Laadukkaat nettivideot vaativat ammattitaitoa

6.8.2008

Lulu Salmi. Kuva Mikko ArvinenLulu Salmi on erikoistunut rakennusaiheisten nettivideoiden ohjaukseen ja suunnitteluun.

Helsinkiläisen Lulu Salmen ura videoiden parissa alkoi vuonna 1995 hänen päästyään mukaan Joka Kodin Asuntomarkkinoiden tuotantotiimiin.

– Ihan ensiksi olin arkistonhoitajana ja sitten yhtäkkiä minä olinkin jo leikkauspöydän ääressä.

Asuntomarkkinoiden lisäksi Salmi on ollut tekemässä ja ohjaamassa esimerkiksi sisustusohjelmien buumin aloittanutta Kotona Ollaan -ohjelmaa ja televisiossa vuosia pyörinyttä Pioni-puutarhaohjelmaa. Lulua voikin pitää suomalaisten sisustusohjelmien pioneerina.

– Nythän näitä sisustus- ja puutarhaohjelmia pyörii enemmän ja enemmän kanavalla kuin kanavalla, Salmi nauraa.

Yritykset haluavat videoita nettisivuilleen

Nykyisin omaa Lulu Production -toiminimeä pyörittävä Salmi on erikoistunut pääasiassa yritysten esittely- ja tilausvideoihin. Videoista jatkuvasti suurempi osa suunnitellaan alusta alkaen netissä julkaistaviksi. Yhä useammat yritykset haluavat erilaisia videoita sivuilleen.

– Ei voi sanoa, että minä haluaisin tehdä videoita juuri nettiin, mutta siihen suuntaan se on menossa, Lulu Salmi toteaa.

Esimerkiksi iltapäivälehtien nettisivut on nykyisin pullollaan videoita ja myös televisio-ohjelmia alkaa näkyy entistä enemmän verkossa. Myös omien videoiden lähettäminen YouTuben kaltaisille videosivuille onnistuu vuosi vuodelta helpommin, mutta Salmen mukaan kotivideoista saa helposti väärän kuvan nettivideoiden tarjoamista mahdollisuuksista.

– Nykyisin kaikki luulevat, että kuka vain voi tehdä ohjelmia, mutta kyllä tarvitaan ammattitaitoa, jotta videot ovat laadukkaita ja hyvin käsikirjoitettuja ja kuvattuja.

Erityisen tärkeää on, että nettivideot avautuvat helposti ja pyörivät ongelmitta.

– Netissä ihmiset jaksavat katsoa videota max viisi minuuttia, ja silloinkin materiaalin pitää olla hyvän näköistä ja mielekästä seurattavaa. Muuten kärsivällisyys ei riitä.


Paljon ja nopeasti

Lulu Salmen mukaan nettivideoihin aletaan kuitenkin olla jo niin tottuneita, ettei nettivideoiden katseluun liity useimmilla ihmisillä enää minkäänlaista kynnystä. Vanhaa totuutta muokaten yksi video voi kertoa enemmän kuin tuhat kuvaa.

– Esimerkiksi putkiremontista voi näyttää videon taloyhtiön hallituksen kokouksessa, ja siitä saa heti sen fiiliksen, miten jokin yritys remontin tekisi. Videon avulla saa nopeasti ja helposti sanottua paljon asioita hyvännäköisesti.


Sähkövideoita Sähköala.fi sivuilla

Lulu Salmi ohjasi viime keväänä kymmenen sähköturvallisuutta ja sähkön käyttöä esittelevää videota Sähköinfon www.sähköala.fi -sivuille. Videoiden aiheet vaihtelevat ulkovalojen oikeaoppiseen käyttöön opastamisesta perustusmaadoituselektrodin ja kaapeliasennusten esittelyyn.

– Olen täysin maallikko sähköalalla. Tavallisille ihmisille suunnattuja videoita suunnitellessa oli mukava miettiä, miten asiantuntijoiden kertomat asiat esitetään niin, että tavallinenkin ihminen ymmärtää, Salmi kertoo.

Videoiden teknisestä nettitoteutuksesta vastasi keskisuomalainen MediaZoo-niminen yritys. MediaZoon Antti Mikkolan sanoo, että kun ihmisten keskimäärin käyttämät tiedonsiirtonopeudet nopeutuvat, videoita uskaltaa laittaa nettisivuille entistä parempilaatuisina.

– Vielä muutama vuosi sitten oli tyypillistä, että videot tallennettiin omalle koneelle ennen katselua, mutta nykyisin suositaan videoiden suoratoistoa eli streamingia, jolloin videot alkavat pyöriä näytölle jo ennen kuin koko tiedosto on latautunut koneelle, Mikkola kertoo.

Periaatteessa nettivideon teko onnistuu tallentamalla videotiedosto oikeassa muodossa, mutta videoiden sujuva esittäminen sivuilla vaatii yhä kohtalaisen paljon näppäryyttä tai harrastuneisuutta. Koodaamisen voi jättää suosiolla ammattilaisten tehtäväksi.

Videot löytyvät www.sähköala.fi:n etusivulla olevan kuvallisen linkin takaa.