Uusi sähköturvallisuuslaki voimaan 1.1.2017

16.12.2016

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n toimitusjohtaja Veli-Pekka Vitikka pahoittelee uudistettuun lakiin jätettyjä, sähköpätevyyksiä koskevia lepsuiluja.

Presidentti vahvisti uuden sähköturvallisuuslain (1135/2016) 16.12.2016. Laki tulee voimaan 1.1.2017 alkaen. Uuden lain merkittävimpiä muutoksia ovat sähkölaitteistojen luokkia ja määräaikaistarkastuksia koskevat vaatimukset sekä hissiturvallisuutta koskevien asioiden erottaminen omaksi hissisturvallisuuslaiksi.

Veli-Pekka Vitikka. Kuva SETI Oy

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n toimitusjohtaja Veli-Pekka Vitikan mukaan tällä kertaa lakiuudistuksessa muuttuvia asioita olennaisempaa on se, mikä jäi muuttumatta:

– Sähkötöiden johtajilta vaadittavaa koulutustasoa olisi pitänyt ehdottomasti nostaa. Lakia valmistelleessa työryhmässä kaikki olivat sitä mieltä, että pelkän asentajakoulutuksen saaneille ei tulisi myöntää kakkosluokan sähköpätevyyttä, mutta viranomainen halusi säilyttää lain tältä osin ennallaan, vuodesta 1996 voimassa olleessa muodossa.

Vitikan mukaan pelkän ammatillisen koulutuksen saaneiden sähkötöiden johtajien teoreettinen osaaminen ei riitä läheskään aina esimerkiksi suojausten toimivuuden ja johdon kuormitettavuuden laskemiseen.

– Sähköturvallisuustutkintojen vastauksista näkee, ettei osalla hakijoista ole hajuakaan suojauksien ja johdon mitoituksien laskennasta. Tutkintoa ei pitäisi saada hyväksytysti läpi, ellei hallitse näitä sähköturvallisuuteen liittyviä asioita, mutta valitettavasti nykyisen tutkinnon voi läpäistä pelkästään veikkaamalla tarpeeksi suuren osan monivalintakysymyksistä oikein, Vitikka pahoittelee.

 

Lisätietoja Finlexissä