Aurinkosähkökurssi täyttyi hetkessä

1.8.2017

Aurinkosähköjärjestelmistä sekä niiden hyödyistä on puhuttu julkisuudessa viime aikoina paljon ja kun järjestelmien hinnatkin ovat halventuneet, ei kysynnän kasvu ole ihme.

Sähköinfon teknisen asiantuntijan Timo Ylisen mukaan viimeistään nyt on alettu uskoa, ettei aurinkosähkö ole ohimenevä ilmiö, vaan aurinkopaneelit ovat tulleet Suomeenkin jäädäkseen. Niinpä aiheesta kaivataan kentällä jatkuvasti lisää tietoa. Sähköinfon yhdessä yhteistyökumppaneidensa Adato Energian, Energiateollisuuden ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton kanssa järjestämä kevään aurinkosähköjärjestelmäkurssi täyttyi hetkessä.

Päivän aikana saatiin tietoa esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta ja liittämisestä verkkoon, järjestelmien kannattavuudesta ja takaisinmaksuajoista sekä niiden merkityksestä uudisrakentamisessa.

Kurssilla luennoineen Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jero Aholan mukaan Suomen koko vuotuiseen sähkönenergian tuottamiseen riittäisi 28 kertaa 28 kilometrin eli 784 neliökilometrin kokoinen aurinkopaneelien peittämä alue.

– Auringon säteilyenergian muuntaminen aurinkokennoilla sähköksi on 100‐400 kertaa tehokkaampaa kuin konversio metsäbiomassan kautta voimalaitosprosessissa. Hehtaarin kokoisesta aurinkosähkövoimalasta saadaan sähköä saman verran kuin 330 hehtaarista metsää, Ahola kertoi.

Sähkövalvoja Jari Rontu

Kurssille osallistunut Espoon kaupungin Tilapalveluiden sähkövalvoja Jari Rontu kertoi kaupungin hankkineen jo useita aurinkosähköjärjestelmiä esimerkiksi kouluihin.

– Pitää olla hereillä, mitä alalla tapahtuu. Me valvomme tilaajana, mitä otamme vastaan ja kun meillä on riittävästi tietoa, osaamme vaatia suunnittelijoiltakin enemmän. Uskomme vahvasti, että tämä on tulevaisuuden juttu, Rontu kertoi.

Sähköinfon kurssi Aurinkosähköjärjestelmän toteutus ja liittäminen jakeluverkkoon  järjestetään seuraavan kerran 22.11.2017. Vantaan Cumulus Airport -hotellissa.

Sähköinfolta on ilmestymässä myös aurinkosähköjärjestelmien asennukseen liittyvä kirja vielä tämän vuoden aikana.

Lisää aiheesta: Sähköinfo hankki aurinkosähköjärjestelmäasennusten harjoittelukeskuksen Espooseen