Valofestivaali valaisee taas Helsingin

5.1.2016

Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä valofestivaali LUX Helsinki koristelee tänäkin talvena Helsingin kadut. Viime vuonna 220 000 kävijää kerännyt tapahtuma panostaa tänä vuonna valotaideteosten lisäksi myös kävijäkokemukseen ja ruokaan.

Immanuel Paxin teos Enimmäkseen hyvä näkyvyys vuoden 2015 Lux Helsinki -festivaaleilta (kuva Jussi Ratilainen)

Lähi vuosina suosiota kasvattanut valofestivaali LUX Helsinki järjestetään Helsingin keskustassa keskiviikosta sunnuntaihin 6.-10. tammikuuta. Viimevuonna 220 000 kävijää kerännyt festivaali herää henkiin joka ilta klo 17–22 välillä, kun valotaideteokset kytketään päälle. Tapahtuman järjestämisestä vastaavan Visit Helsingin toimitusjohtajan Tuulikki Beckerin mukaan vuonna 2011 festivaalit keräsivät vielä vasta 11 000 kävijää joten kasvuvauhti on todella ollut huimaa.

Annantalon valoleikkipuisto vuodelta 2015. (kuva Mauri Tahvonen)

Tänä vuonna uutuutena on täysin uusi tapahtuma reitti, jonka varrelle kaikki 16 valotaideteosta on sijoitettu. Reitti lähtee Ateneumilta ja päättyy Annantalolle, kulkien muun muassa Senaatintorin, Esplanadin puiston ja Vanhan kirkkopuiston kautta. Annan katu on suljettu moottoriliikenteeltä festivaali-iltojen ajan. Edellisiltä vuosilta saadun palautteen perusteella myös reitin varrella olevaa opastusta on tehostettu, jotta taideteokset olisi helpompi löytää.

Festivaalireitillä olevien 16 taideteoksen joukossa nähdään sekä eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia, kuin myös lukuisia tilausteoksia, joita kotimaiset taiteilijat toteuttavat varta vasten festivaalia varten.

Annankadun ja Kalevan kadun risteyksessä nähtävä ”Cloud” koostuu kuudestatuhannesta hehkulampusta. hehkulamppupilvestä riippuvat sadepisarat ovat lamppujen katkaisijoita, joita vetämällä yleisö saa valot syttymään tai sammumaan. Kanadalaisen Caitlind r.c. Brownin ja Wayne Garretin teos on nähty useissa valotapahtumissa ympäri maailmaa. (kuva Caitlind r.c. Brown & Wayne Garret)Tapahtuman kävijämäärän suurenemisen myötä festivaalia on kasvatettu myös kävijäkokemuksen suhteen ja tapahtumaan kuuluukin suuri määrä oheistoimintaa aina paneelikeskustelusta työpajoihin. Myös ruokailu on otettu suuremmassa mittakaavassa festivaaleille mukaan ja tapahtuman kanssa yhteistyössä on 19 ravintolaa sekä katuruokailupaikkoja, jotka sijaitsevat tapahtumareitin varrella, Helsingin ydinkeskustassa.

– LUX Helsinki haluaa olla talviajan kaupunkifestivaali, johon koko kaupunki osallistuu. Mukaan saadaan enemmän katutapahtuman fiilistä, kun keskeisinä tapahtumapaikkoina toimivat suojainen Vanha kirkkopuisto ja sekä tiivis Annankatu, jonka varrella on useita teoksia ja ruokatarjontaa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

Festivaalireittiin ja -ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.luxhelsinki.fi