Suuri TV vaatii häiriöttömän signaalin

28.2.2020

Televisioiden hinnat ovat laskeneet nopeasti parin viime vuoden aikana. Laadukkaan 55-tuumaisen television saa jo alle 500 eurolla, eikä 65-tuumaisesta 4K-televisiostakaan tarvitse maksaa enää tuhatta euroa enempää. Monissa olohuoneissa komeilee jo 85-tuumaisiakin televisiota, joiden ruudun halkaisija on peräti 215 senttiä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin viime vuoden lopulla julkaiseman Viestintäpalvelujen käyttö -tutkimuksen vastaajista jo 80 prosenttia ilmoitti seuraavansa televisio-ohjelmia vähintään 36-tuumaisilta näytöiltä.

Pieniltä näytöiltä, joiksi kyselyssä lasketaan kaikki alle 36-tuumaiset televisiot ja näytöt, ohjelmia seuraavat aktiivisimmin alle 25-vuotiaat nuoret, jotka katsovat televisiota selvästi muita ikäryhmiä useammin älypuhelimilla, tableteilla ja kannettavilla tietokoneilla.

 
4K tarjoaa huikean tarkkuuden

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n kyselyn mukaan ihmiset katuvat harvoin liian suuren television hankintaa, mutta turhan pienen ruudun osto saattaa monesti harmittaa jälkikäteen.

Vastaavasti huonoon kuvanlaatuun tai nettitelevision yhteyden pätkimiseen kiinnittää sitä enemmän huomiota, mitä suuremmalta ruudulta ohjelmia katselee. Kun yhteydet ovat kunnossa, tempaisee huikaisevan terävä kuva, värien tarkkuus, kontrastin laajuus ja laadukas ääni katsojan yhä koukuttavampaan elämysmaailmaan.

Netin suoratoistopalveluissa on tarjolla jatkuvasti enemmän 4K-sisältöjä, joiden tarkkuus on yli kaksi kertaa parempi kuin HD-lähetyksissä, eli 4 096 x 2 160 pikseliä. Tarkimpien lähetysten katselu vaatii nopean nettiyhteyden. Telia suosittelee, että esimerkiksi Netflixin 4K-lähetysten katseluun hankitaan vähintään 25 Mbit/s -nettiliittymä.

Antennitelevisioverkossa lähetetään ohjelmia sekä perinteisellä SD-tarkkuudella että teräväpiirtolähetyksinä, mutta valitettavasti HD-lähetysten näkyvyysalue ei kata vielä koko Suomea. Näkyvyysalueet voi tarkistaa Digita oy:n verkkopalvelusta. Mitä kauempana lähetysmastosta ollaan, sitä paremman antennin lähetysten vastaanotto vaatii.

Paikalliset antenniurakoitsijat tuntevat yleensä erinomaisesti oman toimialueensa näkyvyysalueet, joten ongelmatilanteissa kannattaa kääntyä heidän puoleensa.

 
Televisio on varminta hankkia kotimaasta

Erityisesti verkkokaupoista voi saada televisioita ja digibokseja, jotka eivät toimi moitteettomasti Suomessa. Kannattaa mennä testatutlaitteet.fi-sivustolle ja varmistaa, että oma ostoehdokas löytyy listalta. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, sivustolla on monta listaa. Jos ei ole varma oman kodin verkkoratkaisusta, on paras valita laite, joka on sekä Cable Ready HD - että Antenna Ready HD -listalla.

Erilaiset hybridi-tv-palvelut lisääntyvät, joten voi olla järkevää hankkia televisio, jossa on nämä valmiudet. Kannattaa hankkia riittävän uusi äly-tv-malli, jonka tunniste löytyy kaapeli- ja antenni-tv-listoilta. Mikäli hybridi-tv:n kautta voi osallistua kaukosäätimellä esimeriksi joidenkin ohjelmien äänestyksiin ja kyselyihin. Palvelu on ollut käytössä esimerkiksi The Voice of Finlandin äänestyksissä.