Sähköautojen kaksisuuntainen latauspiste käyttöön

28.9.2017

Suomen ensimmäinen sähköverkkoa tasapainottava sähköautojen kaksisuuntainen latauspiste otettiin käyttöön Helsingissä 26.9

Sähköautojen hyödyntämisestä sähkövarastoina ja käytöstä sähköjärjestelmän säätövoimana on puhuttu Suomessakin jo useita vuosia. Nyt tämä on mahdollista – yhdellä latauspisteellä Helsingin Sörnäisissä. Helenin aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhteyteen asennettu V2G- eli vehicle to grid -latauspiste on toteutettu Helen Oy:n, Liikennevirta Oy:n ja Nissan Nordic Europe Oy:n yhteisenä testihankkeena osin EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoituksella.

Helenin yksikönpäällikkö Perttu Lahtisen mukaan virtaa otetaan auton akusta verkkoon kerralla korkeintaan joiden minuuttien ajan korkeintaan samalla 10 kW teholla, millä akkua Suvilahdessa ladataan. Testivaiheessa latauspisteeseen liitettyjen autojen akkuja hyödynnetään sähköverkon taajuuden ylläpitoon tarvittavana nopeana häiriöreservinä.

– Me takaamme, että puolen tunnin latauksen jälkeen auton akussa on aina enemmän virtaa kuin ennen latauksen aloittamista, Lahtinen sanoo.

Suvilahden latauspiste sopii periaatteessa kaikille CHAdeMO-pikalatauspistokkeella varustetuille sähköautoille, mutta alkuvaiheessa latausta suositellaan vain Nissanin sähköautoille.