1950-luvun talon linjasaneeraus toi haasteita urakoitsijalle

1.3.2018

Hyvinkäällä tiilirakenteisessa, vuonna 1952 valmistuneessa Siltakatu 23:ssa sähköurakoitsijalla riitti toisinaan ihmettelemistä kalkkilaastisten rakenteiden ja aikoja sitten kadonneiden piirustusten kanssa.

Toimitusjohtaja Aki Junnila Hyvinkään Sähkö Oy:stä seisoo kolmikerroksisen, vuonna 1952 valmistuneen Siltakatu 23 kellarikerroksen yhdyskäytävällä ja tarkastelee katonrajassa olevaa “ruuhkaa”. Katoilla ja seinillä risteilee lämminvesi-, käyttövesi- ja viemäriputkia, uusia ja vanhoja sähkökaapeleita ja valokuitujohtoja.

– Olisimme halunneet vetää sähköt arinan sisään koko kellarikäytävän pituudelta, mutta tänne ei mahtunut, vaan jouduimme välillä käyttämään lankahyllyjä, Junnila kertoo.

– Keskellä käytävää sähkövedot jouduttiin vielä kääntämään toiselle puolelle käytävää, koska putket olivat tiellä, Junnila jatkaa.

Tiilirakenteiden laatu yllätti urakoitsijan

Tiilirakenteisessa talossa sähköurakoitsijoiden ongelmana oli Junnilan mukaan se, että "höttötiilissä ja kalkkilaastissa rakenteissa" kuusimilliset betoniruuvit eivät millään pysyneet kiinni.

– Jouduimme käyttämään sekä lankahyllyjen että palokanavien kiinnittämiseen pidennettyjä kiilapulttikiinnityksiä, Junnila kertoo.

Vanhoja sähköpiirustuksia ei löytynyt. Yllätyksiltä ei täysin vältytty.

– Kun teimme asunnoissa timanttiporauksia sähkövetoja varten, rakenteiden sisällä olevat nousujohdot menivät poikki. Olemme sopineet tilaajan kanssa, että sähkökatkos on korjattava korkeintaan kahdeksan tunnin sisällä ja meillä tuli kiire korjata katkos, Junnila sanoo.

 
Tyypillisiä 1950-luvun ratkaisuja

Hyvinkäällä putket oli tehty ennen sähköjä.

Sähkösaneerauksessa Siltakadulle uusittiin muun muassa sähkö- ja mittauskeskus sekä sähkövedot huoneistoihin. Kuhunkin asuntoon asennettiin yksi tai kaksi datapistettä valokuidulle, uudet ryhmäkeskukset ja datakeskukset. Asukkaille tämä tarkoittaa aiempaa nopeampia verkkoyhteyksiä.

Aki Junnilan mukaan Helsingin olympialaisvuoden kohteesta löytyi useita tyypillisiä aikansa piirteitä ennen sähkösaneerausta. Rakennushetkellä ne olivat viimeistä huutoa, mutta nykypäivään vaatimuksiin riittämättömät.

– Vanhat kaapeloinnit olivat pikiputkissa ja upotettu rakenteisiin. Asuntojen sähköt olivat yksivaiheisella syötöllä ja kunkin asunnon ryhmäkeskuksessa oli vain kolme sulaketta.

Sen vuoksi kodeissa ei ole pystynyt käyttämään yhtä aikaa esimerkiksi pesukonetta, mikroa ja keittimiä.

Hyvinkäällä putket tehtiin ennen sähköjä

Vajaan kymmenen hengen urakointiyritys Hyvinkään Sähkö on toiminut Siltakadulla poikkeuksellisesti sekä pääurakoitsijana että sähköurakoitsijana keväällä alkaneen sähkösaneerauksen ajan. Yleensä sähköasiantuntijayritys on aliurakoitsijan asemassa.

Sähkö- ja putkiremontti tehdään nykyisin useimmiten samaan aikaan, mutta Siltakadulla putkiremontti perinteisellä menetelmällä oli tehty jo muutama vuosi sitten. Valokuitukin oli taloyhtiöön tuotu. Aki Junnilan mukaan kaikki tämä vaikutti sähkösaneerauksen suunnitteluun, jonka teki Alten Finland.

– Kun sähkösaneeraus tehdään samaan aikaan putkien kanssa, etuna on se, että kun rakenteet revitään kerralla auki, voidaan hoitaa kaikki asennukset kerralla. Siitä aiheutuu vähemmän vaivaa myös asukkaille, Junnila kertoo.

Sähkösuunnittelijan täytyi ottaa huomioon se, että sähköjä uusitaan vaiheittain.

– Nyt törmäsimme esimerkiksi siihen, että muutama vuosi sitten tehdyssä kellarikerroksen asukassaunojen saneerauksessa oli saunan sähkövedot uusittu, mutta ei muita sähköjä, Junnila huomauttaa.

Pääurakoitsijana Hyvinkään Sähkö vastasi myös kaikesta asukastiedotuksesta.

– Soittoja on tullut asukkailta jonkin verran esimerkiksi aikatauluista, Aki Junnila sanoo.

Junnilan mukaan asukkaille tiedotettiin saneerauksen vaiheista ilmoitustaululla, postiluukusta pudotettuina tiedotteina ja sähköpostilla. Aina tiedotus ei mennyt perille.

– Muutaman kerran, kun asentajat olivat menossa asuntoon tekemään esimerkiksi timanttiporauksia, asukas ei ollut tiennyt asiasta yhtään mitään.

Koska sähköasennukset on tehty pääasiassa yleisissä tiloissa, remontti ei ole juurikaan vaikuttanut asukkaiden arkeen. Kenenkään ei tarvinnut muuttaa pois kotoaan.

Ledivalaistusta ja digitaaliset ilmoitustaulut

Saneerauksen yhteydessä Siltakatu 23 sai uusia "herkkuja", kuten digitaaliset ilmoitustaulut. Niiden ansiosta Hyvinkään Sähkö voi jatkossa päivittää taululle asukkaiden nimet etänä (jos tietosuoja-asetus sallii ja suo).

Taloyhtiöön tuli myös uutta lediteknologiaa. Kellarin yhdyskäytävälle asennettiin ledivalaisimet, jotka toimivat kolmessa vyöhykkeessä. Ensin siis syttyy kolmasosa valoista ja kun asukas kävelee käytävällä eteenpäin, valaistus lisääntyy.

Junnilan mukaan ratkaisun myötä valaistuksen voimakkuus kasvoi, mikä lisäsi asukkaiden viihtyvyyttä samalla kun energiankulutus väheni huomattavasti.