan Työmaahelppiin on koottu paljon tärkeää, työmailla tarvittavaa tietoa. Olennaista on vastausten löytyminen helposti ja nopeasti. Web Sähkö ja Amplit olivat viime syksynä mukana Työmaahelpin pilotointiryhmässä.

– Käyttötesteissä erityistä kiitosta saivat sovellukseen liitetyt automaattiset laskurit, joiden avulla esimerkiksi virran ja tehon laskeminen ja lattialämmityskaapelin asennusvälin määrittäminen hoituvat helposti. Laskureita toivottiin myös lisää, Rousku kertoo.

Jussi Kuusela on testannut Työmaahelppiä muutaman kerran.

– Mielestäni se on loistava tuote. Siinä yhdistyvät nopeus ja helppokäyttöisyys. Sovellus on ehdottomasti tarpeellinen, Kuusela sanoo.

Pilottiversio tehtiin vain Android-puhelimiin. Lopullinen versio on saatavissa myös iOs-käyttöjärjestelmään. Työmaahelppi esitellään helmikuussa Jyväskylässä Sähkö Tele Valo AV -messuilla, minkä jälkeen sovellus tulee saataville Sähköinfon verkkokauppaan.