Aurinkosähköasentajan tulee olla ammattilainen

1.3.2018

Kesäkuukausina auringosta tulee kaikki siilinjärveläisen omakotitalon tarvitsema sähkö, ja jotakin jää vielä myytäväksi energiayhtiöllekin. Aurinkosähkön asentamiseen perehtynyt sähköurakoitsija on korvaamaton, sillä kyse ei ole vain asentamisesta, vaan myös suunnittelusta ja järjestelmän mitoittamisesta.

Siilinjärveläiset Ahti Planman ja Saara Liljeroth asennuttivat omakotitaloonsa aurinkosähköjärjestelmän keväällä 2016 ja ovat ratkaisuunsa niin tyytyväisiä, että ensi kesänä on vuorossa myös saarimökin aurinkosähköistys.

Järjestelmän toimittajana oli Savon Voima Oy ja asentajana Voimatel Oy. Savon Voima aloitti aurinkosähköjärjestelmien myynnin viime keväänä. Yhteistyökumppanina toimii lisäksi lappeenrantalainen GreenEnergy Finland Oy.

Muuttaessaan 1970-luvun yksikerroksiseen omakotitaloon 2000-luvun alussa, Planman ja Liljeroth olivat muuten tyytyväisiä ihastuttavaan lammenrantakotiinsa, mutta hämmästelivät suurta sähkönkulutusta.

Aluksi sähkönkulutusta taltutettiin hankkimalla varaava takka, vaihtamalla sähkökiuas puukiukaaseen sekä parantamalla vanhan talon eristystä. Jo niillä sähkönkulutus putosi huomattavasti.

Kun talon katolle asennettiin aurinkopaneelit, ryhtyi aurinko töihin ja ostosähkön kulutus pieneni edelleen – ja niin pieneni sähkölaskukin. Ilmalämpöpumppu lisättiin samassa yhteydessä hyötyä kasvattamaan. Kesällä taloa voi myös jäähdyttää lämpöpumpulla aurinkopaneeleista saatavalla sähköllä.

 
Kesällä talo on sähkön suhteen omavarainen

Talven pimeinä kuukausina aurinko näyttäytyy liian harvoin, silloin tarvitaan Savon Voiman sähköä avuksi. Kesäkuukausina auringosta tulee kaikki talon tarvitsema sähkö, ja jää ylikin. Sen ostaa Savon Voima, vieläpä tuplahintaan kahden ensimmäisen vuoden ajan, sillä talo on yksi Siilinjärven Seudun Omakotiyhdistyksen aurinkosähköhankkeen, Siilin Auringon, pilottikohteista.

Talon aurinkosähköjärjestelmään kuuluu huipputeholtaan 3,12 kWp:n tehoisten aurinkopaneelien lisäksi invertteri, johdotukset, turvakytkin ja paneelien kiinnitysjärjestelmä sekä ohjaus- ja tietoliikenneyksikkö.

Invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön kotitalouslaitteiden käyttämäksi vaihtosähköksi ja ohjaus- ja tietoliikenneyksikkö välittää tuotantotiedot pilvipalvelupohjaiseen tuotannon seurantajärjestelmään, josta niitä voi seurata.

Aurinkopaneelit on asennettu kattolappeelle lounasta kohden, sillä eteläinen kattolape oli liian pieni paneeleille. 

– Huipputeho eli runsaat 3 kW on saavutettu aina, kun aurinko osuu kunnolla paneeleihin. Pilvisellä säällä teho putoaa, mutta puolipilviselläkin säällä tuotto on usein vielä noin 1 kW, Planman
kertoo.

Verkkoyhtiö hyväksyy järjestelmän koon

On erittäin tärkeää varmistaa omalta verkkoyhtiöltä, minkä kokoinen järjestelmä käyttöpaikkaan voidaan kytkeä. Savon Voiman liiketoimintapäällikkö Antti Martikaisen mukaan koon voi määrittää, kun tietää kohteen energiankäytön riittävällä tarkkuudella.

– Liitettävyyden selvittämiseksi on verkkoyhtiöön otettava yhteyttä aina ennen järjestelmän hankintaa tai sen myymistä asiakkaalle, Martikainen painottaa.

– Tässä on nykyisin puutteita. Savon Voima on alkanut järjestää urakoitsijainfoja, joissa yhtiö kertoo aurinkosähkön asentamisen vaatimuksista ja ohjeista. Huonosti toimiva järjestelmä ei kenties tuota luvattua määrää energiaa ja tuo poikkeamia, esimerkiksi naapurissa voivat valot välkkyä. Osaava aurinkosähkön asentamiseen perehtynyt urakoitsija on puolestaan korvaamaton, sillä kyse ei ole vain asentamisesta, vaan myös suunnittelusta ja sovittamisesta kohteeseen.

 
Osaava urakoitsija on hintansa väärti

Aurinkosähköasentajalla on oltava erityisosaamista, esimerkiksi ohjaus- ja tietoliikenneyksikkö on asennettava toimintakuntoon ja osattava antaa asiakkaalle käyttöopastus.

Aurinkopaneelien asennus tiili-, pelti- ja huopakatoille vaatii katosta riippuen omanlaisensa kiinnikkeet. Visuaalista silmää pitää olla, että paneelit saa kehystämään kattoa kauniisti ilman, että ne törröttävät kattoharjan yli. Asennustyö voi olla myös vaivalloista.

– Talomme yläpohja on ahdas. Asentajilla oli täysi työ sulloutua sinne vetämään johtoja paneeleilta invertterille ja sähköpääkeskukseen. Aurinkosähköjärjestelmä rinnastetaan sähkölaitteeksi, eli sähköasennusluvat omaava sähköurakoitsija voi asentaa järjestelmän.

 
Lupapolitiikka on lieventynyt

Viereisellä kunnan maalla olleiden, kattoa varjostaneiden puiden kaatoon tarvittiin tietenkin kunnalta kaatolupa. Itse aurinkosähköjärjestelmälle Siilinjärvi ei vaatinut toimenpidelupaa, ilmoitusmenettely riitti, kun paneelit tulivat lappeen suuntaisesti. Naapureiden kuuleminen piti hoitaa myös tien vastakkaisilta ja kulmittain olevilta naapureilta.

Voimatelin palvelupäällikkö Harri Smolanderin mukaan vuoden aikana lupapolitiikka on helpottunut sikäli, ettei tämänkaltaiseen asennukseen tarvita enää ilmoitusmenettelyä.

– Rakennusvalvonnasta on silti hyvä pyytää ohjeistus. Ja uusia asuinalueita suunniteltaessa aurinkosähkö pitäisi huomioida jo kaavoitusvaiheessa – että edes yksi kattolape osoittaisi etelään – sillä järjestelmät yleistyvät kovaa vauhtia, Smolander opastaa.

Maahankin aurinkopaneeleita voidaan asentaa, mutta silloin se vaatii asemakaava-alueilla rakennusluvan. Euroopassa näkee kokonaisia peltoja täynnä aurinkopaneeleja, meillä tapa ei ole toistaiseksi yleistynyt. Aurinkosähköjärjestelmien hinta liikkuu 5 000–10 000 eurossa riippuen paneelien määrästä ja invertterin koosta.

Tässä talossa järjestelmä maksoi vajaat 8 000 euroa ja investoinnin kuoletusajaksi tulee 15–20 vuotta.

– Aurinkosähkö on kannattavaa, kun valtaosan tuotannosta voi käyttää itse. Käyttäjät ottavat riemumielin vastaan ylimääräisen sähkön, etenkin jos sitä voi myydä sähköverkkoon. Omasta sähköntuotannostamme emme tietenkään maksa sähkönsiirtomaksua, sähköveroa ja arvonlisäveroa.

Lisäksi asennustyöstä saa tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessa.

– Ja kyllä investointi tullee nostamaan kiinteistön arvoa, Planman arvelee.

Saara Liljeroth huomauttaa, että säästöt olivat silti vain yksi syy  aurinkosähköön siirtymisessä.

– Halusimme siirtyä puhtaan, päästöttömän ja uusiutuvan energian käyttäjäksi. Ei maapallolla liian hyvin mene muutenkaan.

– Mitä enemmän pientuottajia on, sitä suurempi sen merkitys on. Suomessa kuviteltiin, ettei aurinko paista riittävästi, mutta sittemmin on todettu, että auringon säteilytuotto on meillä samaa tasoa kuin Pohjois-Saksassa.