Älykkäät järjestelmät tukevat ikäihmisten kotona asumista

3.2.2020

Ikäihmisten asumista helpottamaan on suunniteltu kokonaisia pilvipohjaisia järjestelmiä, jotka seuraavat elintapoja huomaamattomasti. Älyteknologia havaitsee muutokset henkilön rutiineissa ja osaa hälyttää apua poikkeustilanteissa.

Älykkäät järjestelmät voivat tukea yksin asuvaa senioria ja pitkittää omassa kodissa asumisen mahdollisuutta. Yksi palvelu on esimerkiksi koko kodin kattava sensoriverkosto, joka tarkkailee asukkaan rutiineja ja oppii henkilön tavat. Palveluun kuuluu keskusyksikkö ja liike-, sähkölaite-, ovi- ja vuodesensoreita.

Sähkölaitesensorit huolehtivat, ettei kahvinkeitin jää päälle ja liikesensorit tarkkailevat, liikkuuko henkilö normaalisti vai ei.

– Järjestelmä kertoo, mistä sensorista liikkumattomuus on havaittu. Näin tiedetään, onko ikäihminen esimerkiksi olohuoneessa, Suvanto Care oy:n myyntijohtaja Olli Göös kertoo.

Keskusyksikkö kerää sensoreista dataa pilvipalveluun. Järjestelmä oppii tunnistamaan henkilön yksilöllisen vuorokausirytmin ja tarkkailee poikkeavuuksia. Jos henkilön käytös poikkeaa merkittävästi tavallisesta, aiheuttaa järjestelmä hälytyksen. Hälytykset voidaan lähettää omaisille, hoitohenkilökunnalle tai yksityisen palveluntuottajan ympärivuorokautisesti toimivaan, valtakunnalliseen hälytyskeskukseen. Sieltä tehtävä voidaan tarvittaessa ohjata paikallisille auttajatahoille tai tarvittaessa myös 112-hälytykseksi.

Kodin kattava sensoriverkosto tarkkailee asukkaan tapoja ja oppii ne.

Järjestelmään kuuluu myös paikantava turvapuhelin, joka kulkee henkilön mukana.

– Turvapuhelimeen voidaan määrittää turva-alue, jolta poistuttaessa puhelin tekee hälytyksen. Jos henkilö kaatuu, niin se tekee kaatumishälytyksen ja lisäksi henkilö voi itse painaa hälytysnappia, Göös sanoo.

Kotiin voidaan myös hankkia tablettitietokone, jolla saadaan videopuhelinyhteys. Tablettiin voidaan lisäksi liittää erilaisia etämittauksia, kuten verenpaineen, happisaturaation ja kuumeen mittaus.

– Näin tietoa ei tarvitse kirjata itse ylös muistiin, vaan se menee automaattisesti oikealle henkilölle, Göös kertoo.

 
Valo- ja oviautomatiikka tuovat helpotusta

Markkinoilla on suuri määrä ikäihmisten yksinasumista helpottavaa ja turvaavaa tekniikkaa. Oleellinen osa turvallisuutta on sähköinen palovaroitinjärjestelmä, johon ei tarvitse vaihtaa paristoja. Verkkoon kytketyt palovaroittimet ovat akkuvarmennettuja, joten ne toimivat myös sähkökatkon sattuessa.

Asumista voidaan helpottaa esimerkiksi kauko-ohjaimella tai liiketunnistimella varustetulla automaattiovella ja parantamalla ovikellon kuuluvuutta asentamalla kaiutin lähemmäs oleskelutilaa tai voimistamalla sen ääntä.

Turvateknologian lisäksi myös esimerkiksi valaistuksella on merkittävä rooli asumisen viihtyvyyden ja turvallisuuden parantamisessa. Ikäihmisten koteihin suositellaan ledivalaisimia, sillä ne eivät lämpene vanhojen lamppujen tavoin eikä niitä tarvitse myöskään vaihtaa usein.

On hyvä huolehtia, että valaisimia ja sitä kautta valoa on riittävästi. Kirkas valaistus lisää mukavuutta ja vähentää esimerkiksi kompasteluriskiä.