Sähkölaitteiden kuntokartoitus paljastaa vaaranpaikat

1.3.2018

Kaapelit, johdot ja liitokset eivät ole ikuisia. Niitä ei kuitenkaan yleensä näe päällepäin, joten niiden huonoa kuntoa ei aina huomaa ajoissa. Ennakointi ja varhainen puuttuminen ehkäisevät vahinkoja, lisäävät paloturvallisuutta ja parantavat energiatehokkuutta.

Tyypillisiä sähkölaitteiston kuntokartoituksen syitä ja ajankohtia ovat uuden asunnon ostaminen, putkiremontin tai märkätilaremontin suunnittelu, turvallisuustason nosto lapsiperheessä tai ikääntyneiden kotona sekä toiminnallisuuden parantaminen esimerkiksi lisäämällä pistorasioiden määrää.

Vaikkei mitään näkyvää tai kuultavaa ongelmaa olisikaan, 25 vuotta alkaa olla mille tahansa tekniselle laitteelle ja sähköasennukselle sellainen ikä, että niiden kunto pitäisi tarkistaa.

Pääsimme seuraamaan vantaalaisen Sähkö Luxin tekemää kuntokartoitusta. Kohteena on 30 vuotta vanha, noin sataneliöinen omakotitalo Uudellamaalla, johon on juuri muuttanut lapsiperhe. Alkuhaastattelussa ei ilmene seikkoja, jotka huolestuttaisivat, vaan asukkaita kiinnostaa talon yleistilanne.

Sähkö Luxin sähkötöiden johtaja Jarno Stålhane kiinnittää ensimmäiseksi huomionsa eteisen kattovalaisimeen. Paristakymmenestä pienestä lampusta on palanut puolet. Niiden vaihto ledilamppuihin parantaisi energiatehokkuutta rutkasti.

Energiatehokkuus voi parantua samalla

Kuntokartoituksessa voi olla kyse myös energiatehokkuuden parantamisesta. Esimerkiksi vanhojen sähköpattereiden vaihtaminen uusiin ja halogeeni- ja hehkulamppujen vaihtaminen ledeihin pienentävät sähkölaskua merkittävästi.

– Jos jääkaappi on päällä koko ajan, voi säästää sievoisia summia vaihtamalla vanhan jääkaapin uuteen, energiatehokkaampaan laitteeseen, Stålhane huomauttaa.

Stålhane kyselee asiakkaalta, onko hän havainnut sähkölaitteiden toiminnassa puutteita ja katsoo sitten silmämääräisesti, ovatko kohteen sähkölaitteet oikeassa tilassa.

– Täällä näkyy jonkin verran jatkojohtoja, jotka keräävät pölyä ja joihin kompastuu helposti. Suosittelen niiden vaihtoa kiinteisiin pistorasioihin, mikä olisi sekä turvallisempi että esteettisempi ratkaisu.

Erityishuomiota märkätilojen sähköasennuksiin

Erityisen huolellisesti hän tarkastaa märkätilat eli keittiön, wc:t, pesutilat ja saunan sekä ulkopistorasiat ja -valaisimet. Pihan pistorasia osoittautuu turvallisuusriskiksi, ja se on syytä vaihtaa uuteen, vikavirtasuojattuun malliin.

– Tämä on siinä mielessä tyypillinen kohde, että uusimistarve liittyy pääosin pistorasioiden vikavirtasuojauksiin, pistorasioiden määrän lisäämiseen sekä lamppujen vaihtoon ledeiksi, hän mainitsee.

Kierroksen aikana käy myös ilmi, että asiakas kaipaa paitsi lisää pistorasioita, niin myös lisää valaistusta keittiöön. Stålhane ehdottaa ledikiskoja lattiarajaan tai yläkaappien alareunaan.

Mittauksista korjausehdotuksiin

Pintapuolinen kuntokartoitus jää aistihavaintoihin sähkölaitteiden ja pistorasioiden kunnosta. Laajemmassa kuntokartoituksessa otetaan avuksi mittarit.

Stålhane siirtyykin seuraavaksi mittaamaan asennusten toimivuutta pistorasiasta asunnon sähköpääkeskukseen. Hän varmistaa, vastaako johtojen paksuus sulakkeita. Ja koska asukkaat ovat suunnitelleet uuden pesutornin hankkimista, Stålhane tarkastaa vielä, kestävätkö sulakkeet ja sähkökaappi uusien sähkölaitteiden liittämisen sähköverkkoon.

Kun sähköistyksen kunto on todennettu mittauksin, siitä kirjoitetaan asiakkaalle raportti, josta selviävät tulosten lisäksi korjausehdotukset ja korjausten hinta-arvio.

Kuntokartoitukseen kuluu kohteesta riippuen parista tunnista puoleen päivään eli hinta on tuntiveloituksella muutamia satoja euroja. Investointi on murto-osa siitä, mitä pienenkin sähkövian aiheuttamat vahingot voivat olla.

Kuntokartoituksen teettäminen sähköurakoitsijalta ei velvoita tilaamaan häneltä suositeltuja sähkötöitä. Tämä on usein järkevä vaihtoehto, sillä hän tuntee jo kyseisen kohteen. Moni urakoitsija myös hyvittää kuntokartoituksen hinnan, mikäli kuntokartoitus johtaa työtilaukseen. Tämä on syytä selvittää ennen tilausta.

Pienkohteiden kuntotutkimuksiin erikoituneiden sähkömiesten yhteystietoja on koottu sähköalan ammattilaisten Löydä sähkömies -palveluun.


Löydä sähkömies -palvelu
Sähkö Luxin kotisivut