1920-luvun kerrostalon linjasaneeraus kysyy taitoa

1.3.2018

Linjasaneeraus vuosikymmeniä vanhassa kohteessa edellyttää sähköurakoitsijoilta monia taitoja. Täytyy olla asiantuntemusta rakennusajankohdan kohteista, kykyä varautua yllätyksiin sekä alttiutta palvella asiakkaita.

Helsingin Töölössä sijaitsevan Asunto-osakeyhtiö Läntinen Viertotie 60:n linjasaneeraus valmistui elo-syyskuussa 2017. Kuusikerroksisen, 33 asunnon kerrostaloyhtiön remontti oli perusteellinen.

Sähköurakasta vastasi helsinkiläinen, noin parikymmentä henkeä työllistävä Sähkösalpa Oy.

– Täältä vaihdettiin kaikki yleisten tilojen keskukset, pääkeskukset, kiinteistökeskukset, mittauskeskukset ja asuntojen ryhmäkeskukset. Lisäksi uusiksi menivät huoneistojakamot, nousujohdot ja asuntojen osalta myös kylpyhuoneet. Huoneistoihin tuli myös antenni- ja datapistorasiat ja keittiöihin muutamia ryhmiä, Sähkösalvan työnjohtaja Markku Mikkonen luettelee.

 
Saneerauskohteisiin erikoistunut urakoitsija

Vaativiin saneerauskohteisiin erikoistuneen, lukuisia saman aikakauden kohteita eri puolilla pääkaupunkiseutua urakoineen yrityksen kokeneille ammattilaisille kohde ei tarjonnut mitään isompia yllätyksiä.

– Kyllä tämä on ollut sähkötöiden osalta melko tyypillinen aikakautensa eli 1920-luvun kiinteistön saneeraus. Mitään odottamatonta ei löytynyt, Mikkonen kertoo.

Taloon oli tehty pienempi sähkösaneeraus noin kymmenen vuotta sitten, kun ryhmäkeskus uusittiin. Tuolloin ryhmäkeskus oli konkreettisesti kaatumaisillaan, sillä kiinteistön alapohja oli päässyt kallistumaan, kenties vieressä jyristävän Mannerheimintien liikenteen tärinästä.

Taloyhtiön suursaneeraus hoidettiin yhdeksässä linjassa, ja kunkin linjan saneeraaminen kesti noin kolme kuukautta.

Lisätöistä sovitaan urakoitsijan kanssa

Muutamassa asunnossa tehtiin täydellinen peruskorjaus. Se onkin järkevää, sillä peruskorjausten yhteydessä kiinteistön rakenteet revitään auki. Vanhoissa rakennuksissa osakas voi esimerkiksi haluta vaihtaa tyystin esimerkiksi keittiön paikkaa, uusia lattiapäällysteitä tai asentaa moderneja valaistusratkaisuja.

Taloyhtiön isännöitsijä Ralph Krogius Estlander&Co:sta arvioi, että yhteistyö taloyhtiön ja urakoitsijoiden välillä on sujunut hyvin. Hän haluaa jakaa muutamia hyviä käytäntöjä muillekin taloyhtiöille.

– Tehkää sähkösaneeraus samanaikaisesti putkiurakan kanssa ja suunnitelkaa se hyvin. Lisäksi kannattaa huomioida sähkötöissä suojaetäisyydet ja suihkuseinien korkeudet heti alkuvaiheessa ja asentaa datakaapelit samalla, Krogius luettelee.