Monipuolinen osaaminen rohkaisi yrittäjäksi

2.8.2013

Mäntsäläläinen Satu Tamminen uskaltautui sähköurakoitsijaksi kesällä 2012.

Oma pakettiauto oli viime vuonna perustetun Sähköurakointi Tammisen ensimmäisiä hankintoja. Yrittäjäksi ryhtyminen oli Satu Tammisen pitkäaikainen haave, ja myös kahden lapsen syntymä kannusti hyppäämään äitiysloman jälkeen uusiin kuvioihin.

– Kyllähän se aluksi vähän jännitti mistä saa tarvittavan rahoituksen ja miten pystyy vastaamaan itse kaikista hommista, mutta kyllä tämä on ihan hyvin sujunut, Tamminen kertoo.

Yrityksen, Sähköurakointi Tammisen, ensimmäinen isompi kohde oli virvoitusjuomatölkkejä valmistavan Rexamin Mäntsälän tehtaan rakennustyömaalla.

– Olin ensin Rexamin aliurakoitsijan aliurakoitsijana, minkä jälkeen pääsin tehtaalle asentamaan turvaovien sähkölukituksia. Tämän jälkeen töitä on riittänyt kohtalaisen mukavasti sekä teollisuuden kunnossapitopuolella että rakennus- ja remonttityömailla. Parhaillaan Tammisella on menossa ensimmäinen omakotitalon sähköistys, jonka hän tekee alusta loppuun saakka itse.

– Ensimmäisellä kerralla hommassa menee kyllä pidempi aika kuin töitä pidempään tehneillä, mutta samalla on mukavaa, että yrittäjänä saa tehdä omaan tahtiin parempaa jälkeä, eikä tarvitse hosua turhan kiireen takia.

Apua kursseilta ja kollegoilta

Tamminen kertoo saaneensa apua sekä paikallisilta kollegoilta että Sähköinfon kursseilta, kirjoista ja asiantuntijoilta.

– Onneksi on ihmisiä, joilta voi kysyä asioita.

Myös Sähköinfo Oy:n monipuolinen koulutustarjonta on ehtinyt käydä hänelle jo tutuksi.

– Ensiksi kävin uusille urakoitsijoille tarkoitetun kurssin ja sen jälkeen SFS 6000:n muutoksista kertovan kurssin. Jälkimmäisellä kurssilla olin ainoa nainen paikalla. Kukaan ei sanonut mitään, mutta kyllä sen aina joskus huomaa, että päät kääntyvät kun tulee ainoana naisena luokkaan istumaan.

Koulutuspohja kunnossa

Tamminen valmistui sähköasentajaksi Askolan ammattikoulusta vuonna 2003.

– Menin ensiksi lukioon, mutta sitten kaksoistutkinto ja sähköpuoli alkoivat kiinnostaa enemmän.

Alan töihin hän pääsi tutustumaan ensiksi kesätöissä Sähkö-Arolla ja sitten Rakentajien konevuokraamossa eli nykyisellä Rami-Rentillä. Vuonna 2007 Tamminen täydensi koulutustaan automaatioasentajan ammattitutkinnolla.

– Sen jälkeen pääsin Machineryn ja Uudenmaan Automatiikkahuollon kautta Koffin Keravan tehtaiden kunnossapitoryhmään. Pullotuslinjalla oli monesti mielenkiintoista etsiä vikoja, kun automaattisena vikailmoituksena saattoi olla vain, että jokin kone ei enää pyörikään. Linjalla sen huomasi kyllä aika nopeasti muutenkin, Tamminen muistelee.

Seuraavaksi Tammisen suunnitelmissa olisi perehtyä tarkemmin nykyaikaisiin taloautomaatioasennuksiin ja KNX-tekniikkaan sekä kehittää osaamista jo tutuilla osa-alueilla.

– Mitä enemmän osaan asioita ja mitä enemmän kursseja olen käynyt, sitä paremmin asiakkaiden palvelu onnistuu. Palveluammatissa tässä kuitenkin ollaan.