Sähkölämmittäjän on helppo säästää rahaa

6.3.2017

Sähkölämmityksessä on huikea säästöpotentiaali. Meillä on sähkölämmitteisiä rakennuksia reilusti yli puoli miljoonaa ja asennetun sähkölämmityksen kokonaisteho on suurempi kuin Suomen tämän hetken ydinvoimalakapasiteetti.

Koko Suomen sähkönkulutuksesta sähkölämmittäjät lohkaisevat suurin piirtein kymmenyksen, noin 10 terawattituntia. Siitä lämmityksen osuus on noin puolet, kotitaloussähkö ja käyttöveden lämmitys vievät loput.

Tässä on kirjaimellisesti paljon harakoille menevää ilmaa, sillä jo pienehköillä muutoksilla – säätämällä lämmitysjärjestelmää ja huonelämpötiloja – voidaan pienentää lämmityskustannuksia peräti 30–40 prosenttia. Siitä kiittää sekä luonto että lompakko.

Pienimmillään investoinnin takaisinmaksuaika on kolme, neljä vuotta, minkä jälkeen se tuottaa sähkölämmittäjälle selvää taloudellista säästöä. Tämä kaikki selviää energia-alan toimijoiden yhteisessä Elvari-hankkeessa, jonka tarkoitus on tehostaa sähkölämmitystä ja karsia tuhlausta.

Oleellinen kysymys on, miksi ihmeessä tätä ei ole jo tehty?

Varsinaisen sähköenergian säästön lisäksi sähkönkäytössä oleellista on tehon ohjaus: se, että lämmitystä voidaan ajoittaa ja ohjata tunneille, jolloin sähköenergiaa on runsaasti tarjolla. Yöohjaus on vanha keino, jolla on siirretty pienen kulutuksen aikaan lämminvesivaraajatehoja yli tuhannen megawatin sähkötehon edestä ja varaavia sähkölämmityksiä vähintään saman verran.

Älykkäät, reaaliaikaiset järjestelmät voivat ohjata kulutusta ja tehoja entistä paremmin niihin aikoihin vuorokaudesta, jolloin muuta kulutusta on vähemmän. Tässä on tuhannen megawatin paikka.