Kannattaako sähköä jo varastoida pientaloissa?

1.3.2018

Sähkön varastointi yleistyy pientaloissa. Akkujen avulla aurinkopaneelien tuotannon voi säästää omaan käyttöön. Pimeän talven keskellä akkuja voi hyödyntää tasaamaan sähkön hinnanvaihteluita lataamalla akut verkkovirralla täyteen sähkön hinnan ollessa alimmillaan.

Kun aurinko helottaa taivaalla, sähköntuotanto hyrrää yhä useammassa suomalaisessa kiinteistössä. Katoille, seinille tai pihoille asennetut aurinkopaneelit muuntavat auringon valon sähköksi. Sen voi heti hyödyntää, myydä sähköverkkoon tai käyttää lämmittämään talon rakenteita tai käyttövettä.

Uutena vaihtoehtona on tarjolla myös sähkön varastointi. Sähkön varastointi tarkoittaa sähköenergian muuntamista sellaiseksi energiaksi, joka voidaan myöhemmin muuntaa takaisin sähköksi. Tähän toimenpiteeseen tarvitaan akkua.

Akussa tapahtuu sähkökemiallinen muutosreaktio, jonka suuntaa voi kääntää. Puhutaan akun lataamisesta ja purkamisesta.
  

Kysynnän kasvu laskee akkujen hintaa

Jarmo Partanen. Kuva Ari Nakari

Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jarmo Partasen mukaan sähkön varastoinnin avulla kuluttajat pystyvät maksimoimaan oman energiantuotantonsa hyödyn.

– Akun ostaminen on vielä arvovalinta. Nykyisillä sähkön hinnoilla ja investointikustannuksilla sähkön varastointi kotitalouksissa ei Suomessa vielä taloudellisesti kannata, Partanen toteaa.

Lähitulevaisuudessa tilanne muuttuu tyystin toisenlaiseksi. Akkujen hinnat halpenevat, kun kasvavaan kysyntään vastaava valmistus lavenee massatuotannoksi. Niinhän on käynyt muuan muassa aurinkopaneeleille. Partanen ennustaa, että akkujen valmistuksen volyymi kipuaa reippaasti ylöspäin vähintään seuraavat viisi vuotta. Samalla akkujen hinta puolittuu nykyisestä.

Oman mausteensa kotitalouksien ja akkuvalintoihin tuovat sähköautot. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Tesla on ottanut akun sähköautostaan ja brändännyt sen asennettavaksi olohuoneen seinälle. Meillä ja maailmalla mietitään myös sähköautojen akkujen uusiokäyttöä. Kun akun kapasiteetti ei enää riitä liikennekäyttöön, saattaa se vielä toimia kodissa tai taloyhtiössä.

Virtaa älykkäisiin sähköverkkoihin

Sähkövarasto.Uusia ulottuvuuksia sähkön varastoinnille akkuihin tulevaisuudessa tuo digitalisaatiota hyödyntävä älykäs sähköverkko eli älyverkko. Vaikka älyverkkoa vasta kokeillaan ja sen hyödyntämistä suunnitellaan, päämäärä piirtyy selvänä.

Älyverkko tarkkailee sähkön virtaamista ja optimoi jatkuvasti niin sähkön kulutusta kuin sen tuotantoa. Samalla maamme sähköjärjestelmä saadaan sopeutumaan sään mukaan vaihtelevaan ja hajautettuun sähköntuotantoon. Älyverkko myös toimii sähköön liittyvien innovatiivisten palveluiden alustana.

Sähköyhtiöiden asiakkaille älyverkko tarjoaa mahdollisuuksia siirtää sähkönkäyttöään korkean kulutuksen ja kalliin hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Kuluttajat voivat etäohjata sähkön tuotantoaan ja latausta akkuunsa.

Kyse on kysyntäjoustosta, erityisesti sähkölämmittäjille entuudestaan tutusta asiasta. Hehän ovat jo pitkään pystyneet ohjaamaan sähkönkulutustaan ja automatiikan avulla kytkemään lämminvesivaraajan päälle halvan yösähkön aikaan.

Energian varastointi kaipaa tukea

Sähkövarasto.

Partanen luottaa siihen, että teknisten kehitysaskeleiden rinnalla myös mittaukset, laskutus ja verotus saadaan tukemaan asunto- ja taloyhtiökohtaisten sähkövarastojen kannattavuutta.

Ensivaiheessa sähkön varastointia vauhdittaa pikkuhiljaa yleistyvä tehomaksu. Nykyisen energian määrään perustuvan siirtohinnan tilalle tuleva tehomaksu määräytyy kuluttajan käyttämän huipputehon eli kulutuspiikin perusteella.

– Jos akun avulla pystyy alentamaan esimerkiksi sähkökiukaan ja muiden kodin laitteiden verkosta vaatimaa huipputehoa ja siitä koituvaa maksua, akun takaisinmaksuaika lyhenee10 vuoden korville, Partanen laskeskelee ja visioi vielä eteenpäin.

– Parinkymmenen vuoden kuluttua akkuja on joka paikassa ja sähkön varastointi sujuu vaivattomasti. Eikä sähkön tuotantokoneistoa enää tarvitse virittää kysyntähuippujen mukaan.

Suomessa on saatavilla jo useiden eri valmistajien sähkövarastoja. Omakotitaloihin sopivien sähkövarastojen hinnan vaihtelevat akkujen koon mukaan reilusta viidestä tuhannesta eurosta noin 10 000 euroon. Pienin akku mahdollistaa parin tunnin, isoin vuorokauden liukuman aurinkosähkön tuotannosta sen kulutukseen.


 

Lisää Sähköalan artikkeleita aiheesta: