Mikä on HDTV?

10.3.2009

Teräväpiirtotelevisio, englanniksi High Definition Television, tarjoaa tarkemman ja aidomman tuntuisen kuvan kuin perinteiset televisiot.

Siirtyminen digitaalisesta televisiosta teräväpiirtotelevisioon on pieni askel lähetystekniikan kannalta, mutta suuri harppaus katseluelämystä ajatellen. Merkittävin ero analogisen tai digitaalisen SDTV:n, Standard Definition Television, ja HDTV:n välillä on huomattavasti korkeampi resoluutio.

Jos vertailussa käytetään digikameroita, SDTV:n resoluutio on korkeintaan 0,4 megapikseliä ja HDTV:n resoluutio 0,9–2 megapikseliä. Mitä taas äänentoistoon tulee, HDTV tukee sekä stereo- että monikanavaääntä, esimerkiksi Dolby Digital 5.1.

HDTV-lähetyksiä voi vastaanottaa satelliitin tai kaapelin kauttaTeräväpiirtolähetysten vastaanottamiseen tarvitaan HDTV-digiboksi, DVB-S tai DVB-S2, joka muuntaa signaalin ja välittää sen digitaalisena televisioon. Jos käytössä on korkearesoluutioinen plasma-, LCD tai taustaprojektiotelevisio tai projektori, korkeasta resoluutiosta saa kaiken hyödyn irti. Myös tavallinen televisio näyttää kuvan, litteä tai ei, mutta kuvanlaatu jää normaaliin PAL-tarkkuuteen.

Tavallisen TV-signaalin enimmäisresoluutio on 720 x 576 kuvapistettä, joten signaalin toistamiseen hyvälaatuisena ei tarvita korkearesoluutioista näyttöä. Markkinoilla on jo pitkään ollut esimerkiksi projektoreita ja litteitä näyttöjä, joiden resoluutio on huomattavasti tätä parempi. TV-signaalin skaalaamista voi verrata digitaalisen kuvan interpoloimiseen. Se tarkoittaa sitä, että kuvapisteitä, joita ei oikeastaan ole, luodaan, jotta kuvapisteet eivät näytä suttuisilta kuvan ollessa suuri. 

Nykyään suurten, yli 32-tuumaisten, LCD- ja plasmatelevisioiden resoluutiot ovat 1024 x 768, 1280 x 768 ja 1366 x 768 kuvapistettä. Uusimpien mallien resoluutio on 1920 x 1080 kuvapistettä, joka soveltuu parhaiten korkealaatuisen HD-kuvan näyttämiseen.

PAL-järjestelmä näyttää 25 kuvaa sekunnissa, mutta ne koostuvat kahdesta lomitetusta puolikuvasta. Vaakajuovat piirretään ensin parittomina ja sitten parillisina. Lomitettua signaalia käyttävä televisio näyttää siis 50 puolikuvaa sekunnissa. Progressiivinen signaali piirtää koko kuvan kerralla ruutuun. Kuvan kaikki juovat piirretään samanaikaisesti päinvastoin kuin lomitetussa signaalissa, joka näyttää kerralla vain joka toisen vaakajuovan.

HDTV ei ole yhdentyyppinen signaali, vaan pikemmin erilaisten standardien perhe, joilla kaikilla on parempi resoluutio kuin nykyisillä televisiolähetyksillä. Jos vertailukohteeksi otetaan internet, nykyiset televisiolähetykset toimivat modeemiyhteydellä, kun taas HDTV on laajakaista – se ei siis käytännössä ole täysin määritelty käsite.

Litteät TV-laitteet, LCD- ja plasmatelevisiot, käyttävät kuvaputkitelevisioista (CRT) poiketen kuvapistepohjaista tekniikkaa. Periaate on sama kuin tietokoneiden näytöissä: kuvaputkellinen näyttö pystyy toistamaan eri resoluutioita tiettyyn ylärajaan saakka tyydyttävällä tavalla, kun taas litteä näyttö voi toistaa vain juuri sen resoluution, jolle näyttö on valmistettu.

Jotta litteä näyttö voi toistaa eri lähteiden resoluutioita, laitteessa on piirikortti, joka skaalaa tulosignaalin ja lähettää sen näyttöön näytön omalla resoluutiolla. Koska litteät näytöt ovat aina progressiivisia, piirikortti myös muuntaa lomitetun tulosignaalin progressiiviseksi. Yleisesti ottaen skaalauspiirit toimivat nykyään melko hyvin, joten näytön resoluutiolla ei ole suurtakaan merkitystä tulosignaalin kannalta. Skaalaus kuitenkin poikkeuksetta vaikuttaa lopulliseen kuvanlaatuun.

Esimerkkinä voidaan mainita, että sekä matala- että korkearesoluutioisen, hyvälaatuisen plasmatelevision kuva näyttää laadukkaalta, kun tulosignaali on hyvälaatuinen, ja ero tulosignaalin pakkaamisessa on yhtä merkittävä tuloksen kannalta kuin resoluutioiden ero.

TeräväpiirtopandaTeräväpiirtolähetykset vaativat enemmän kaistatilaa kuin SDTV-lähetykset. Siirtyminen analogisista SDTV-lähetyksistä digitaalisiin toi mukanaan kolme merkittävää etua:

  • Digilähetykset tarjoavat häiriöttömän signaalin, mikä merkitsee kohinatonta kuvaa.

  • Digilähetyksien myötä poistuu varjokuvien ongelma.

  • Digilähetyksissä on mahdollista lähettää viittä kanavaa samassa kaistatilassa kuin yhtä analogista kanavaa.

Nykyisellä pakkaustekniikalla HDTV vie noin viisinkertaisesti kaistatilaa verrattuna digitaaliseen SDTV-lähetykseen – eli yhtä paljon kuin yksi analoginen kanava. Kehittyvän pakkaustekniikan, MPEG-4, ja etenkin tehokkaamman modulaatiotekniikan, DVB-S2 tai 8PSK, ansiosta korkealaatuisetkin HDTV-lähetykset on saatu mahtumaan jo noin 15 Mb/s tilaan.

Digitaalisten SDTV-lähetysten tavoin teräväpiirtolähetyksiä voidaan jakaa satelliitin, kaapelin, maaverkon ja internetin välityksellä. HDTV:n vaatiman kaistatilan vuoksi satelliitin ja kaapelin kautta jakelu ovat kuitenkin toistaiseksi ainoat todelliset vaihtoehdot.

Television ostoa harkittaessa kannattaa muistaa, että korkearesoluutioisessa litteässä televisiossa ei välttämättä ole parempaa kuvaa kuin matalaresoluutioisessa – kuvanlaatua ei määrittele pelkästään resoluutio, vaan myös käytetty elektroniikka ja kuvankäsittelytekniikka.

Hyvä resoluutio on luonnollisesti etu, jos haluaa esimerkiksi liittää tietokoneen litteään televisioon tai jos haluaa television, jolla voi katsella teräväpiirtolähetyksiä. Kun teräväpiirtosignaalia otetaan vastaan HDTV-digiboksilla, kuvanlaatu paranee huomattavasti riippumatta litteän TV:n ominaisuuksista, mutta jos litteän television resoluutio on alhaisempi kuin tulosignaalin, kuvanlaatua täytyy skaalata alaspäin.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaa täyden hyödyn teräväpiirtolähetyksistä, eikä halua skaalata kuvanlaatua alaspäin sen sopimiseksi television resoluutioon, kannattaa ostaa litteä televisio, jonka resoluutio on vähintään 1920 x 1080 kuvapistettä, jos haluaa katsella 1080i-lähetyksiä laadusta tinkimättä. Ennen ostoa kannattaa ehdottomasti varmistaa, että laitteessa on HD ready -merkintä ja HDMI-liitäntä, se tarkoittaa, että laite pystyy toistamaan kuvan, oli käytössä sitten mikä tahansa HDTV-signaali.

HD ready -merkinnän tarkoitus on tehdä näyttölaitteiden ostamisesta helpompaa kuluttajille. HD ready -merkintä kertoo, että laitteessa on HDTV-lähetysten vastaanottovalmius.Lisätietoja: 

www.canaldigital.fi

www.digita.fi