Kierrätä sähköromu ilmaiseksi

1.3.2018

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätys on Suomessa maksutonta, sillä kierrätysmaksu on sisällytetty laitteen ostohintaan.

SER-tuottajayhteisö SERTY ry:n toiminnanjohtaja Arto Puumalaisen mukaan Suomen sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätysprosessi on rakennettu koko maan kattavaksi ja kotimaiseksi.

– Yhtään kokonaista sähkö- tai elektroniikkalaitetta ei lähetetä ulkomaille, vaan ne kierrätetään jossain eripuolella Suomea sijaitsevassa käsittelylaitoksessa.

Jokainen suomalainen kierrättää noin kymmenen kiloa sähkö- ja elektroniikkaromua vuodessa, joka vastaa 5 000 rekkalastillista käsiteltävää tavaraa. Käsittelylaitoksissa laitteista saadaan otettua talteen yli 95 prosenttia raaka-aineista.

Pienet sähkö- ja elektroniikkalaitteet, joiden ulkomitat eivät ylitä 25 senttimetriä, voi palauttaa isompiin myymälöihin ilman uuden laitteen ostovelvoitetta. Isommat laitteet, kuten mikroaaltouunit ja jääkaapit suositellaan vietäväksi suoraan alueellisiin SER-keräyspisteisiin. Myymälät vastaanottavat isoja laitteita vain vastaavan laitteen oston yhteydessä.

   
Muistilaitteiden kierrätyksessä piilee tietoturvariski

Muistia sisältävien laitteiden, kuten kameroiden, puhelimien ja tietokoneiden kierrätykseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Laitteet sisältävät usein käyttäjän henkilökohtaisia tietoja.

Aalto yliopiston tietoturva-asiantuntija Patrik Maltusch ohjeistaa, että pelkästään tehdasasetusten palautus ei riitä muistin pyyhkimiseksi. Laitteet tulisi formatoida eli alustaa uudestaan sekä salata muisti kertaalleen tai muuten varmistua siitä, ettei pyyhittyyn tietoon päästä ainakaan helposti käsiksi.

– Tietoturvariski on enemmän yksityisyyden riski ja siten identiteetin suojaamista. Formatoinnilla, mekaanisella rikkoutumisella tai vahvalla magnetisoinnilla varmistetaan, etteivät arkaluontoiset tiedot säily helposti koneluettavassa muodossa, Maltusch kuvailee.

Alustukseen on olemassa erilaisia sovelluksia, mutta tietoturvasta varmistutaan parhaiten ja oikeaoppisesti, kun työn tekee ammattilainen. Asiaa kannattaa miettiä myös esimerkiksi vanhaa älypuhelinta myydessä.

 
Uudet lamput ja akut tuottavat päänvaivaa

Lamppukierrätykseen voi palauttaa kaikki lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja, jotka voi laittaa sekajätteeseen. Lähin keräyspiste energiansäästö- ja ledilampuille, alle 25-senttisille loisteputkille sekä pienille valaisimille tai koristevaloille on useimmiten siellä, mistä kuluttaja ostaa korvaavan tuotteen.

Akkujen ja paristojen kierrätys onnistuu nykyisin helposti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: esimerkiksi sähköpolkupyörissä käytettäviä, yli puoli kiloa painavia litiumakkuja ei saa palauttaa sen paremmin pienakuille tarkoitettuihin keräyspisteisiin kuin autojen lyijyakkujen keräyspisteisiinkään, sillä litiumakuille ole vielä olemassa valtakunnallista keräysjärjestelmää. Näiden kierrätykseen kehitellään parhaillaan ratkaisua.

Vanhat sähkölaitteet voi palauttaa maanlaajuisesti yli 450 kierrätyspisteeseen ja lisäksi noin 1 800 myymälään. Kaikki viralliseen kierrätysjärjestelmään kuuluvat kierrätyspisteet on listattu Kierratys.info -sivuilla. SER-kierrätyksestä voi lukea laitekohtaisia ohjeita Serkierratys.fi -sivuilla.