Langattomaan laajakaistaan lisätehoa lisäantennilla

5.1.2012

Kännykät ja mobiililaajakaista eivät välttämättä toimi joka paikassa. Viestintäviraston ohje kertoo mitä voi tehdä, jos kännykkä ei kuulu tai mobiililaajakaista tökkii. 

Etenkin kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla hyvin häiriöllistä ja riippuvainen esimerkiksi säätilasta. Viestintävirasto on julkaissut oppaan kuuluvuuden parantamisesta, jossa ohjeistetaan lisäantennin hankintaa.

Suunta-antenni. Kuva Tekniikkakauppa.fi

3G-verkon toimivuuden parantaminen onnistuu parhaiten tehokkaan suunta-antennin avulla.

Langaton laajakaista on yleistynyt kannettavien tietokoneiden myötä. Operaattorit tarjoavat erilaisia ´mokkuloita´ ja ´nettitikkuja´, joiden avulla tietokone liittyy matkaviestinverkkoon. Uudet mobiilipalvelut kuten 3G, mahdollistavat jopa yli 10 Mbit/s -yhteyden optimaalisissa olosuhteissa. Käytännössä mobiiliverkkojen laajakaistayhteydet ovat jaettuja saman tukiaseman alueella ja riippuvaisia radioyhteyden kuuluvuudesta.

Langattoman laajakaistayhteyden nopeus jää usein alle 1 Mbit/s, joka riittää perus internetselailuun ja sähköpostien lukemiseen. Kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla edelleen häiriöllistä ja sisätilakuuluvuus voi jäädä saavuttamatta ilman lisäantennia.

Nettiyhteyden laatua voidaan parantaa sisäantennilla tai ulkoantennilla. Lisätarvikkeet ovat yleensä laitetyyppikohtaisia, joten laitteiden yhteensopivuus kannattaa tarkistaa laitemyyjältä. Jos kuuluvuutta ei saada riittäväksi sisäantennilla, tarvitaan ulkoantennia, jonka asennuksen voi kysyä apua esimerkiksi paikalliselta antenniurakoitsijalta.

Ulkoantennin asennuksessa on huomioitava antennityyppi, kaapelointi ja liitäntä tietokoneeseen. Jos antenni joudutaan asentamaan katolle tai etäälle kiinteistöstä, on suositeltavaa käyttää asennuksessa antenniasennusliikettä, joka on erikoistunut mm. korkealla työskentelyyn ja hallitsee turvalliset asennusmenetelmät. Pätevä antenniasennusliike osaa tehdä turvallisesti myös usein tarvittavan ukkosmaadoituksen.

   

Viestintäviraston ohjeet kännykän kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseen

3G-verkon peittokartat

Osaavat antenniurakoitsijat löydät Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n urakoitsijahausta sekä Urakoitsija.fi -palvelusta.