Älykkäät kodinkoneet helpottavat kiireisen arkea

1.3.2019

Pitäisikö ostaa juustoa ja jäikö jääkappiin vielä maitoa? Fiksun kodinkoneen omistaja voi kaivaa kaupassa kännykästä sovelluksen, joka näyttää valokuvia jääkaapin sisällöstä. Älykkäät kodinkoneet helpottavat elämää, mutta myös niiden tietoturvasta täytyy huolehtia.

Kotien varustelussa viritellään nyt älyä kodinkoneisiin. Kun mikroprosessorit ovat jo sulautuneet lukuisiin kodinkoneisiin, älyn hyödyntäminen kulkee kohti käyttösovelluksia, nettiä ja verkottumista. Jatkossa kehitys mahdollistaa monia, tällä hetkellä vielä mielikuvituksellisilta tuntuvia toimintoja.

Esimerkiksi jääkaappi saattaa suositella reseptiä, jonka pystyy toteuttamaan sen sisältämistä aineksista. Ja jos jotakin puuttuu tai tuotteet tunnistetaan vanhentuneiksi, laite lähettää tilauksen ruokakauppaan, joka tuo tuotteet suoraan kotiovelle. Näin toimimalla älyjääkaappi vähentää turhia ostoksia ja ruoan roskiin heittämistä.

Parhaimmillaan älyn lisääminen kodinkoneisiin siis sujuvoittaa arkeamme.

- Älykkyys kodinkoneissa tarkoittaa sekä laitteiden hallinnan että laitteiden käyttäjän elämän helpottumista. Kyse on itse toimivista kodinkoneista, joiden maksimaalisen hyödyn kuluttaja saa verkon kautta kätevästi käyttöönsä, kiteyttää BSH Kodinkoneet Oy:n myyntipäällikkö Arto Ilander.
  

Sovelluksesta käyttöohjeet, valinnat ja reseptit

Jääkaappien lisäksi edistyksellisimmät valmistajat tarjoavat tänä päivänä älykkäitä ratkaisuja koko joukolle kodinkoneita kahvinkeittimistä uuneihin ja pyykin- ja astianpesukoneista kuivausrumpuihin.

Boschin ja Siemensin älykkäitä kodinkoneita pystyy käyttämään puhelimeen ja tablettiin ladattavan suomenkielisen Home Connect -sovelluksen avulla.
Sovellus sisältää koneiden käyttöohjeet teknisine tietoineen.

Tabletin tai matkapuhelimen ruudusta on helppoa myös muuttaa kodinkoneen perusasetuksia. Suojattua laajakaistaa käyttävä sovellus opastaa vaiheittain käyttäjää tekemään oikeat valinnat ja tuo vaikka kotisohvalle tiedon jäljellä olevasta pesuajasta.

- Pyykinpesukoneessa sovellus ohjaa optimoimaan pesun ja pesuaineen määrän vaatteiden materiaalin ja likaisuuden mukaan. Käyttäjä voi myös valita, haluaako pesussa säästää aikaa vai energiaa.

Sovellus vie kohti oikeaa ohjelmaa valintojen mukaan. Lopulta näpäytetään ohjelmatiedot lähtemään koneeseen, kertoo BSH Kodinkoneet Oy:n avainasiakaspäällikkö Tommi Granqvist.

Uusimmat uunit tekevät tumpelostakin kokkaajasta mestarin, sillä ne kypsentävät ruoan automaattisesti sovelluksen reseptikirjasta poimitun ohjeen mukaan.

Käyttäjän täytyy vain muistaa laittaa raaka-aineet valmiiksi uuniin.   
Mikäli kodinkoneille sallii etäkäytön, niitä voi käyttää, ohjata ja valvoa kodin ulkopuoleltakin.
     

Toimintojen ketjureaktio

Kun järjestelmä kattaa kaikki kodinkoneet ja yhdistyy taloteknisiin ratkaisuihin, koti tietää ja toteuttaa sinne saapuvan asukkaan toiveet ja tarpeet. Ulko-ovea avattaessa kodin sisälämpötila on säätynyt sopivaksi ja uunissa höyryää kypsä välipala.

Syötyäsi keittiössä tuoksuu juuri valmistunut kahvi, jonka nautit aivosähkökäyräsi mukaan säädetyn musiikin säestämänä sopivassa valaistuksessa.

Tulevaisuuden arkea on myös If This Then That (IFTTT) -toimintamekanismi, joka luo yhteydet eri laitteiden ja kodin muiden älyratkaisujen välillä. Käytännössä laitteet ohjelmoidaan toimimaan tietyllä tavalla heti, kun jokin ennalta määritelty asia tapahtuu.

- Älykellon herätettyä kahvinkeitin menee päälle ja valot syttyvät keittiöön. Tai tietty kappale alkaa soida, kun pyykinpesukoneen pesuohjelma on päättynyt. Kotoa poistuttaessa uuni kytkeytyy automaattisesti pois toiminnasta, Granqvist selittää.

Vai kiinnostaisiko sinua tilata kotiin pitsat puheohjauksen avulla?

- Suomenkielistä puheohjausta vielä kehitellään. Jatkossa joka tapauksessa monet palveluntarjoajat tarttuvat Home Connect -tyyppisten sovellusten mahdollisuuksiin. Silloin saamme automaattisesti kotiovelle esimerkiksi elintarvikkeita ja pesuaineita, joiden vähenemisestä sovellus on lähettänyt tiedon, Ilander toteaa.

Tyhmäksi ilman päivityksiä

Oma kysymyksensä on se, haluammeko tässä vaiheessa ostaa reseptipankin tarjoavaa uunia tai sisältöään valvovaa jääkaappia. Niinpä monet laitevalmistajat koettavat keksiä meille uusia tarpeita.

Huomisen älylaite saattaa perustoimintojensa lisäksi kertoa päivän sään ja uutiset sekä synkronisoitua kalenteriisi. Kuluttajat kaipaavat ja arvostavat ensisijaisesti helppokäyttöisyyttä. Voi siis ennustaa, että arkipäiväisiä toimintoja todella helpottavat laitteet ja sovellukset yleistyvät.

Toki älykkäiden kodinkoneiden suosioon vaikuttavat myös niiden hinta, saatavuus, toimivuus ja kumppanuudet kauppaketjujen kanssa.   
Muutama ajatus kannattaa uhrata älylaitteiden järkevyydelle jatkossa.

Mikäli kuluttaja ei saa takeita päivitysten jatkuvuudesta, mikä tahansa älykäs laite taantuu tyhmäksi sekä altistuu viruksille ja hakkereille.

- Pystymme päivittämään älykodinkoneidemme ohjelmia ja asiakas lataamaan ne sovellukseensa. Älykodinkoneet pysyvät ajan tasalla, kun taas niin sanotut vanhan liiton koneet saattavat nopeasti jäädä jälkeen kehityksestä, Granqvist vakuuttaa.   

Vielä tänä päivänä älykkäät kodinkoneet ovat tiukasti sidoksissa valmistajiensa ekosysteemiin. Avoimet järjestelmät ja rajapinnat siintävät vasta toiveissa.
 

Hakeutuuko hakkeri jääkaappiisi?

Verkkoon kytketty kodinkone altistuu samanlaisille tietoturvan haasteille ja haavoittuvuuksille kuin mikä tahansa tietokone. Älykkäiden kodinkoneiden vaivattomuudella on kääntöpuolensa.

Hakkerit vaanivat tietoturvaan jääneitä aukkoja ja koettavat päästä hallitsemaan laitteita etäältä. Silloin jääkaappi saattaa suoltaa roskapostia, uuni osallistua palvelunestohyökkäykseen ja liesi kytkeytyä päälle omia aikojaan.

- Huonosti suojattujen laitteiden kautta pystyy pääsemään käsiksi myös salasanoihin ja esimerkiksi henkilötietoihin, muistuttaa Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Sami Orasaari.

Älykkäistä kodinkoneista kiinnostunutta kuluttajaa Orasaari neuvoo keskittymään isoihin valmistajiin ja tunnettuihin tuotemerkkeihin. Jo maineensa vuoksi ne pistävät paukkuja tietoturvallisuuteen.

- Kannattaa kuitenkin muistaa, että käyttöjärjestelmien ja toteutusten kirjavuuden vuoksi kodinkoneisiin ei voi asentaa antivirus- tai haittaohjelmien havaitsemisohjelmaa.

Tietoturvayhtiö F-Secure tarjoaa ratkaisuksi palvelua, joka yksittäisten laitteiden sijaan turvaa koko kodin verkon tarkkailemalla sen liikennettä.

   
Muistilista tietoturvallisuuden tehostamiseksi:

•  Kannattaa ostaa tuotteita, joiden käyttöön on tarjolla tukea.
•  Oletussalasanat täytyy vaihtaa ja noudattaa muitakin valmistajan käyttöönotto-ohjeita.
•  Kotiverkon suojauksesta on huolehdittava.  
•  Ohjelmistopäivitykset on otettava käyttöön, kun niitä on saatavilla.