Sähköautojen latauspisteiden määrä kasvaa nopeasti

11.4.2017

Valtioneuvosto hyväksyi tammikuussa Suomen kansallisen ohjelman liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkoista. Ohjelman tavoitteena on saada Suomeen vähintään 2 000 sähköautojen julkista latauspistettä vuoteen 2020 mennessä.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli reilut 600 julkisessa käytössä olevaa sähköautojen latauspistettä, mutta uusia rakennetaan nopeasti lisää.

Suomen suurimpien kiinteistösijoitusyritysten joukkoon kuuluva OP-kiinteistösijoitus Oy on linjannut, että sähköautojen latauspisteitä rakennetaan kysynnän mukaan niin toimitiloihin, vuokratalokohteisiin kuin kauppakeskusten parkkihalleihinkin.

– Tämä on palvelua asukkaille ja asiakkaillemme ja osa yhteiskuntavastuullista panostustamme ympäristöystävällisyyteen. Sähköautojen ja ladattavien hybridien yleistyessä me olemme valmiita rakentamaan latauspisteitä niin paljon lisää kuin on järkevää ja mahdollista, OP-kiinteistösijoituksen kiinteistöpäällikkö Matti Puromäki kertoo.
  

Latauspisteitä uusiin ja vanhoihin kiinteistöihin

Yhtiöllä on tällä hetkellä noin 4 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea, minkä lisäksi lähivuosina valmistuu vielä parituhatta lisää. OP:n asuintalojen ensimmäiset latauspisteet asennettiin tämän vuoden alussa Turussa Aurajoen kupeessa asuintaloksi remontoituun vanhaan Loft-tehtaaseen. Kiinteistön täydellisen remontin yhteydessä latauspisteet oli helppo lisätä suunnitelmiin ja toteuttaa remontin yhteydessä.

Sähköautojen latauspiste.

Helsingin Arabiassa olevaan suureen parkkihalliin rakennettiin helmikuussa neljä etähallinnalla ja erillisen laskutuksen mahdollistavilla sähkömittareilla varustettua latauspistettä.

Rakennus on valmistunut vuonna 2009. OP:n vuokra-asuntokohteiden ylläpidosta vastaavan Newsec Asset Management Oy:n kiinteistöpäällikkö Tero Arkivuon mukaan latauspisteiden lisäys onnistui helposti, sillä sähköpääkeskuksessa oli tarpeeksi kapasiteettia ja keskus sijaitsi parkkihallin läheisyydessä.

– Täällä me tilasimme kaiken avaimet käteen -periaatteella valmiina Virralta, joka puolestaan hankki asennustyöt Playgreen Finlandilta. Uudiskohteissa latauspisteet tilataan yleensä kohteen muidenkin sähkötöiden tekijältä, mutta täällä tämä oli helppo ratkaisu. Konsepti on monistettavissa muuallekin, Arkivuo kertoo.

Arabian Toukorannassa tavallisen autopaikan saa 120 euron kuukausihinnalla. Kännykällä ohjattavan latauspisteen lisähinta on 40 euroa kuukaudessa. Palveluntoimittaja Virta laskuttaa käytetyn latausenergian suoraan latauspisteen käyttäjältä ja tilittää tuotot latauspisteen omistajalle.

Suunnitelmissa satoja uusia latauspisteitä

Tällä hetkellä OP-kiinteistösijoituksen omistamissa parkkihalleissa on tyypillisesti neljästä kuuteen latauspistettä, mutta ensi vuonna hypätään aivan toiseen suuruusluokkaan, kun OP-ryhmän osittain omistama Redi-kauppakeskus valmistuu Helsingin Kalasatamaan syksyllä 2018.

– Rediin tulee noin kaksisataa sähköautojen latauspistettä, mutta kiinteistön sähköjärjestelmän mitoituksessa on varauduttu niiden lisäksi vielä neljänsadan muun latauspisteen käyttöönottoon, Puromäki kertoo.

Trafin tuoreimman tilaston mukaan Suomessa oli 31.3. rekisterissä 985 täyssähköistä henkilöautoa ja 2 990 ladattavaa hybridiä. Vuonna 2020 sähköautoja toivotaan olevan liikenteessä jo noin 20 000 kappaletta.
  


Artikkeli: Satoja sähköautojen latauspisteitä parkkihalleihin
Sähköalan uutinen: Hallitus haluaa sähköautoille 2 000 julkista latauspistettä
Sähköalan uutinen: Ladattavien hybridiautojen määrä kolminkertaistui vuodessa
Sähköala testaa: Renault tuplaa kohtuuhintaisten sähköautojen käyttösäteen