Millainen energiasää teillä on tänään?

1.3.2018

Miltä kuulostaisi se, että samalla kun klikkailet netistä lähipäivien auringonpaisteen, pilvisyyden ja lämpötilan, saat nähdä paikkakuntasi energiasään? Esimerkiksi siten, että tuulienergiaa saadaan alkuillasta 2,0 kilowattituntia (kWh) ja aurinkoenergiaa 3,4 kWh keskipäivällä. Tuoton voi katsoa myös huipputehona (kWp), kuten aurinkoenergiaa yleensä mitataan.

Maria Heinola

Tämä ei ole lähitulevaisuutta, vaan mahdollista jo nyt. Monitieteinen tutkimushanke BCDC on lanseerannut ensimmäisenä innovaationaan verkkosivuilleen yllä mainitun palvelun. Tieto on käyttökelpoista, kun suunnitellaan omaa sähkönkulutusta ja sen joustoa. Energiasäällä tutkijat vastaavat jo osin käynnissä olevaan sähkömarkkinoiden murrokseen, jossa uusiutuvan energian pientuotanto valtavirtaistuu kotitalouksissa.

Aurinkopaneeleiden hintojen laskiessa yhä useammalla on jo nyt mahdollisuus hankkia omalle katolleen aurinkovoimala. Aika tyypillinen esimerkki löytyy tämän lehden sivulta 40, jossa esitellään siilinjärveläisen omakotitalon ratkaisuja.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi tuotto on puolet vuodesta varsin hyvä ja investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee koko ajan.

Sähköala Kodin lukijoita kiinnostava kestoaihe on myös mökki, jonne ei ulotu sähköverkko. Aurinkopaneelit sopivat hyvin vaikka saareen, kuten Pekka Sauri on huomannut omalla mökillään.

On hyvä muistaa, että aurinkosähköjärjestelmän saa asentaa vain ammattitaitoinen sähköasentaja. Varminta on valita Sähkö- ja teleurakoitsijaliittoon (STUL) kuuluva urakoitsija.

Tiesitkö, että voit myös vähentää aurinkosähköpakettisi asennustyön osuuden verotuksessa kotitalousvähennyksenä?