Kauppakeskus Sello tilaa suuren sähkövaraston

7.9.2017

Siemens Osakeyhtiö ja Kiinteistö Oy Kauppakeskus Sello ovat allekirjoittaneet sopimuksen älykkään energiajärjestelmän rakentamisesta kauppakeskukseen. Kauppaan sisältyy sopimus Pohjois-Euroopan suurimman kiinteistöön sulautetun sähkövaraston toimittamisesta.

Espoon Leppävaaraan vuonna 2003 valmistuneeseen Sello-kauppakeskukseen rakennetaan älykäs mikroverkko, jonka avulla kiinteistö kykenee säätelemään automaattisesti energiankulutustaan ostamalla, varastoimalla ja kuluttamalla energiaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Kauppakeskukseen asennetaan 500 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä sekä Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettava akusto. Sähkövaraston tehoksi tulee 1,68 MW ja kapasiteetiksi 2 MWh.

– Ratkaisu mahdollistaa energian käytön optimoinnin kiinteistössä tavalla, jota ei ole koskaan ennen kyetty toteuttamaan. Sähkövaraston avulla voidaan ostaa edullista sähköä 20 sähkölämmitteisen omakotitalon talvikäytön verran ja käyttää sähkö kiinteistössä, kun sähkön hinta on korkealla, Siemensin Anssi Laaksonen kertoo.

Kiinteistö liitetään myös Fingridin sähköreservipalveluun. Siemensin mukaan järjestelmän tuomat säästöt nousevat investointia ja tähän liittyviä palvelumaksuja suuremmiksi. Projekti valmistuu syksyllä 2018.